Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του Χριστόδουλου Ξηρού να αποδράσει την παραμονή των Φώτων- σε περίοδο δηλαδή που, όπως έλεγε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στην εφημερίδα «Τα Νέα», «οι μισοί λείπουν σε άδεια και οι άλλοι μισοί θα ήθελαν να έχουν άδεια».

Κι όσο κι αν χτύπησε γρήγορα ο συναγερμός όταν δεν έδωσε το «παρών» στο Τμήμα της Νέας Καλλικράτειας, ο «Μανώλης» της 17Ν ήταν ήδη μακριά.

Πώς πάρθηκε η απόφαση
Δεν είναι τυχαίο που η απόφαση για απόδραση ελήφθη στην 8η άδεια, γράφει η εφημερίδα. Εκτιμάται πως συνδέεται άμεσα με την κατάσταση του αδελφού του Σάββα. Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο κινητοποίηση και προσπάθεια του Σάββα να επιτύχει διακοπή της ποινής του προκειμένου να νοσηλευτεί για την βαρύτατη κατάσταση της υγείας του. Δόθηκε πράσινο φως για ολιγοήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο της Λάρισας και επιστροφή στον Κορυδαλλό. Η πεποίθηση πως ο Σάββας δεν είχε να προσδοκά κάτι καλύτερο εκτιμάται πως έκαμψε και τις τελευταίες αναστολές του Χριστόδουλου και σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την απόδραση.

Ο ρόλος του στην οργάνωση
Μετά τη σύλληψη του Χριστόδουλου το καλοκαίρι του 2002 και ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση των προανακριτικών του καταθέσεων έγινε σαφές πως επρόκειτο για έναν τρομοκράτη του επιχειρησιακού βραχίονα ο οποίος δεν είχε ρόλο στο ιδεολογικό- καθοδηγητικό κομμάτι. Ο μεγαλύτερος από τους τρεις αδελφούς Ξηρούς της 17Ν ήταν αυτός που είχε περιγράψει τα πάντα. Τους ρόλους και τα κωδικά ονόματα του καθενός, πώς οργανώνονταν τα χτυπήματα. Ήταν αυτός που αναγνώρισε τον «Λάμπρο» στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

Ο εμφύλιος μετά την ομολογία
Το γεγονός ότι έως τη δίκη είχε πάρει πίσω κάθε λέξη της αρχικής του ομολογίας δεν είχε καμία σημασία για τη σχέση που είχε ήδη διαμορφωθεί με τον Γιωτόπουλο και εξελίχθηκε σε διαρκή διαμάχη με πολλά επεισόδια. όπως φάνηκε από την επιστολή Γιωτόπουλου, για ορισμένους πρώην συντρόφους του ο Χριστόδουλος δεν είναι παρά΄«ρουφιάνος» που εξακολουθεί να έχει προνομιακή σχέση με την  ΕΥΠ.

Η πίεση στην οικογένεια
Ένα ζήτημα που προκύπτει αυτή τη στιγμή είναι πώς θα αντιδράσει ο δραπέτης στην ασφυκτική πίεση των διωκτικών Αρχών σε πρόσωπα του συγγενικού του περιβάλλοντος. Ο Σάββας επέστρεψε γρήγορα στον Κορυδαλλό από το νοσοκομείο της Λάρισας, ο πατέρας του τον καλεί να επιστρέψει στις φυλακές ενώ σχεδόν όλα τα σπίτια αδελφών και άλλων συγγενών έχουν ερευνηθεί εξονυχιστικά.

Τι φοβάται η ΕΛ.ΑΣ.
Η επικήρυξη του Ξηρού και των Μαζιώτη- Ρούπα πέρα από ό,τιδήποτε άλλο δηλώνει την αγωνία της ΕΛ.ΑΣ.  να προλάβει την εκδήλωση ισχυρού τρομοκρατικού χτυπήματος- άλλωστε οι επικηρύξεις ποτέ έως τώρα δεν είχαν πρακτικό αποτέλεσμα. Η Αστυνομία όμως πιστεύει πως αυτή τη στιγμή ο Ξηρός έχει καταφύγιο και δίκτυο υποστήριξης, το οποίο αναζητεί ανάμεσα σε πρόσωπα που σχετίζονται με τους Πυρήνες της Φωτιάς λόγω των σχέσεων που ανέπτυξε με τον αυτοαποκαλούμενο «Πυρήνα Φυλακής» της οργάνωσης. Τι μπορεί να τους προσφέρει; Τεχνογνωσία στην κατασκευή αναβαθμισμένων εκρηκτικών μηχανισμών. «Αυτό ξέρει να κάνει ο Χριστόδουλος Ξηρός. Μέχρι τώρα οι βόμβες των Πυρήνων ήταν.. της πλάκας. Αυτό τώρα θα αλλάξει», έλεγε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα στέλεχος των διωκτικών Αρχών.