Για πρώτη φορά ο δήμος Θεσσαλονίκης τελεί επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Του ανταποκριτή μας από το thestival.gr στη Θεσσαλονίκη

Τα προηγούμενα χρόνια ο δήμος συμμετείχε απλώς σε εκδηλώσεις των ποντιακών σωματείων και εκδηλώσεων.

Στο τελετουργικό, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν λόγω πανδημίας της Covid-19 , η παρουσία των επισήμων ήταν περιορισμένη, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε πως δεν πρόκειται να σταματήσουν οι προσπάθειες προκειμένου να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

«Ένας αιώνας και ένας χρόνος από εκείνες τις αποφράδες ημέρες που τα αδέρφια μας ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους και 353.000 αδέρφια μας σφαγιάστηκαν, πολλοί από αυτούς που επέζησαν ήρθαν στην πόλη μας και μετέφεραν τον πολιτισμός τους, το σθένος τους για τη ζωή και βοήθησαν στην ανάπτυξη της πόλης μας. Εμείς σήμερα τιμούμε, δεν ξεχνούμε και ο δήμος Θεσσαλονίκης τιμά αυτή τη μέρα, τιμά όλους αυτούς που χάθηκαν, όλους αυτούς που ξεριζώθηκαν και διατρανώνουμε ότι δε θα σταματήσουμε ποτέ μέχρι να αναγνωριστεί μια από τις μεγαλύτερες Γενοκτονίες στην ιστορία του ανθρώπινου είδους», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, υποστήριξε ότι «δε θα ξεχάσουμε» και ότι «θα αγωνιστούμε έως ότου υπάρχει ηθική δικαίωση».

«Εμείς σήμερα, 101 χρόνια μετά τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είμαστε όλοι μαζεμένοι εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον αξέχαστο ελληνισμό του Πόντου και να υποσχεθούμε στους προγόνους μας γιατί σήμερα είμαστε όλοι Πόντιοι ότι δε θα ξεχάσουμε ποτέ ότι θα αγωνιστούμε έως ότου υπάρχει ηθική δικαίωση, έως ότου η Τουρκία ζητήσει επισήμως συγγνώμη για να αναπαυθούν οι ψυχές των προγόνων μας», είπε ο Θεόδωρος Καράογλου.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, Δρόσος Τσαβλής τόνισε σε δηλώσεις του ότι η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε τη δεύτερη πατρίδα για τους Πόντιου αλλά και τη δεύτερη μάνα.

«Τιμούμε σήμερα τους νεομάρτυρες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και αγωνιζόμαστε όλοι μαζί και ένας-ένας ξεχωριστά για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ζούμε με τους Πόντιους, η Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε εκείνη την εποχή χιλιάδες Ελλήνων Ποντίων. Έγινε η δεύτερη μάνα τους και η δεύτερη πατρίδα τους. Ο δήμος Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά κάνει επιμνημόσυνη δέηση σε αυτό το σημείο, στη μνήμη των αγνοουμένων και σφαγιασθέντων Ποντίων συμπατριωτών μας», είπε.