Άγγελος Ντάβος: Η άγνωστη ιστορία του «πατέρα» της Serenata και της Κουκουρούκου

«Ο πατέρας μου ήταν ένας χαρούμενος ταξιδευτής της ζωής, ένας αληθινός Ζορμπάς», δηλώνει η κόρη του στο newsbeast.gr


ΕΛΛΑΔΑ
14:57
11/12/2019
Άγγελος Ντάβος: Η άγνωστη ιστορία του «πατέρα» της Serenata και της Κουκουρούκου
4
loading

Ήταν ο αυτοδημιούργητος ιδρυτής του ομίλου Bingo, ο οποίος με την καινοτομία, την εφευρετικότητα και το ανήσυχο πνεύμα του έγινε πρωτοπόρος στην αγορά ζαχαρωδών, η οποία εξελισσόταν δυναμικά από τη δεκαετία του ’70 και μετά στη χώρα μας.

της Σταυρούλας Πεταλιού

Για τον θάνατο του πατέρα της, ιδρυτή του ομίλου Bingo - εμπνευστή της Serenata και των Amaretti, αλλά και το έργο του μίλησε στο newsbeast.gr η κόρη του Άγγελου Ντάβου, Μαίρη. Ο επιχειρηματίας του οποίου τα προϊόντα άφησαν μια γλυκά επίγευση σε ολόκληρες γενιές έφυγε από τη ζωή σε 78 ετών το πρωί της Τρίτη.

Ο Άγγελος Ντάβος γεννήθηκε το 1941 στον «Ράφτη», ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας και είχε επτά αδέρφια. Αν και ήταν απόφοιτος δημοτικού είχε τεράστια δίψα για γνώση και εξέλιξη με αποτέλεσμα να πάρει την απόφαση να διαβάσει πολύ μόνος του και σιγά σιγά με συνοδοιπόρο την σύντροφο της ζωής του Δέσποινα να ξεκινήσουν μία μικρή οικογενειακή βιοτεχνία ζαχαρωδών.

Οι γκοφρέτες του αγαπήθηκαν τόσο από το κοινό που έγιναν ακόμη και σλόγκαν. Λίγο μετά το 1980 ακούσαμε για πρώτη φορά από το στόμα του Χάρρυ Κλυνν το «Serenata και πάσης Ελλάδος». Τότε λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν την εξέλιξη της εταιρίας ενώ τα σήματα της Serenata, της Amaretti και της Koukouroukou, που μεγάλωσαν γενιές και γενιές, όχι μόνο αποδείχθηκαν ανθεκτικά στον χρόνο, αλλά πέρασαν τα ελληνικά σύνορα και ξεχύθηκαν με ορμή να κατακτήσουν τις διεθνής αγορές.

Τα προϊόντα του Άγγελου Ντάβου γνώρισαν διακρίσεις για την ποιότητά τους με εξαγωγές ακόμα και στην Ελβετία. Το 1993 ο Άγγελος Ντάβος πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Bingo στην οικογένεια Τόττης, ενώ το 1989 είχε προηγηθεί η πώληση της Chipita στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Η Μαίρη Ντάβου, μιλώντας στο newsbeast.gr για τον πατέρα της, εστίασε στο έντονο επιχειρηματικό του πνεύμα, εξηγώντας πως έπαιζε για το παιχνίδι και όχι για το κέδρος. «Απολάμβανε την επιχειρηματικότητα ως δραστηριότητα και όχι για να βγάλει χρήματα. Αυτό για το οποίο ήταν ξακουστός ήταν η απόλυτη αγάπη των υπαλλήλων του και τους φερόταν σαν να ήταν οικογένεια» λέει. «Ήταν καινοτόμος για την εποχή του καθώς θέσπισε πολλά χρόνια νωρίτερα παροχές για τους εργαζόμενους τις οποίες σε μεγάλες εταιρίες είδαμε πρόσφατα. Είχε φτιάξει εστιατόριο στο οποίο όλοι οι εργαζόμενοι είχαν δωρεάν φαγητό. Οι υπάλληλοι της εταιρίας είχαν δωρεάν προϊόντα για τις οικογένειές τους και γενικώς ήταν πάντα σε όποια ανάγκη ή επιθυμία είχαν δίπλα τους. Γι΄αυτό ήταν πάρα πολύ αγαπητός. Δεν αγαπούσε το χρήμα, ήταν από τους επιχειρηματίες που δεν το κυνηγούν. Τον ενδιέφερε πρωτίστως η δράση».

Εστιάζοντας στις αναποδιές που συνάντησε στη ζωή του, σημειώνει ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να μπορέσει να κατακτήσει όλα αυτά που ήθελε ήταν για αυτόν το κράτος. «Δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα που είχε στο μυαλό του καθώς αυτά μπλοκάρονταν από τις αρτηριοσκληρώσεις του ίδιου του κράτους. Αυτό τον ανάγκασε να μείνει αδρανής ενώ ήθελε να κάνει μεγάλα βήματα και τελικά να αναγκαστεί να πουλήσει την εταιρία. Ο πατέρας μου ήταν ένας πολύ σοφός άνθρωπος, ένας χαρούμενος ταξιδευτής της ζωής, ένας σπουδαίος επιχειρηματίας, ένας αληθινός Ζορμπάς», τονίζει και συμπληρώνει: «Επέμενε στην ποιότητα των προϊόντων και στήριζε τα ελληνικά, λέγοντας πως η χώρα μας έχει πολύ καλύτερες πρώτες ύλες. Ακόμη και σήμερα τα ελληνικά προϊόντα είναι πιο αγνά».

Λίγα λόγια για την εταιρία

Το 1970 ιδρύεται στην Αγία Ζώνη στην Κυψέλη η BINGO A.E.B.E. ως βιοτεχνία, με αντικείμενο την παραγωγή γκοφρετών. Το 1976 η BINGO μετεξελίσσεται σε βιομηχανία και μεταφέρεται στη σημερινή έδρα της στον Γέρακα Αττικής, σε υπερσύχρονες εγκαταστάσεις για τα δεδομένα της εποχής.

Το 1981 η TOTTIS FOODS INTERNATIONAL Α.Ε. ιδρύεται στη Βιομηχανική Περιοχή Φλώρινας με την έναρξη της πρώτης γραμμής παραγωγής chips. Το 1993 η BINGO A.E.B.E. ξεκινά τη συνεργασία της με τις εταιρείες TOTTIS. Η TOTTIS FOODS INTERNATIONAL Α.Ε. αναπτύσσεται με την έναρξη της πρώτης γραμμής παραγωγής πραλίνας.

Το 1994 ξεκινά η γραμμή παραγωγής σοκολάτας, ενώ την επόμενη χρονιά ξεκινά αντιστοίχως η γραμμή παραγωγής κρουασάν και παραγωγής σνακ. Το 1996 η BINGO A.E.B.E. εντάσσεται στις εταιρείες TOTTIS. Μετά από δύο χρόνια γίνεται η έναρξη της 2ης γραμμής παραγωγής κρουασάν και της νέας γραμμής παραγωγής σοκολατοειδών.

Ο 21ος αιώνας ξεκινά δυναμικά για την εταιρεία, καθώς το 2001 η TOTTIS PACK Α.Ε. εγκαινιάζει ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής και μεταποίησης κυματοειδούς χαρτονιού. Το 2016 η BINGO A.E.B.E. μετονομάζεται σε TOTTIS-BINGO A.E.B.E.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ΜΑΊΡΗ ΤΣΟΜΑΡΙΔΟΥ

  ΕΎΧΟΜΑΙ ΚΑΛΌ ΠΑΡΆΔΕΙΣΟ ΣΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΊΟ ΑΥΤΌΝ ΆΝΘΡΩΠΟ! ΕΊΧΑ ΤΗΝ ΤΙΜΉ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΎΧΗ ΝΑ ΑΝΉΚΩ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ ΜΙΑΣ ΑΠΌ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΜΊΛΟΥ BINGO. ΓΝΏΡΙΣΑ ΑΠΌ ΚΟΝΤΆ ΤΟ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΊΟ ΧΑΡΑΚΤΉΡΑ ΤΟΥ.

 2. avatar Τακης 21

  Καλό παράδεισο στον άνθρωπο κ κουράγιο στους δικούς του

 3. avatar Ειρήνη Ψ.

  Κρίμα να ταξιδεύουν αυτού του ειδους δημιουργικά μυαλά αλλά πιστεύω κ καλοί άνθρωποι.
  Πάντως δε ξεχνιέται η Σερενάτα κ πάσης Ελλάδος.
  Ακόμη κ η κόρη μου τόχει ακούσει απο μένα σα τραγούδι κ έτρωγε τη κρέμα,μικρουλα.
  Ειχε ρυθμό ευχάριστα μοναδικό η διαφήμιση αλλά...κ η γεύση.
  Καλό ταξίδι του κ να τον θυμάται η κόρή του με τη γλύκα της γκοφρέτας κ τα έξυπνα βήματα του στο χώρο τωνεπιχειρήσεων

 4. avatar Chatolias

  Θυμάμαι τη θεία μου που μας έφερνε κάθε μήνα μια σακούλα γκοφρετες,αμαρετι,σερενατες...
  Τι ωραία..
  Θεός 'σχωρεστον!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει