Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Κυριακή 26 Ιανουαρίου και την πραγματοποίηση κινητοποίησης έξω από το κατάστημα του Jumbo αποφάσισε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή σωματείων και αντιπροσώπων μελών του για την απόφαση της εταιρείας να σπάσει την κυριακάτικη αργία.

Όπως αναφέρει το atpreveza, από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ο Γ. Πούμπης πρότεινε να προκηρυχθεί απεργία την Κυριακή, σημειώνοντας πως υπάρχουν τεράστιες ευθύνες από όλες τις αστικές κυβερνήσεις αλλά και από φορείς όπως η Περιφέρεια, το Επιμελητήριο και το Εργατικό Κέντρο.

«Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν κι εμείς που τους εκπροσωπούμε ότι δεν είναι κυβερνητικό και πολιτικό το ζήτημα, αλλά είναι θέμα της εργατικής τάξης που πλήττεται ακόμη περισσότερο δουλεύοντας 7 ημέρες την εβδομάδα. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να δεχθούν αυτό που πάνε να κάνουν γιατί είναι τρομακτικό από ένα σημείο και μετά να σκεφτόμαστε ότι δεν θα έχουμε μια μέρα να ξεκουραστούμε» ανέφερε η Ε. Κυριαζή.

«Καλούμε όλη την κοινωνία, όλους τους εργαζόμενους να παραβρεθούμε την Κυριακή στις 10:30 για διαμαρτυρία έξω από τα Jumbo. Θα είμαστε  εκεί την Κυριακή και κάποιες άλλες μέρες αμέσως μετά θα δώσουμε τέτοιο υλικό και στην αγορά της Πρέβεζας και σε άλλες περιοχές ώστε να δείχνουμε στους εργαζόμενους και στην κοινωνία πως δεν μας μας λείπει ο χρόνος αλλά το χρήμα. Θα πρέπει να θέσουμε την κοινωνία προς των ευθυνών της, πρέπει από μόνοι μας να μποϊκοτάρουμε τα καταστήματα που ανοίγουν όλες τις Κυριακές του χρόνου» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χρήστος Δημόπουλος.

Ο Βαγγέλης Νάνος από την Αγωνιστική Παρέμβαση ιδιωτικών υπαλλήλων και ανέργων Πρέβεζας πρότεινε να κηρυχθούν επαναλαμβανόμενες απεργίες κάθε Κυριακή και να γίνουν κινητοποιήσεις προκειμένου να σταλεί ένα πανελλαδικό μήνυμα και να σταματήσει το καθεστώς των «απελευθερωμένων» ωραρίων και η κατάργηση της κυριακάτικης Αργίας.

Τι απαντά ο Απόστολος Βακάκης

Ο επικεφαλής της γνωστής λιανεμπορικής αλυσίδας, Απόστολος Βακάκης προανήγγειλε χθες τη λειτουργία των καταστημάτων Jumbo τις Κυριακές σε όποιες περιοχές αυτό επιτρέπεται βάσει νόμων, υπουργικών αποφάσεων, αποφάσεων αντιπεριφειρειαρχών.

Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή της αλυσίδας, από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, όπως επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», υποστήριξε ότι γίνεται για λόγους καταπολέμησης της ανεργίας, κάλυψης των αναγκών των καταναλωτών, αλλά και διότι… έτσι κάνουν και οι άλλοι.

«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που πρωτοστατούμε προκειμένου να επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Εγώ θα πρότεινα να μην δουλεύουμε ούτε τις Τετάρτες», είπε με αρκετή δόση ειρωνείας ο κ. Βακάκης.

Και πρόσθεσε: «Εάν η κοινωνία επιλέξει στο όνομα του ανέργου και του καταναλωτή, θα ακολουθήσουμε όχι με χαρά, διότι μόνο κόστος έχουμε. Δεν είναι κερδοφόρος, αλλά αναγκαία η επιλογή αυτή».

Ο κ. Βακάκης υποστήριξε, με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε για την απόφαση της Jumbo να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του έτους τα καταστήματά της σε Κατερίνη και Πρέβεζα, ότι «γίνεται παραποίηση της πραγματικότητας ότι το ξεκινά η Jumbo, ενώ εδώ και χρόνια δούλευαν όλες οι άλλες επιχειρήσεις στις περιοχές. Ή όλοι ή κανένας». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, και σε «φωτογραφικές» διατάξεις, φέρνοντας για παράδειγμα τα Χανιά, όπου υποστήριξε ότι επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές καταστήματα που βρίσκονται μόνο σε έναν κεντρικό δρόμο. Αν και απέφυγε να πει πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται με καθεστώς πλήρους και πόσοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης, υποστήριξε ότι η εταιρεία διατήρησε στο προσωπικό της τους εποχικούς εργαζομένους που είχε προσλάβει την εορταστική περίοδο στα καταστήματα σε Πρέβεζα και Κατερίνη.

Ας σημειωθεί ότι χθες οι Ενωμένοι Εργαζόμενοι Ιδιωτικού Τομέα ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν την απόφαση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πρέβεζας για πραγματοποίηση δύο 24ωρων απεργιών στα Jumbo Πρέβεζας στις 26 Ιανουαρίου και στις 2 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Βακάκης δεν απάντησε πόσα και ποια καταστήματα της αλυσίδας θα δούμε να λειτουργούν Κυριακές, ωστόσο διευκρίνισε, ότι το κατάστημα που βρίσκεται στο Smart Park (στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα) θα λειτουργήσει όλες τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο, με βάση την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη.