Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Ζωντανεύει ξανά το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall

Είχε συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της αστρονομίας-Δείτε φωτογραφίες


ΕΛΛΑΔΑ
12:26
19/09/2013
Ζωντανεύει ξανά το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall
1
loading

Έπειτα από δέκα χρόνια «σιωπής» το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall, που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της επιστήμης της Αστρονομίας στην Ελλάδα, λειτουργεί, στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πεντέλη.

Το τηλεσκόπιο παρέμενε εκτός λειτουργίας εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετώπιζαν ο μηχανισμός του, ο θόλος που το περιβάλλει, αλλά και όλο το κτίριο του Κέντρου Επισκεπτών.

«Ήταν θέμα προτεραιότητας για εμάς να μπει ξανά το τηλεσκόπιο στη "μάχη" της παρατήρησης», εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κανάρης Τσίγκανος.

Έτσι, για περισσότερο από ένα χρόνο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προχώρησε σε εργασίες αποκατάστασης του τηλεσκοπίου και ανακαίνισης του κτιρίου, με αποτέλεσμα την πλήρη επαναλειτουργία του πριν από δύο μήνες.

Το τηλεσκόπιο Newall οφείλει το όνομά του στον Robert Stirling Newall (1812-1889), ο οποίος ξεκινώντας ως ερασιτέχνης αστρονόμος οραματίστηκε και χρηματοδότησε την κατασκευή του, όταν το 1862 ανακάλυψε τυχαία δύο κρύσταλλα μεγάλων διαστάσεων από στεφανύαλο και πυριτύαλο. Αφού προμηθεύτηκε τα κρύσταλλα ανέθεσε στο πρώτο εργοστάσιο κατασκευής ισημερινών τηλεσκοπίων στη Μεγάλη Βρετανία, την κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου της εποχής. Το τηλεσκόπιο ήταν το μεγαλύτερο στην εποχή του με διάμετρο φακού 62 εκατοστά.

Παρά τη σημασία που είχε η κατασκευή ενός τόσο σημαντικού για την εποχή του αστρονομικού οργάνου, για διάστημα περίπου 20 ετών το τηλεσκόπιο παρέμεινε σε αχρηστία στο κτήμα του Newall. Τελικά το 1891 έγινε δεκτό από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ύστερα από τη μεσολάβηση του γιου του Robert Stirling, ο οποίος πρότεινε στη διοίκηση του Πανεπιστημίου όχι μόνο να αναλάβει την κάλυψη των εξόδων για τη μεταφορά του, αλλά και να εργαστεί αμισθί για πέντε χρόνια ως κύριος παρατηρητής και υπεύθυνος του τηλεσκοπίου.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε και το τηλεσκόπιο μεταφέρθηκε στο Κέμπριτζ στα τέλη του 1891, δύο χρόνια μετά το θάνατο του εμπνευστή του, που δεν πρόλαβε να δει την πλήρη αξιοποίησή του. Στο Κέμπριτζ το τηλεσκόπιο χρησιμοποιήθηκε για πλήθος σημαντικών αστρονομικών ανακαλύψεων, όπως η παρατήρηση των ακτινικών ταχυτήτων των αστέρων, και ο μηχανισμός του αναβαθμίστηκε.

Το 1955 το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δωρίζει το τηλεσκόπιο στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί την κατασκευή του διαμέτρου 14 μέτρων θόλου και το 1959 το τηλεσκόπιο εγκαθίσταται στην Πεντέλη.

Παράλληλα το τηλεσκόπιο εξοπλίζεται με επιστημονικά όργανα, τα οποία αγοράστηκαν για την πραγματοποίηση αστροφυσικών παρατηρήσεων, όπως φωτογραφική κάμερα, φασματογράφος, πολωσίμετρο και φωτόμετρο. Η χρήση του εισήγαγε ουσιαστικά τους Ελληνες αστρονόμους στη σύγχρονη επιστήμη της παρατηρησιακής αστροφυσικής.

Σήμερα το τηλεσκόπιο Newall χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ η ερευνητική παρατήρηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών γίνεται στο κατοπτρικό τηλεσκόπιο Αρίσταρχος του Χελμού.

Εκδήλωση με αφορμή την επαναλειτουργία του τηλεσκοπίου Newall διοργανώνεται το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στις 19:30 στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης. Η εκδήλωση έχει ως στόχο να αναδείξει τη σημασία και προσφορά του τηλεσκοπίου Newall στην ανάπτυξη της αστρονομικής επιστήμης στην Ελλάδα.

Θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κανάρης Τσίγκανος, ο επόπτης του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, Γεώργιος Κοντόπουλος, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παύλος Λασκαρίδης, και ο επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός. H εκδήλωση θα κλείσει με παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Newall.

Επίσης, το κοινό έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες ημερομηνίες ξενάγησης που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Αστεροσκοπείου http://www.astro.noa.gr/VisCentre/vis_centre_gr.htm και ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία στο 210 6131247 για οργανωμένα γκρουπ και σχολεία.

Φωτογραφίες: Theofanis N. Matsopoulos

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Nikk

    Υπεροχη εμπειρια μια επισκεψη στο αστεροσκοπειο. Βλεπεις και μαθαινεις τοσα πολλα πραγματα για αυτα που δεν ξερεις οτι υπαρχουν και δεν εχεις δει ποτε. Η ξεναγηση και η παρουσιαση ειναι εντυπωσιακη και το εισιτηριο πολυ οικονομικο και προσιτο και αξιζει το αντιτιμο για τις υπηρεσιες που σου προσφερουν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει