Έκτακτη σύσκεψη, με σκοπό τον συντονισμό φορέων της Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τον κορονοϊό, συγκάλεσε σήμερα 5 Μαρτίου στην Πάτρα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, καθώς δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας.

Κατά την τοποθέτησή του ο Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος επισήμανε ότι το ένατο κρούσμα κοροναϊού που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ήταν «εκτός ορισμού κρούσματος, καθώς προερχόταν από ταξίδι σε χώρα με χαμηλότερη επιδημιολογία σε σχέση με την Ελλάδα, το οποίο ελέγχθηκε για κοροναϊό, επειδή άρχισε να επιβαρύνεται η κατάστασή του».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ επισήμανε ότι «εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης του ήταν σε μερική απομόνωση και πλέον βρίσκεται σε πλήρη», προσθέτοντας ότι «έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία αναζήτησης – ιχνηλάτησης των επαφών του σε μεγάλη ακτίνα, με στόχο να υπάρξει περιχαράκωση των κρουσμάτων».

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος, που είναι μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, είπε κατά την διάρκεια της σύσκεψης ότι τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί μέχρι και αργά το βράδυ της Τετάρτης, νοσηλεύονται σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Επίσης, ανέφερε ότι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, ήδη υπήρξαν τροποποιήσεις και διαμορφώθηκαν χώροι για την περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν περισσότεροι ασθενείς.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι «ο ιός δεν πρέπει να μας τρομάζει», συμπληρώνοντας ότι «ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες».

Μιλώντας ο περιφερειάρχης, τόνισε ότι «οφείλουμε σήμερα να στείλουμε στους συμπολίτες δύο μηνύματα». Και εξήγησε: «Το πρώτο είναι να πειθαρχούν στις οδηγίες των ειδικών, να λαμβάνουν τα απλά μέτρα αυτοπροστασίας και να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα Υγείας. Και το δεύτερο, ότι απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η ζωή μας συνεχίζεται κανονικά και δεν θα επιτρέψουμε στον φόβο να την ακυρώσει».

Τέλος, σύμφωνα με την περιφέρεια, «οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι χρειάζεται υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού, προβολή των μέτρων προστασίας για την υιοθέτησή τους, συντονισμός και διαρκής επαφή μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διάθεση των μέσων που διαθέτουν περιφέρεια και δήμοι στην προσπάθεια να περιοριστεί η μεταδοτικότητα της νόσου».