Συλλαλητήριο και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ενάντια στην πώληση μετοχών του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον Πειραιά.

Εργαζόμενοι στο λιμάνι του ΟΛΠ, αντιπροσωπεία του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Ναυτιλίας, μέλη ναυτεργατικών σωματείων, συνδικάτων, του ΠΑΜΕ, αλλά και βουλευτές της Αριστεράς, διαδήλωσαν κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.

«Σήμερα, όλοι οι εργαζόμενοι του λιμανιού, οι φορείς του Πειραιά και τα συνδικάτα, λέμε ένα μεγάλο “όχι” στο σχέδιο της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει και να ξεπουλήσει το λιμάνι, πουλώντας την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Γιώργος Γεωργακόπουλος. «Η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση, ούτε πολιτική, ούτε νομική, ούτε κοινωνική, να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, ενώ επιστρατεύει μία σειρά από ψέματα και προσπαθεί να πείσει ότι θα υπάρξουν εργασιακές κατοχυρώσεις και ότι ο ΟΛΠ θα συνεχίσει να επιτελεί το κοινωνικό έργο» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ, Νίκος Γεωργίου, τόνισε ότι «το σημερινό εγχείρημα της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία και ένα ολόκληρο λιμάνι, είναι μία εγκληματική ενέργεια και κινείται στα πλαίσια εισπρακτικής μορφής» υπογραμμίζοντας ότι «τα χρήματα που θα μαζευτούν από την πώληση των μετοχών θα οδηγηθούν σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και ένα μέρος από αυτά θα δοθούν στους δανειστές μας».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού και γγ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Αντώνης Νταλακογιώργος, είπε ότι «οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ βρίσκονται σε μία διαρκή κινητοποίηση, με στόχο να αποτρέψουν με τον αγώνα τους την απόπειρα που κάνει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και άλλων λιμανιών της χώρας».

Η πορεία των εργαζομένων και των συνδικάτων ξεκίνησε γύρω στις 12:30 από την πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και έφθασε μετά από περίπου μισή ώρα στην ακτή Βασιλειάδη, όπου βρίσκεται το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων αλλά και βουλευτές της Αριστεράς συναντήθηκαν με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου.

«Η πόρτα μου είναι ανοιχτή στον διάλογο και θα ήταν κορυφαίο σφάλμα, σε μία δύσκολη περίοδο για την παραγωγική διαδικασία, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια να προχωρήσουν σε μακροχρόνιες απεργιακές κινητοποιήσεις» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στο υπουργείο.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Αριστεράς και αναφερόμενος στο αίτημά τους να ξαναπάει το θέμα της πώλησης μετοχών του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ για συζήτηση στη Βουλή, με τη συμμετοχή και ακρόαση των εμπλεκόμενων φορέων, ο κ. Βαρβιτσιώτης τους κάλεσε να προχωρήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Επίσης, σημείωσε ότι μέσα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος που έχει κινήσει το ΤΑΙΠΕΔ, το λιμάνι θα είναι ανοιχτό προς όλους τους χρήστες και δεν θα υπάρχουν αποκλεισμοί και μονοπωλιακές καταστάσεις, ενώ για την ακτοπλοΐα είπε ότι θα εξασφαλισθεί χαμηλό τιμολόγιο στα τέλη, λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα που επιτελεί. Εξάλλου, υπογράμμισε ότι ο υποψήφιος αγοραστής των μετοχών του Οργανισμού θα πρέπει να εξασφαλίσει επενδύσεις στο λιμάνι, ενώ σχετικά με τη χρηματοδότηση του νέου σταθμού του ΟΛΠ στο νότιο τμήμα από την ΕΕ, ανέφερε ότι η χρηματοδότηση δεν θα επηρεαστεί, εάν ο επενδυτής διατηρήσει και δεν αλλοιώσει τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου έργου.

«Όχι» στην πώληση μετοχών λέει ο δήμαρχος Πειραιά και ζητεί ανταποδοτικά τέλη για τον δήμο

«Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να πωληθούν οι μετοχές του ΟΛΠ, οι οποίες θα πρέπει να ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και βεβαίως να έχει τη δυνατότητα και η κεντρική εξουσία να ασκεί στρατηγική πολιτική, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου που θα μπορεί να διορίζει» δήλωσε το πρωί, σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Ο κ. Μιχαλολιάκος υπογράμμισε ότι δεν είναι απαραίτητο να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα και έφερε ως παράδειγμα την Ελβετία που είναι προηγμένη καπιταλιστική χώρα, στην οποία η ROLEX είναι κρατική εταιρεία.

Επίσης, τόνισε ότι προτεραιότητα του δήμου Πειραιά είναι να επιβάλει νομοθετική ρύθμιση που να εγγυάται σοβαρή ανταποδοτική προσφορά από τη λειτουργία του λιμανιού στον δήμο. «Ήδη έχουμε την εντολή του πρωθυπουργού προς τον υπουργό Οικονομικών να εκταμιευθούν τα πρώτα τρία εκατομμύρια έναντι των ανταποδοτικών που οφείλει ο ΟΛΠ και είναι πολύ μεγάλο βήμα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο δήμος διεκδικεί εκείνους του χώρους του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς που δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν για λιμενικές δραστηριότητες, όπως η Παγόδα, τα 70 στρέμματα στο Παλατάκι και η πολιτιστική ακτή.