Παράσταση διαμαρτυρίας  πραγματοποιούν στο υπουργείο Εργασίας οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στο Φάρμακο και στα Τρόφιμα – Ποτά αλλά και τα αντίστοιχα Συνδικάτα της Αττικής.

«Όσο εξελίσσεται η πανδημία του κορονοϊού, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι τέτοιες ”κρίσεις” που προκύπτουν στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος αξιοποιούνται από τους κεφαλαιοκράτες, τη μεγαλοεργοδοσία και τις κυβερνήσεις τους, για να θωρακίσουν την εξουσία τους και να διασφαλίσουν την κερδοφορία και την επιχειρηματική δράση, επιδεινώνοντας τους όρους εργασίας και αμοιβής, την ίδια τη ζωή, των εργαζόμενων και των ανθρώπων της βιοπάλης» αναφέρουν στη σχετική τους ανακοίνωση.

Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών αναμένεται να συναντηθούν με στελέχη του υπουργείου Εργασίας ώστε να τους υποβάλλουν τα αιτήματά τους.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

Όσο εξελίσσεται η πανδημία του κορονοϊού, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι τέτοιες «κρίσεις» που προκύπτουν στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος αξιοποιούνται από τους κεφαλαιοκράτες, τη μεγαλοεργοδοσία και τις κυβερνήσεις τους, για να θωρακίσουν την εξουσία τους και να διασφαλίσουν την κερδοφορία και την επιχειρηματική δράση, επιδεινώνοντας τους όρους εργασίας και αμοιβής, την ίδια τη ζωή, των εργαζόμενων και των ανθρώπων της βιοπάλης.

Σήμερα, κυβέρνηση και εργοδοσία βρίσκουν στην πανδημία τον «καταλύτη» για την επιτάχυνση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, επιδιώκοντας να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει από τις αντεργατικές πολιτικές όλων των προηγούμενων χρόνων.

Οι έκτακτες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνουν μέτρα που επιδεινώνουν τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας στους κλάδους μας, όπως η άρση κάθε περιορισμού για τη δουλειά την Κυριακή! Δίνουν το πράσινο φως στους εργοδότες για αναστολή ή και διάλυση συμβάσεων, για την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας με το μισό μισθό μέχρι και για έξι μήνες! Αίρουν κάθε περιορισμό για την πολιτική επιστράτευση και επίταξη απεργών, επιδιώκοντας να «νομιμοποιηθεί» στη συνείδηση των εργαζομένων η διευρυμένη καταστολή, να μπουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο «γύψο».

Οι επιχειρηματίες των κλάδων μας αξιοποιούν την ιδιαίτερη σημασία που αντικειμενικά αυτοί αποκτούν στη συγκεκριμένη συγκυρία, καθώς και το «έκτακτο» νομοθετικό πλαίσιο, για να επιβάλουν ακόμα σκληρότερους όρους εργασίας και να αποσπάσουν τη μέγιστη συναίνεση των εργαζόμενων, στο όνομα της «κοινωνικής προσφοράς» και της «μάχης που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε» απέναντι στη πανδημία.

Σε πολλές επιχειρήσεις η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο», υπάρχει αντίσταση των εργοδοτών ακόμα και στη χορήγηση των αδειών ειδικού σκοπού! Χώροι δουλειάς γίνονται σημεία διασποράς του ιού με ελλιπή μέτρα προφύλαξης και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται. Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι πιέζονται να δουλέψουν τις αργίες, να «προσαρμόσουν» την κανονική τους άδεια στις «έκτακτες ανάγκες» των επιχειρήσεων, ενώ, με μεγάλη ευκολία, όσες επιχειρήσεις βλέπουν τη δραστηριότητα και τα κέρδη τους να περιορίζονται, αναστέλλουν τη λειτουργία τους και μαζί και τις συμβάσεις των εργαζόμενων!

Οι αυξημένες ανάγκες σε μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κλπ.) αξιοποιούνται ως ακόμα ένα πεδίο αύξησης των επιχειρηματικών κερδών!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζει κάθε κοινωνικό αγαθό ως εμπόρευμα, αποδεικνύεται σήμερα με δραματικό τρόπο πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία, τη ζωή την ίδια, του λαού. Αυτό θέλουν να κρύψουν όσοι υπερθεματίζουν για την «ατομική ευθύνη», τη στιγμή που η προστασία της δημόσιας υγείας και η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας, σε συλλογικό επίπεδο, ιδιαίτερα στα μεγάλα εργοστάσια και στους μαζικούς χώρους δουλειάς, καθώς και αποφασιστική ενίσχυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με μέσα και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Δεν είμαστε, επομένως, «όλοι μαζί» στην περίπτωση της πανδημίας, όπως και σε καμιά άλλη περίπτωση, αφού τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εργαζόμενων ποτέ δεν ταυτίζονται με αυτά των εκμεταλλευτών τους. Και στα «καλά» και στα «δύσκολα» του καπιταλισμού, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που μονίμως πληρώνουν το «μάρμαρο», η ίδια η ζωή το επιβεβαιώνει!

Είμαστε, όμως, όλοι μαζί, οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα συνδικάτα μας, στο ΠΑΜΕ! Με αλληλεγγύη, οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση δίνουμε τη μάχη με τους συναδέλφους μας από κάθε κλάδο, από την υγεία, τις τηλεπικοινωνίες, τα σούπερ μάρκετ, για την υπεράσπιση της υγείας, της ασφάλειας και όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, για την αναχαίτιση της εργοδοτικής και κυβερνητικής επίθεσης.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, με αφορμή την πανδημία, την καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης μέσα στους εργασιακούς χώρους! Δεν πρέπει να γίνουμε βορά στα αδηφάγα θηρία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης!

Οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις τους δε μας αγγίζουν! Λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, προχωράμε την Τετάρτη 22 Απρίλη στις 4.30 το απόγευμα σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας.

Απαιτούμε:

  • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία.
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικούς ελέγχους από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
  • Κατάργηση όλων των απαγορεύσεων στην συνδικαλιστική δράση, του περιορισμού των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.
  • Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
  • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος