Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπονται με το υπ΄ αριθμόν 2000/13 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας δεκατέσσερα άτομα, για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και συγκεκριμένα, ο ηγούμενος της μονής Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, καθώς και οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη (για απλή συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση). Επίσης, ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας (για συνέργεια σε απιστία), τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης Διονυσόπουλος και Στέφανος Δέτσης, καθώς και το πρώην μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Χριστόδουλος Μπότσιος. Ακόμα ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ), καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γιώργος Μητρόπουλος.

Αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του ηθικού και φυσικού αυτουργού σε κακουργηματική απιστία και σε ψευδείς βεβαιώσεις για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων με άλλες εκτάσεις του Δημοσίου προκαλώντας αντίστοιχη βλαβη του Τελευταίου.

Το βούλευμα απαλλάσσει από όλες τις κατηγορίες τον διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου, με δικηγόρο την Ουρανία Καραμπλιανη, αλλά και τον επιχειρηματία, Αθανάσιο Πάπιστα, με δικηγόρο τον Αθανάσιο Βαρλάμη.