Χωρίς φύλακες κινδυνεύει να μείνει το πανεπιστήμιο Πατρών αν ισχύσει το μέτρο της διαθεσιμότητας και της αποστολής στον αρμόδιο υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο της λίστας των εργαζομένων του πανεπιστημιακού ιδρύματος (υπολογίζονται σε τουλάχιστον 102 οι εργαζόμενοι που θα πρέπει να φύγουν από τις δουλειές τους) με τα 22 τμήματα και τους πλέον των 22.000 φοιτητών.

Σύμφωνα με το thebest.gr, αυτή τη στιγμή περίπου 8 εργαζόμενοι έχουν αναλάβει το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και φύλαξης του «αχανούς» πανεπιστημίου της Πάτρας. Είναι γνωστή η διαρρύθμιση των κτισμάτων αλλά και η μεγάλη απόσταση που υπάρχει για παράδειγμα μεταξύ της φοιτητικής εστίας και του κτηρίου της πρυτανείας ή του τμήματος θεατρικών σπουδών με το κτήριο της Ιατρικής σχολής που είναι κοντά στο νοσοκομείο του Ρίου.

Επίσης κατά το παρελθόν είχαν υπάρξει προβλήματα ιδίως τις νυχτερινές ώρες όπως και κρούσματα απόπειρας ληστειών, κ.α.
Μάλιστα ήδη σε κάποια τμήματα σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει ζητηθεί ακόμη και σε καθηγητές ή εργαζόμενους της διοίκησης του πανεπιστημίου, να βοηθήσουν κάποιες ώρες σε θέματα φύλαξης καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση.

Να προστεθεί σε αυτό ότι στο ζήτημα της φύλαξης το πανεπιστήμιο Πατρών υστερεί σημαντικά σε σχέση π.χ. με το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, το οποίο σαφώς είναι μεγαλύτερο αριθμητικά (καλύπτει κοντά στους 60.000 φοιτητές). Το Αριστοτέλειο λοιπόν έχει κοντά στα 108 άτομα προσωπικό φύλαξης και ασφάλειας ενώ της Πάτρας μετά βίας 8!