Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης: Ο αυτοκράτορας και η μητέρα του που αγιοποιήθηκαν

Τιμάται σήμερα 21 Μαΐου η μνήμη των αγίων


ΕΛΛΑΔΑ
8:20
21/05/2020
Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης: Ο αυτοκράτορας και η μητέρα του που αγιοποιήθηκαν
34
loading

Σήμερα 21 Μαΐου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου και της μητέρας του, Ελένης.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 247. Γονείς του ήταν ο Κωνστάντιος ο Α' ο Χλωρός και μητέρα του η Ελένη από το Δρέπανο της Βιθυνίας. Ο Κωνσταντίνος σε ηλικία 18 ετών έγινε στρατιωτικός και χάρη στην ανδρεία και το αγέρωχο φρόνημά του, προήχθη γρήγορα στα ανώτατα αξιώματα του στρατού.

Ο Κύριος θέλοντας να τον βοηθήσει στον αγώνα του κατά του Μαξεντίου και του Λικίνιου, σχημάτισε στον ουρανό το σημείο του Σταυρού με την επιγραφή « Εν τούτω Νίκα», προσφέροντάς του ένα ισχυρότατο όπλο για να κατατροπώσει τούς εχθρούς του. Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας ο οποίος ευνόησε την Εκκλησία μετά από τρεις αιώνες απηνών διωγμών.

Μετέφερε την πρωτεύουσα του κράτους του στο αρχαίο Βυζάντιο και έκτισε τη Βασιλίδα των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη. Λίγο πριν πεθάνει αξιώθηκε και του Αγίου Βαπτίσματος. Εκοιμήθη σε ηλικία 63 ετών, την 21 Μαΐου 327. Ο Κωνσταντίνος ενδιαφέρθηκε πολύ και για τα ιερά σεβάσματα των χριστιανών, για το λόγο αυτό απέστειλε στα Ιεροσόλυμα την μητέρα του, για να βρει τον Τίμιο Σταυρό.

Η Αγία Ελένη γεννήθηκε στο Δρέπανο της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας περί το 247 μ.Χ. Φαίνεται ότι ήταν ταπεινής καταγωγής.

Μεταξύ των ετών 272 – 288 μ.Χ. γέννησε στη Ναϊσό της Μοισίας τον Κωνσταντίνο. Όταν, πέντε έτη αργότερα, ο Κωνσταντίνος Χλωρός έγινε Καίσαρας από τον Διοκλητιανό, αναγκάσθηκε να την απομακρύνει, για να συζευχθεί τη Θεοδώρα, θετή κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, και να έχει έτσι το συγγενικό εκείνο δεσμό, ο οποίος θα εξασφάλιζε τη στερεότητα του Διοκλητιανού τετραρχικού συστήματος.

Παρά το γεγονός αυτό ο Μέγας Κωνσταντίνος τιμούσε ιδιαίτερα τη μητέρα του, όπως αναφέρει το dogma.gr. Της απένειμε τον τίτλο της αυγούστης, έθεσε τη μορφή της επί νομισμάτων και έδωσε το όνομά της σε μία πόλη της Βιθυνίας.

Η Αγία έδειξε την ευσέβειά της με πολλές ευεργεσίες και την ανοικοδόμηση νέων Εκκλησιών στη Ρώμη (Τιμίου Σταυρού), στην Κωνσταντινούπολη (Αγίων Αποστόλων), στη Βηθλεέμ (βασιλική της Γεννήσεως) και επί του Όρους των Ελαιών (βασιλική της Γεθσημανή).

Η Αγία Ελένη πήγε το 326 μ.Χ. στην Ιερουσαλήμ, όπου «μὲ μέγαν κόπον καὶ πολλὴν ἔξοδον καὶ φοβερίσματα ηὗρεν τὸν τίμιον σταυρὸν καὶ τοὺς ἄλλους δύο σταυροὺς τῶν ληστῶν», όπως γράφει ο Κύπριος Χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς. Επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη, ένα χρόνο μετά την εύρεση του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου, η Αγία Ελένη πέρασε και από την Κύπρο.

Η Αγία Ελένη κοιμήθηκε με ειρήνη μάλλον το 327 μ.Χ. σε ηλικία ογδόντα ετών. Ο ιστορικός Ευσέβιος γράφει ότι η Αγία προαισθάνθηκε το θάνατό της και με διαθήκη άφησε την περιουσία της στον υιό της και τους εγγονούς της.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκονται στη Μονή Κύκκου Κύπρου και στις Λαύρες Αγίας Τριάδος – Αγ. Σεργίου Μόσχας και Αγ. Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

34
σχόλια
 1. avatar Αααααα

  Το τι πιστεύει ο καθένας είναι δικαίωμα του.το να το κοροϊδεύουν είναι κρετινισμος... γιατί αν πω άλλη λέξη θα την κόψει η λογοκρισία.πχ με νοιάζει εμένα πως είσαι εσύ που δεν βλέπεται;η πως σε έκανε η μάνα σου με μισό εγκέφαλο.μην ασχολείται με θέματα που δεν σας ενδιαφέρουν.

 2. avatar Κωνσταντίνος Δημ

  Και μόνο που ασχολούνται τόσοι \"καλόπιστοι\" με κάτι που γι΄αυτούς δεν υπάρχει -και μάλιστα με τέτοιο μένος- επιβεβαιώνει την ύπαρξη και υπόσταση Του.
  Γιατί, πολεμάς αυτό που βλέπεις ότι ΥΠΑΡΧΕΙ και ΣΕ ΚΑΙΕΙ αδερφέεε! Αν για σένα δεν υπάρχει Χριστός, ασχολήσου και βγάλε τη χολή σου με αυτό που νομίζεις ότι υπάρχει και μη κυνηγάς φαντάσματα.
  Ακόμα, μην προσβάλεις την πίστη των άλλων. Σε δημοκρατία δε ζούμε βρε αδερφέ;;

  Και κάτι άλλο... Την ιστορία και τα ιστορικά πρόσωπα, τα κρίνουμε με τα δεδομένα της εποχής τους, όχι του σήμερα. Επίσης, σύμφωνα με την πίστη μας, ο πρώτος που μπήκε στον Παράδεισο ήταν ο ληστής που μετάνοιωσε πάνω στο σταυρό του.
  Μέχρι να βγει η ψυχή, όλοι έχουμε ελπίδα. Ταπείνωση και μετάνοια δεν έχουμε.
  Με αδερφική αγάπη...
  Άντε, και χρόνια πολλά, να μας προστατεύει ο Άγιος.

 3. avatar O Μέγας Κωνσταντίνος δεν επέβαλε τον Χριστιανισμό ανιστόρητοι

  Επέβαλε την ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ από το 313μ.Χ.ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ. Μέχρι τότε οι ειδωλολάτρες Ρωμαίοι αυτοκράτορες, επέβαλαν υποχρεωτικά την προσκύνηση των ειδώλων και χιλιάδων ψευτοθεοτήτων του παγανισμού και κυρίως την προσωπολατρεία του αυτοκράτορα ως θεού, πράγμα που ούτε οι αρχαίοι Έλληνες δεν έκαναν, επιρροή από τους Αιγυπτίους Φαραώ, τους Περσοβαβυλώνιους λαούς και πιο μακριά τους Κινέζους.Οι απανταχού ανεξίθρησκοι θα έπρεπε να του στήνουν αγάλματα όπως και στον άλλο ανεξίθρησκο που προηγήθηκε, τον Μ.Αλέξανδρο. Ακόμη και οι δημοκράτες Αθηναίοι σκότωσαν τον Σωκράτη γιατί έλεγαν ότι έφερνε άλλους θεούς. Ριζοσπάστης ήταν ο Μ.Κωνσταντίνος για την εποχή του. Ό,τί εγκλήματα έκανε, τα έκανε ως ειδωλολάτρης., Επειδή τον συκοφάντησαν ότι ο ανιψιός του επιβουλεύεται την εξουσία και πήγε με τη γυναίκα του.Μετά που μετανόησε και βαπτίστηκε δεν έκανε έγκλημα.Ο Παγανισμός είχε πεθάνει από την εποχή του Πλούταρχου, όπως ομολογεί ο ίδιος. Ο Μ.Θεοδοσιος κυνήγησε τα απομεινάρια των ειδωλολατρών γιατί είχαν ξεπέσει με όργια,το μαντείο των Δελφών είχε καταντήσει απατεωνιά και αγυρτεία. Κανείς δεν πατούσε. Δεν είναι σωστό να κλωτσάς ένα πτώμα αλλά αυτό έκανε. Δεν είναι άγιος ο Θεοδόσιος. Ο πατριάρχης του απαγόρευσε τη Θ.Κοινωνία. Η Αγία Ελένη είναι πρότυπο ταπείνωσης, υπομονής, ευσέβειας,μάνας και αυτοκράτειρας.

  1. avatar ✓✓✓✓✓✓

   Πες κι ότι για 250 ολόκληρα χρόνια οι παγανιστές και δωδεκαθεϊστές κυνηγούσαν και έσφαζαν χριστιανούς, από βρέφη, γυναίκες, παιδιά μέχρι νέους και γέρους. Αντί να σβήσουν τον Χριστιανισμό έσβησαν οι ίδιοι γιατί ο κόσμος τους σιχάθηκε κι έγινε χριστιανοί. Καρμπόν ό, τι έκαναν 1600 χρόνια μετά οι άθεοι εναντίον του Χριστιανισμού και έσβησαν οι ίδιοι. [...] είναι όποιος βλέπει τον άλλο να δίνει γροθιά στον τοίχο, να σπάει το χέρι του και να κάνει το ίδιο νομίζοντας ότι έχει πιο δυνατό χέρι από τον άλλο και θα τα καταφέρει καλύτερα.

 4. avatar 1

  Αυτό είναι το \"μεγαλείο\" του χριστιανισμού:
  \"Ο μεγαλύτερος εγκληματίας, με μία εξομολόγηση συγχωρείται και μπορεί να γίνει και \"αγιος\".

 5. avatar ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΡΩΜΕΪΚΟ GAME OF THRONES

  Εδώ που τα λέμε, καλύτερα για τους Έλληνες, ήταν να είχε επικρατήσει ο αντίπαλος του, ο παγανιστής Μαξέντιος.

 6. avatar Αλεξανδρος Αθηναιος

  Ρε μαγκες για δειτε φωτογραφιες του Γαλαξια απο το τηλεσκοπιο Hubble βλεπετε κανα Θεο κανα παραδεισο η τιποτα Αγγελους?
  κανα θρησκευομενο μπορει να μας πει γιατι τοσο κολλημα ο Γιαχβε με την κουκιδα που λεμε Γη και συγκεκριμενα με τα αγαπημενα του ορθοδοξα διποδα?
  Και τι ειρωνια απο ολο αυτο που εφτιαξε για παρτη σας να σας αφηνει να κατοικησετε μονο στο 00000000000,1% σας δουλευει ο ιδιος ο Θεος σας ΡΕ!!!!

  1. avatar Επιστημονα μου εσυ

   Πες μας τωρα πως ξερεις κι απο τηλεσκοπια, ειρωνα ξερολα

 7. avatar Ch13:06-7

  Ευχαριστώ που ανεβάσατε, τα τελευταία σχόλια, αλλά έχω μια απορία. Γιατί δεν ανεβάσατε το πρώτο? Δεν ήταν σκέψεις δικές μου, είναι μέσα από την Καινή Διαθήκη.

 8. avatar Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΦΩΤΙΣΕΙ

  Ενα μονο εχω να πω για εσας που γραφετε αυτα τα σχολια. Ο Χριστος να σας συγχωρεσει και να φωτισει να βρειτε τον δρομο σας.Newbeast ειναι δυνατον να αφηνετε τετοια σχολεια.Μπαινουμε να ενημερωθουμε για τον Αγιο Κωνσταντινο και την Αγια Ελενη και διαβαζουμε αυτα ??? Αμαρτια

 9. avatar 1

  Όταν πέθανε ο Κωνσταντίνος Χλωρός το 306 π.κ.ε. η αυτοκρατορική φρουρά έσπευσε να ανεβάσει στον θρόνο τον νόθο γιό του Κωνσταντίνο, από την παλλακίδα Ελένη, προσδοκώντας ως συνήθως πλούσιες λεηλασίες και παροχές.
  Στην διεφθαρμένη αυτή πόρνη την Ελένη οφείλεται το γεγονός των παραχαράξεων που γενικεύθηκαν στον χριστιανικό κόσμο μετά τις αγιοποιήσεις και την καθιέρωση της λειψανολατρείας και των κάθε λογής «ιερών κειμηλίων».

 10. avatar Ch09:12-2

  Καλημέρα σε όλη την Ελλάδα με τον Αναστημενο Ιησού Χριστό. Άγιος γίνεται ο άνθρωπος, όσο καιρό είναι Ζωντανός\". Άγιοι γίγνεσθε, διότι εγώ είμαι αγιος\" λέει ο Θεός. Άγιος γίνεται ο άνθρωπος, όχι από τα έργα του, αλλά, όταν καταλάβει με επίγνωση ότι είναι αμαρτωλός. Όταν αναγεννηθεί, κάνει το βάπτισμα της μετανοίας, στο Όνομα του Πατρός Υιού Αγίου Πνεύματος. Τότε θα ζει μέσα στον κόσμο, αλλά δεν θα κάνει τα έργα του κόσμου, δεν θα περπατά στο πνεύμα του κόσμου. Και πρέπει να περπατά στο Θέλημα του Θεού. Εμείς οι ζώντες, μόνον τον Θεό Ιησού Χριστό Άγιο Πνεύμα, θα προσκυνουμε. Και μια Εορτή θα Εχουμε. Κάθε Κυριακή θα Εορτάζουμε την Απελευθέρωση μας, από την Αμαρτία, και από τον θάνατο ηλθαμε στην Ζωή. Λαμβάνοντες το Σώμα και το Αίμα του Ιησού Χριστού. Η Αλήθεια είναι Μέσα στην Καινή Διαθήκη. Η Αλήθεια είναι ο Ιησούς Χριστός. Ο Μόνος Μεσίτης Θεού και Ανθρώπων.

 11. avatar Εσπερος

  Εσφαξε την συζυγο του , τον γιο του και το μισο του σοι ο δολοφονος και ημιτρελος Κωνσταντινος με την ανοχη της μανας του Ελενης η οποια κοροιδεψε τον κοσμο οτι δηθεν ανακαλυψε τον σταυρο της σταυρωσης του Ιησου. Να τους χαιρεστε χριστιανοταλιμπαν ....

 12. avatar Άγιοι της Χριστιανικής Εκκλησίας: Άγριοι, Αιμοσταγείς και Δολοφόνοι

  Η χριστιανική πανούκλα διαθέτει εκατοντάδες αγίους, μάρτυρες, ήρωες, ενάρετους φιλάνθρωπους με δήθεν σπουδαίο έργο που αγιοποιήθηκαν. Ωστόσο πίσω από τα εικονίσματα που οι πιστοί -πρόβατα γονατίζουν κι αφήνουν τον οβολόν τους, κρύβονται σαδιστές, βάρβαροι, δολοφόνοι κι εγκληματίες κατά συρροή, που όμως -όπως βολεύει την χριστιανική πανούκλα- μετανόησαν ή έγιναν «χορηγοί» της Εκκλησίας που τους αγιοποίησε, «με τον παρά μου και την κυρά μου» που λέει και η σοφία.

