Δεν έχουν σταματημό τα διθυραμβικά δημοσιεύματα για τη διαχείριση της Ελλάδας της κρίσης του κορονοϊού, το χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων αλλά και την επόμενη μέρα, ειδικά από τη στιγμή που ανοίγουν και οι παραλίες.

Ότι «η Ελλάδα ήταν μέχρι τώρα ένα σπάνιο success story αναφορικά με τον κορονοϊό», αναφέρουν οι Financial Times για τη χώρα μας, σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριάς τους στην Αθήνα σχετικά με τις κινήσεις που γίνονται για την επανέναρξη του τουρισμού.

Μεταξύ άλλων οι FT αναφέρουν ότι «ο απολογισμός των θυμάτων της Covid-19 στη Ελλάδα είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με των άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης. Η Ελλάδα έλαβε νωρίς δραστικά μέτρα προχωρώντας σε πλήρες lockdown στις 16 Μαρτίου, 13 μέρες μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού».

Το εγνωσμένης αξίας ΜΜΕ συμπληρώνει το δημοσίευμα με ένα διάγραμμα στο οποίο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι απώλειες φαίνονται μικρές σε σχέση με αυτές των άλλων τουριστικών χωρών του ευρωπαϊκού νότου».

Όπως δηλώνει στην ανταποκρίτρια των FT στην Αθήνα ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στα διεθνή φόρουμ για τον κορονοϊό, Ηλίας Μόσιαλος, «ο Έλληνας πρωθυπουργός ενήργησε πολύ γρήγορα και πήρε τις σωστές αποφάσεις νωρίτερα από ό,τι άλλες χώρες».

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο και για το τελείως διαφορετικό φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα με ομπρέλες και ξαπλώστρες μακριά η μια από την άλλη, τους κλειστούς μπουφέδες και ένας χώρος για καραντίνα σε κάθε νησί.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να δεχθεί, ωστόσο, μεγάλο οικονομικό πλήγμα, αφού ακόμη κι αν ξεκινούσε σε φουλ ρυθμούς η τουριστική σεζόν μέχρι τον Ιούλιο, το ΑΕΠ θα υποχωρούσε φέτος κατά 4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ενώ αν καταρρεύσει ο τουριστικός κλάδος το ΑΕΠ ενδέχεται να υποχωρήσει έως και 8%. Και δεδομένου ότι ο τουρισμός συνεισφέρει στην απασχόληση του ενός τετάρτου του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας, ξενοδόχοι από την Κρήτη, την Κεφαλλονιά και τη Σαντορίνη, που μίλησαν στους FT, απευθύνουν έκκληση για την επανεκκίνηση του κλάδου.

Τέλος το άρθρο σημειώνει ότι «από τα τρία εκατομμύρια που επισκέφθηκαν πέρυσι τη Σαντορίνη πάνω από δύο εκατ. πήγαν εκεί μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου δημιουργώντας ελπίδες ότι αν υποχωρήσει η υγειονομική κρίση του κορονοϊού ο τουριστικός κλάδος θα μπορέσει να ισοφαρίσει τις απώλειες φέτος».