Ο καθαρισμός τζακιού είναι μια διαδικασία απαραίτητη για τη διατήρηση της καθαριότητας ολόκληρου του σπιτιού. Δυστυχώς, όμως, η σημαντική αυτή εργασία πολλές φορές παραμελείται.

Πολλοί είναι οι λόγοι που καθιστούν τον καθαρισμό καμινάδας αναγκαίο. Ο σοβαρότερος εξ αυτών είναι η διατήρηση της υγείας ή η προστασία ατόμων με ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας, ιδίως αναπνευστικά.

Ακόμη, η αιθάλη που συσσωρεύεται στα τοιχώματα της καμινάδας δύναται να οδηγήσει σε φωτιά η οποία δεν αποκλείεται να εξαπλωθεί και στο εσωτερικό του σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται ο καθαρισμός τζακιούκαθαρισμός καμινάδας να λαμβάνει χώρα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Η CK Service, με τα εξειδικευμένα συνεργεία της σε όλη την Αττική, μπορεί να εγγυηθεί για τον πλήρη και λεπτομερή καθαρισμό του τζακιού σας με τιμές που ξεκινούν από 35‎€! Και το καλύτερο; Ο χώρος σας θα παραμείνει πεντακάθαρος!

Διαδικασία καθαρισμού

Ένας πλήρης καθαρισμός τζακιού περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

Μέτρηση της διαμέτρου της καμινάδας για επιλογή της κατάλληλης βούρτσας καθαρισμού (συνήθως από σύρμα ή καουτσούκ).

  • Έλεγχος της καμινάδας με ειδικό φακό για τυχόν βλάβες ή επικίνδυνες ρωγμές.
  • Πέρασμα της βούρτσας στο εσωτερικό της καμινάδας με κοντάρι 1μ. ή 2μ.
  • Μόνωση εστίας με κάποιο ανθεκτικό κάλυμμα (συνήθως από νάυλον ή δέρμα) για να διατηρηθεί ο χώρος γύρω από το τζάκι καθαρός.
  • Διάνοιξη μικρής τρύπας στο κάλυμμα προκειμένου να περνούν τα κοντάρια.
  • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις της βούρτσας μέσα στην καμινάδα μέχρι να ξυθεί η αιθάλη και η βούρτσα να περνά πια άνετα.
  • Προσθήκη επιπλέον κονταριών μέχρι να είναι αρκετά για να καθαριστεί όλο το μήκος της καπνοδόχου.
  • Έλεγχος από την ταράτσα εάν η βούρτσα έφτασε επιτυχώς στην κορυφή ή εάν κάτι άλλο τη σταμάτησε.
  • Αφαίρεση των κονταριών, εκτός από 1 ή 2, προκειμένου να καθαριστεί το δύσκολα προσβάσιμο σημείο πίσω από το κλαπέτο.
  • Αφαίρεση του καλύμματος εστίας.
  • Σκούπισμα της αιθάλης και της στάχτης από την εστία και πίσω από το κλαπέτο με ειδική σκούπα στάχτης.

Προσοχή πάντα σε αυτό το σημείο της διαδικασίας, διότι εάν ο καθαρισμός πίσω από το τάμπερ λησμονηθεί είναι πολύ πιθανό να προκληθεί στο μέλλον φωτιά στην καμινάδα ή και στο σπίτι!

Η διαδικασία που περιγράφηκε ονομάζεται bottom top method ή μηχανικός καθαρισμός καμινάδας και χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να διεξαχθεί σωστά. Αν το τζάκι δεν μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τεχνική, τότε ο καθαρισμός θα γίνει από πάνω προς τα κάτω. Οι καπνοδοχοκαθαριστές της CK Service με την πολυετή εμπειρία τους θα σας αφήσουν πλήρως ικανοποιημένους κάνοντας το τζάκι σας να μοιάζει σαν καινούριο!

Κι αν η καμινάδα μου έχει γωνία;

Δεν είναι λίγες οι φορές που συναντάμε κατασκευαστικά προβλήματα στις καμινάδες, με κυριότερο αυτό της ύπαρξης έντονης κλίσης σε ένα ή περισσότερα σημεία. Το ανώτερο επιτρεπτό όριο είναι μια κλίση 45 μοιρών.

Μια γωνία που ξεπερνά αυτό το όριο ενδέχεται με τον καιρό να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες αιθάλης και η καμινάδα να μπουκώσει και να μην «τραβάει» πια ή, ακόμα χειρότερα, να πάρει φωτιά!

Σε τέτοιες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο το σπάσιμο ενός μέρους της καπνοδόχου προκειμένου να απομακρυνθούν τα υπολείμματα που δημιουργούν το πρόβλημα και ο καθαρισμός να γίνει ολοκληρωμένα. Έπειτα γίνεται συγκόλληση ώστε να μην υπάρχουν κενά αέρος στην καμινάδα μας.

Αλλαγή καπέλου

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ακόμη και μετά τον εξονυχιστικό καθαρισμό της καπνοδόχου, το τζάκι δείχνει να μη λειτουργεί σωστά. Τότε, είναι απαραίτητος ο έλεγχος του καπέλου.

Σε καμινάδες με τσιμεντένια κορυφή ή με σταθερό ή χαλασμένο καπέλο, κρίνεται αναγκαία η αντικατάσταση με ένα περιστροφικό καπέλο που θα βελτιώσει το σύστημα εξαερισμού του τζακιού.

Εάν, ωστόσο, γύρω από το σπίτι υπάρχουν κτίρια που ανακόπτουν τη ροή του αέρα, τότε το πρόβλημα θα λυθεί είτε με καπέλο με μοτέρ είτε με προέκταση της καμινάδας ώστε να ξεπερνά σε ύψος τα σπίτια που της στερούν τον αέρα.

Για καθαρισμό τζακιού ή οποιαδήποτε άλλη εργασία σχετική με το τζάκι, η CK Service είναι εδώ! Κάλεσέ μας εδώ και θα σε εξυπηρετήσουμε άμεσα, ακόμη και αυθημερόν!