  Οι «άγιοι-δολοφόνοι» είναι συνήθως αυτοκράτορες, επίσκοποι ή πατριάρχες και οι γυναίκες είναι σύζυγοι ή μητέρες αυτοκρατόρων που εξαγόρασαν την αγιοποίησή τους με «υπηρεσίες» όπως δωρεές, ανέγερση εκκλησιών, ευνοϊκούς νόμους. Ο «Μέγας» Κωνσταντίνος είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος αφού σκότωσε με φρικτό τρόπο, γαμπρό, γιο, εγγονό και τη σύζυγό του μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα στους πολέμους του. Ο «Μέγας» Θεοδόσιος βαρύνεται ανάμεσα σε άλλα και με τη Σφαγή του Ιπποδρόμου στη Θεσσαλονίκη το 590 μ.κ.ε. με δέκα έως δεκαπέντε χιλιάδες θύματα, όταν στις 8 Νοεμβρίου του 392 έθεσε εκτός νόμου τις αρχαίες θρησκείες, στις 2 Μαΐου του 381 εξέδωσε το λεγόμενο «έδικτο κατά των αποστατών» με το οποίο τιμωρούσε με πλήρη στέρηση δικαιωμάτων δικαιοπραξίας όλους τους πρώην χριστιανούς που επέστρεφαν στην Εθνική Θρησκεία. Στις 21 Δεκεμβρίου του 382 απαγόρευσε με ποινή θανάτου και δήμευση της περιουσίας των ενόχων Εθνικών, κάθε μορφή θυσίας, μαντικής, ψαλμωδιών προς τιμή των Θεών.

  1. avatar Αρθούρος Ι

   Παπαγάλισες καλά την ιστορία σα μαθητής 18 χρονών;Δε σου είπε κανείς ότι δεν πρέπει να κρίνεις το παρελθόν και μάλιστα τόσο μακρινό με τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής και μάλιστα της σημερινής μετά το Διαφωτισμό και τη Γαλλική Επανάσταση;Όλ\'αυτά που αναδίδει το πόνημά σου είναι παιδικές ασθένειες της ιστορίας ως επιστήμης.Η ιστορία άθρησκε,δεν είναι δημοσιογραφία,δηλαδή αναπαραγωγή μιάς είδησης χωρίς τις περισσότερες φορές διασταύρωση των πηγών.Η ιστορία σήμερα στηρίζεται στην εκμετάλλευση όλων των δεδομένων κι όχι μόνο αυτών που εξυπηρετούν μία συγκεκριμένη ιδεολογία,οποιαδήποτε ιδεολογία.
   Δεύτερο,εσύ είσαι ο δικαστής Ντρεντ που έρχεσαι από το μέλλον να κρίνεις τους προπαππούδες σου;Είσαι ο άγιος που πιστεύεις ότι αγιάζουν μόνο οι όσιοι και οι παπάδες; Αυτή η νοσηρη δικανική θεολογία που αναπτύχτηκε μέσα από το δυτικό σχολαστικισμό.Δεν έχεις ακούσει περί μετανοίας κι ότι οποιοδήποτε έγκλημα έχει κάνει κανείς,εκτός από τη βλασφημία του Αγίου Πνεύματος,αν μετανοήσει στο πετραχήλι του παπά,συγχωρείται;
   Την αθεϊστική πανούκλα τη μεταδίνεις εσύ,αλλά ο τσοπάνης αγρυπνεί και ο λύκος(εσύ) θα φύγει άπρακτος από το μαντρί.

  2. avatar Staliniskos

   Ο Σταλιν κι ο Μαο μαο ειναι οι αγιοποιημενοι φονιαδες με παγκοσμιο ρεκορ, που κανουν τον χιτλερ να ντρεπεται

   1. avatar ΜΠΟΓΙΑΣ

    Η μάνα του Στάλιν δεν λατρεύεται οπως η Λένη, μαμά του Κώτσου.

  3. avatar @ch

   Είναι ντροπή να μιλάς με αυτόν τον τρόπο. Διότι η Σημερινή Εκκλησία, παράδειγμα της Ελλάδος, δεν έχει καμία σχέση με την Εκκλησία του Ιησού Χριστού. Αντί να βλάπτεις την φυμη, να μελετήσεις την Καινή Διαθήκη.

   1. avatar ΜΠΟΓΙΑΣ

    Ενα βιβλίο μαγειρικής είναι πιό χρήσιμο από τη κενή διαθήκη.

    1. avatar @Μπογιας

     Ποτε δε δινουμε σημασια στα σχολια σου. Ειναι σαν το [...] της μυγας. Αορατα και αοσμα.

     1. avatar 1

      Αυτό είναι το σωστό.
      Ενας σοβαρός φανατισμένος αποκλείει τη χρήση της λογικής.

     2. avatar ΜΠΟΓΙΑΣ

      Και ο ιός τής θεοπληξίας είναι αόρατος και άοσμος,αλλά συρικνώνει τον εγκέφαλο.

