Ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο και τον Ακάθιστο Ύμνο ολοκληρώθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα η παράκληση προς την Παναγία την Ελευθερώτρια, την οποία τέλεσε ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος, παρουσία των κληρικών της μητρόπολης και πλήθους πιστών, με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Απευθυνόμενος προς τους κληρικούς και τους πιστούς ο μητροπολίτης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Διαμαρτυρόμεθα για την ασέβεια, για την αυθάδεια, για την αδιαλλαξία, για την βαρβαρότητα, την οποία επιδεικνύει η Τουρκία για μία ακόμη φορά αποκαλύπτοντας το πραγματικό της πρόσωπο και τα αισθήματά της έναντι πολιτισμών και αξιών».

Και πρόσθεσε: «Αδελφοί μου, μέσα στον πόνο και στην θλίψη των ημερών, είδαμε ένα καλό. Ξύπνησαν ευτυχώς οι Έλληνες. Κάτι άρχισε να αλλάζει σ’ αυτόν τον τόπο. Η βδελυρή πράξη των Τούρκων ενήργησε αφυπνιστικά για τον κοιμώμενο γίγαντα, γιο τον λαό μας δηλαδή, γιατί η Αγία Σοφία είναι η ψυχή μας και η καρδιά μας.

Είναι ο πόθος και το ωράϊσμά μας. Είναι η μεγάλη του Γένους Εκκλησία, είναι το κόσμημα του κόσμου, η του κόσμου ευκοσμία, για να χρησιμοποιήσουμε την εκκλησιαστική γλώσσα».

Τέλος, να σημειωθεί ότι μέχρι τις 8:00 το βράδυ θα κτυπούν πένθιμα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της μητρόπολης Πατρών.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.