   2. avatar @ @ch

    Σιγα μην κατσω να διαβασω τις φαντασιες των Εβραιων!
    Εσυ εχεις μαυρα μεσανυχτα απο την πραγματικη ιστορια και φορας παρωπιδες.
    Δεν εχει νοημα οποιαδηποτε συζητηση μαζι σου.

    1. avatar @ch.Αποκλυεται

     Να έχω παρωπίδες, διότι δεν με γνωρίζεις και το σπουδαιότερο, τι ζωή έκανα πριν γνωρίσω τον Ιησού Χριστό. Δεν τρέχω πίσω από ένα δόγμα ότι χρώμα και όνομα να έχει.Ο κοσμιος διάλογος, όχι ο φανατικός, αλλά με τεκμήρια και αποδείξεις είναι επικοδομιτικος.

     1. avatar ΜΠΟΓΙΑΣ

      Δέν σε συμφέρει,τεκμήρια και αποδείξεις σκοτώνουν τη θρησκεία.

  4. avatar 1

   Καί η μαμά του,πρώην εταίρα.

   1. avatar Αρθούρος Ι

    Καλά,δε γνωρίζεις τα λεγόμενα του Κυρίου προς τους συγχρόνους του Φαρισαίους,όταν του έλεγαν γιατί κάνει παρέα με πόρνες και με τελώνες:\"Οι τελώναι και αι πόρναι προάγουσιν υμάς εις την Βασιλείαν του Θεού\";Όλοι σας συνεχίζετε το στεγνό δικανισμό των Ρωμαιοκαθολικών που τον παρέλαβαν οι Προτεστάντες και συνέτριψαν τη δυτική Ορθοδοξία.

  5. avatar ΙΧΝΚ

   ρε [...] ασπόνδυλο, εφιάλτες έβλεπες με τον Χριστό και βγάζεις χολή πρωινιάτικα??
   ρε συ beast, είναι δυνατόν να φιλοξενείς τέτοια σχόλια ανήμερα της σημερινής μεγάλης ημέρας για την Ορθοδοξία???
   ΕΛΕΟΣ με τον κάθε ισλαμόφιλο....ανιστόρητα δίποδα

   1. avatar Περίεργος.

    Τι σχέση εχει ο χριστός με τους αγιοποιημένους εγκληματίες;

   2. avatar @ IXNK

    Κλασικη σταση \"αγαπης\" απο εναν χριστιανοταλιμπαν!
    Μηπως θα με καψεις και σε καμμια πυρα???
    Ουτε ισλαμοφιλος ειμαι, ουτε οπαδος της εβραιοαιρεσης σου.
    Αλλα να λες εμενα \"ανιστορητο\" παει πολυ!
    Συνεχισε να κοιμασαι.

    1. avatar @αθεοΤαλιμπαναδες

     Οσο και να γραφετε σας γραφουμε, ξερετε που. Το ξερετε και σκατε περισσοτερο. Το ιδιο ισχυει και με τους αρχαιοελληνιστο-χρυσαυγιτες.

   3. avatar ΙΧΝΚ

    τον αλλάχ μου μέσα

 13. avatar Τσακ Μπαμ

  Κωνσταντίνος ο Σφαγέας

  1. avatar Αριστεροδέξιος

   Ο Κωνσταντίνος τον 4ο αιώνα ήταν σφαγέας! Την εποχή που σταύρωναν τους δούλους και τους λαμπάδιαζαν για να κάνουν πάρτυ ή διασκέδαζαν με το αίμα στις αρένες! Ο Βελουχιώτης που στίβαζε κομμένα κεφάλια τον 20ο αιώνα, ήταν ήρωας; Ή ο Στάλιν ή ο Τσώρτσιλ ή ο Ντε Γκωλ στην Αλγερία; Ή Μπους και λοιποί σε Αφγανιστάν και αλλού. Ή ο -περι πολλού- Βενιζέλος που οδήγησε στη σφαγή και την προσφυγιά εκατομμύρια Ελλήνων; Μήπως μπερδεύετε τα ήθη και τις εποχές;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει