Τι προτείνουν οι καταστηματάρχες για το κάπνισμα στα μαγαζιά τους

Ο αντικαπνιστικός νόμος έφερε αντιδράσεις


ΕΛΛΑΔΑ
11:38
18/10/2019
Τι προτείνουν οι καταστηματάρχες για το κάπνισμα στα μαγαζιά τους
55
loading

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε πριν λίγες μέρες στη Βουλή ο αντικαπνιστικός νόμος και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες.

Το ΠΑΣΚΕΔΙ, -το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης-, που αριθμεί 35.000 μέλη, σχεδιάζει να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ουσιαστικά την μερική εφαρμογή του νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Όπως ξεκαθαρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου, Νίκη Κωνσταντίνου, οι προτάσεις και τα αιτήματα δεν αφορούν τα εστιατόρια για τα οποία θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμόζεται καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά τα καφέ, τα μπαρ και τα αργιλάδικα.

«Ζητάμε εξαίρεση κάποιων χώρων από την ολική απαγόρευση, συγκεκριμένων χώρων που θα δηλωθούν και θα πληρούν τις προδιαγραφές, ώστε να μπορούν οι πελάτες μας καπνιστές να απολαύσουν και αυτοί τις υπηρεσίες μας. Δεν γίνεται σε εμάς που ανοίξαμε επιχειρήσεις πριν από 10-15 χρόνια να αλλάζουν τόσο δραματικά οι όροι εργασίας και να μην αποζημιωθούμε. Δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να δώσει 200.000-300.000 ευρώ για να κάνει μια επιχείρηση και τελικά επιχειρήσεις που είναι "παίρνω και φεύγω" το προϊόν να συνεχίσουν να δουλεύουν κι εμείς να κλείσουμε. Υπάρχουν καταναλωτές καπνιστές, οι οποίοι δεν πρόκειται να κόψουν το τσιγάρο επειδή δεν τους αφήνουν στο δικό μας χώρο να καπνίζουν, απλά δεν θα τον επισκεφτούν. Οι επιχειρηματίες θα κλείσουν; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κωνσταντίνου.

Όπως προσθέτει ο κύκλος εργασιών διευρύνεται από καπνιστές. «Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα, η κατανάλωση στα δικά μας τα μαγαζιά γίνεται συνήθως από τους καπνιστές πελάτες μας. Εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει; Τα αργιλάδικα που πήραν άδειες από τους δήμους συγκεκριμένα να λειτουργούν με αυτό το προϊόν τι θα κάνουν;» αναρωτιέται η ίδια.

Η πρόταση του ΠΑΣΚΕΔΙ είναι να δημιουργηθούν χώροι με υαλοπετάσματα μέσα στα καφέ και στα μπαρ όπου θα μπορούν να καπνίζουν όσοι το επιθυμούν.

«Το προϊόν (τα τσιγάρα) πωλείται νόμιμα. Προτείνουμε υαλοπετάσματα που απομονώνουν τον χώρο των καπνιστών μη εξαρτημένης σχέσης εργασίας, δηλαδή δεν θα μπαίνουν μέσα οι υπάλληλοι μας. Να πηγαίνουν δηλαδή σε έναν προστατευμένο χώρο που θα πληροί και τις αισθητικές προδιαγραφές και τις κλιματολογικές, δεν μπορεί να παγώνουν οι καπνιστές, ούτε να είναι όρθιοι στα πεζοδρόμια στοιβαγμένοι, το πεζοδρόμιο είναι ανοικτό σε οποιονδήποτε κίνδυνο. Εμείς θέλουμε οι πελάτες μας να είναι μέσα στο μαγαζί μας, χωρίς να έχουν επαφή ούτε με τους εργαζόμενους, ούτε με τους καπνιστές. Και θα πρέπει να γίνει και σωστή μελέτη εγκατάστασης συστήματος εξαερισμού», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα χρειαζόταν περίπου μία εβδομάδα στα καταστήματα για να προσαρμοστούν και το κόστος δεν θα ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

«Ο μη καπνιστής να μην γίνει παθητικός καπνιστής, αλλά δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων που θα μείνουν στο δρόμο τι θα τους κάνουμε; Θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις» προειδοποιεί η πρόεδρος του Σωματείου και προσθέτει: «Είμαι κατά του καπνίσματος αλλά είμαι υπέρ του να μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία».

Μία ακόμα πρόταση του ΠΑΣΚΕΔΙ είναι η διάκριση καταστημάτων καπνιζόντων ή μη.

«Το ΠΑΣΚΕΔΙ προτείνει την ενεργοποίηση της δυνατότητας επιλογής από το κατάστημα για λειτουργία ως κατάστημα καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων, κάτω από όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις που θα οριστούν για κάθε περίπτωση. Κατόπιν των μηνυμάτων που εισπράττουμε από τα 40.000 μέλη καταστήματα του Σωματείου, καθώς και από τα 17 συναπτά χρόνια που βρισκόμαστε δίπλα στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης, κρίνουμε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί αυτή η διάκριση ώστε αφενός, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου να υλοποιηθεί με ομαλό τρόπο, αφετέρου, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης να παραμείνουν σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες διασκέδασης σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κατηγορίας (καπνιζόντων ή μη)» αναφέρει.

Και στη συνέχεια το Σωματείο αναφέρει στην ιστοσελίδα του: «Όπως τονίζεται και στο σχετικό υπόμνημα που έχει αποσταλεί στο υπουργείο Υγείας, η εν λόγω διάκριση αναμένεται να φέρει ισορροπία στον κλάδο σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου, θέτοντας ένα ακόμα πιο σαφές πλαίσιο λειτουργίας με ακόμα μεγαλύτερες επιλογές και ξεκάθαρους κανόνες για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

55
σχόλια
 1. avatar Aris R

  Ηλίθιοι και παπάρες όσοι δεν καπνίζουν να κάτσουν σπίτια τους και να πλέξουν καλύτερα και αν το πρόβλημα της χώρας είναι το τσιγάρο τότε να μην το πουλάτε αλλά καλά να πάθετε γιατί ασχολούνται όλοι μα αυτό και σαν τα πρόβατα και οι κύριοι που εκλέξαμε κάνουν ότι θέλουν

 2. avatar Νανας

  Από τότε που βγήκαν οι αποδείξεις και ο αντικαπνηστικος νόμος γιναται όλοι σας εφοριακοι και διώκτες ναρκωτικων

 3. avatar megaloagroths

  ουτε σε 100 χρονια δεν γινεστε ανθρωποι

 4. avatar Δημαρχείο Κατερίνης

  Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται στη Κατερίνη, αλλά η αναρχία επιβάλετέ με εκτελεστές τους ίδιους δημοτικούς εκπροσώπους που ψηφίσαν οι πολίτες για να έχουνε ευθύνες για την αναρχία. Πάνω από δέκα χρόνια σε όλες τις θητείες της παράταξης \"Πολίτες σε δράση\" με δήμαρχο το Σ.Χ.-ασταμάτητος καπνιστής- στο γραφείο γραμματείας του δημάρχου, όποιος το επισκεπτόταν συναντούσε τη αποπνικτική ασφυξία των 6 και, παρισταμένων καθισμένοι στα γραφεία να επιδίδονται σε κάπνισμα με κλειστά όλα τα παράθυρα και χωρίς κανένα εξαερισμό χώρου. Πράξη καθημερινή και συχνή, με όποιον έκανε ένα απλό ερώτημα για αυτό στη γραμματέα γυναίκα στη είσοδο του γραφείου δημάρχου, δεν του απαντούσε ποτέ της και σιωπούσε ενοχικά. Οι επί χρόνια δράστες δημόσιοι υπάλληλοι δήμου Κατερίνης σε αυτό, ανάρτησαν στο διαδίκτυο από τα ασύρματα spots διαδικτύου του δημαρχείου, αρκετές φορές βίντεος και φωτογραφίες από τις πράξεις καπνίσματος εμπρός σε άλλα άτομα και ρύπανσης δημοσίου χώρου. Εκβίαζαν ζωές και έβλαπταν ζωές, είναι και παρέμειναν οι ίδιοι δημόσιοι υπάλληλοι, μόνο η διοίκηση άλλαξε το 2019. Η Στυλιανή Μακρίδου Κουκοδήμου σύζυγος του νυν δημάρχου Κ.Κ. -ασταμάτητα καπνίστρια- εργαζόταν δημόσιος υπάλληλος πολίτικος μηχανικός στο δήμο Κατερίνης και ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε όλα όσα γινόντουσαν μέσα στο γραφείο γραμματείας δημάρχου αλλά και αλλού. Μια μήνυση για αυτό αρκεί με άρση του απορρήτου των spots ασύρματου διαδικτύου δημαρχείου.

 5. avatar No Future

  ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ, ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ! ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ. ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ! ΜΗΝ ΑΝΕΧΕΣΤΕ ΑΛΛΟ ΤΟΥΣ [...]

 6. avatar No Future

  Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς χώρους. Τέλεια και παύλα. Όπως στο εξωτερικό (και στην Τουρκία, δε μιλάω μόνο για Ευρώπη, Αμερική) οι καπνιστές βγαίνουν έξω, το ίδιο και εδώ.

 7. avatar Απλή λύση

  Οι καταστηματάρχες να μπορούν να επιλέγουν, αν στο κατάστημα τους θα επιτρέπεται ή θα απαγορεύεται το κάπνισμα.
  Έτσι ο κάθε πελάτης θα γνωρίζει εκ των προτέρων πού θα πάει.

  1. avatar Και αν

   Στη παρεα οι μισοι καπνιζουν και οι αλλοι οχι που θα πανε ρε πονηριδη?
   Εννοειται εκει που καπνιζουν γιατ ιετσι γινεται συνηθως
   Οποτε αυτο το μαγαζι που δεν δεχεται καπνιστες απλα θα κλεισει

   1. avatar No Future

    Οι καπνιστές έξω για τσιγαρακι και πάλι μέσα. Όπως στη Νορβηγία, στους -16 .... Εδώ λιγότερο επώδυνο.

  2. avatar God bless

   Και οι υπαλληλοι? Τι επιλογη θα εχουν? Να μην πανε εκει να δουλεψουν ας πουμε? Μιας και εχουν πολλα περιθωρια επιλογης...

 8. avatar Αααααα

  Ούτε άνεργοι θα μείνουν ούτε θα μειωθεί η πελατεία .θα αυξηθεί γιατί θα πάνε και οι μη καπνίζοντες .κατά τα άλλα κοιτάξτε την Ευρώπη Αμερική Σιγκαπούρη Ιαπωνία και βάλε.ολα τα άλλα είναι λόγια του αερα

  1. avatar God bless

   Ετσι ακριβως. Σε ολο τον κοσμο εφαρμοζεται μια χαρα. Μονο εδω οι θεριακληδες Ελληναρες δεν μπορουν γιατι δεν θελουν να σηκωσουν τον ποπο τους να βγουν εξω. Ουτε τα μωρα δεν υπολογιζουν οι εθισμενοι του καρκινομπαστουνου.

 9. avatar SER 30

  Δεν γίνεται σε εμάς που ανοίξαμε επιχειρήσεις πριν από 10-15 χρόνια να αλλάζουν τόσο δραματικά οι όροι εργασίας και να μην αποζημιωθούμε. ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΡΩΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΕΣΑΙ . ΚΑΙΜΕΝΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΛΛΑΞΑΜΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ . ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΑ 1 1 ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΕΣΑΣ . ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ . ΝΑ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΕΣ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΣ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΝΑ ΚΟΒΕΤΑΙ Ο ΚΑΠΝΟΣ Η ΟΜΙΧΛΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ . ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΣΗΜΑΤΑΡΑ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΤΖΑΜΑΡΙΑ \'\' ΕΔΩ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ \'\' . ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΟΚ ΠΑΠΑΛΑ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΜΕ ΠΟΙΝΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ . ΕΙΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣΕΤΕ ΔΥΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙΩΝ ΑΧΥΡΑ . ΕΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ . ΙΣΗ ΔΙΚΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ . ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ \'\' ΧΟΡΤΑ \'\' ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ? ΝΟΜΙΜΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΣΙΓΑΡΟ . ΠΟΣΟ ΒΛΑΚΕΣ ΕΙΣΤΕ ?

 10. avatar Άγαμοι θυται

  Σε ολο τον κόσμο πως οι καταστηματάρχες επιβιώνουν και στην Ουζουμπουρου (Ελλάδα ) δεν μπορούν ....?
  Όταν όλοι αυτοί οι θεριακλήδες ταξιδεύουν στο εξωτερικό πως σέβονται τους νόμους ενώ στο Ελλαδιστάν τους γράφουν .... ?

  1. avatar Ανενημέρωτος

   φίλε, πήγες σε όλο τον κόσμο; μάλλον δεν πήγες Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, όπου υπάρχουν καφέ και μπαρ, όπου επιτρέπεται το κάπνισμα!!! Ψάξε και θα δεις... Εδώ τι θα γίνει; Στις πόλεις θα απαγορεύεται. Στα χωριά θα απαγορευτεί; Ποιος θα ελέγχει; Ο νόμος χρειάζεται προβλέψεις και δυνατότητα επιλογών.

 11. avatar Ας τα κλεισουν…

  ..και τα βρωμομπουζουκαδικα και τις ..καφετεριες και ας καπνίζουν στις πλατειες. Σαματι και οταν κλαιγονται οτι δεν θα δουλευουν ...θαρειτε οτι οταν δουλευουν πληρωνουν φορους....χα μονον οταν εχουν ελεγχο απο εφοριακους... κλειστε τα λοιπον... κ μην απειλειται...

  1. avatar Αλεκος81

   Σίγουρα φίλε μου δεν ξέρεις τι σου γίνεται.Προφανεστατα είσαι δημόσιος υπάλληλος κ μάλιστα από τους κακούς και απο αυτους που ζουνε μεσα σε γυαλα.Το κράτος συνεχίζει κ ζει από τις εισφορές του ελ.έπαγγελματια...Συν οτι θα μεινει κοσμακης άνεργος. Α καί κάτι άλλο...τα μαγαζια δεν έχουν ανοίξει για εσένα κ κάτι τύπους σαν κ σένα υστερικους κ μιτοχονδριους.Πηγαινε σε καμμία εκκλησία να μυριζεις το θυμίατο κ λιβανιζε στο σπίτι με τα παιδάκια σου μέσα κάθε Κυριακή...γίδι ε γίδι...

   1. avatar God bless

    Χαχαχαχα!!! Τι μιτοχονδριος ρε μπουζουκι? Υποχονδριος λεγεται! Οχι θα αφηνουμε εσενα και καθε βοδι να μας κανει παθητικους καπνιστες γιατι βαριεστε να σηκωθειτε να [...]

 12. Ωρε εχει να πεσει ξυλο και καρφωμα μεσα σε καπνομαγαζα! Γουσταρω! Αντε να σε δω, μαγκα μου να σπας πιατα στα ποδια της Παολας χωρις να φουμαρεις το πουρο σου, γινεται ??? Δεν Γινεται!!!

 13. Μητσοτακη δεν θελατε???? Καλα να παθετε! Γουσταρω!!!

 14. avatar VARETHIKA TIS […]

  https://smokefreegreece.gr/

 15. avatar jasmine

  Δεν πάνε να πνιγουν οι μη καπνιστές σύμφωνα με τον κύριο της ανακοίνωσης. Αν είναι ρατσιστές, καλύτερα να κλείσουν το τσαρδί τους

 16. avatar Ave

  Αυτός ο νόμος έχει την λογική του παραλόγου, όπως και πολλοί της καινούριας δήθεν κουλτούρας υγιεινής και μπαρμπούτσαλα που έχει γίνει παγκόσμια μόδα. Π.χ. \"μη μολύνεις το περιβάλλον πολίτη, αλλά εγώ θα κάνω πυρινικές δοκιμές κλπ που επιβαρύνουν 1 εκ. φορές περισσότερο την ατμόσφαιρα κλπ.\". Εάν πραγματικά θέλουν να μην καπνίζει ο κόσμος ας απαγορεύσουν την πωλησή τους. Έχουν τα κότσια??. Βεβαίως δεν πρέπει να υπάρχουν παθητικοί καπνιστές, αλλά ας υπάρχουν αυστηρά ξεχωριστοί χώροι ή καταστήματα που να μπορούν να πάνε και αυτοί που καπνίζουν να διασκεδάσουν. Τι φασισμός είναι αυτός δηλαδή. Ας υπάρχουν επιλογές. Αυτό σημαίνει Δημοκρατία.

  1. avatar God bless

   Δημοκρατια για τον υπαλληλο δεν υπαρχει?

 17. avatar ΚΛΕΩΝ

  Μονο στην υποαναπτυκτη Ελλαδα των απολιτιστων ουγκανων οι καταστηματαρχες κλαιγονται οτι θα κλεισουν λογο της απαγορευσης τσιγαρου!
  Οπου καπνιζουν πλεον πρεπει να φευγεις και να μην ξαναπατας!!!!
  Να κλεισουν τα βρωμο[...] τους!

  1. avatar God bless

   Συμφωνω απολυτα

  2. avatar Εισαι

   Βλάκας απλά...

 18. avatar Παπαδόπολυλος Γ.

  Σε όλα τα μαγαζιά που υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα και συνάθροιση κοινού θα πρέπει να τοποθετείται εξαερισμός και να λειτουργεί όλη την ώρα που είναι ανοικτό το κατάστημα, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να συνυπάρχουν καπνιστές και μη. Όμως ΠΡΟΣΟΧΗ ο εξαερισμός θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει για το συγκεκριμένο κατάστημα, όχι ότι να\'ναι και να λειτουργεί, όχι να τον κλείνουν οι μαγαζάτορες γιατί πρέπει να ξοδεύουν παραπάνω χρήματα για θέρμανση ή κλιματισμό. Το θέμα είναι απλό αλλά ποιός το εφαρμόζει.....

 19. avatar elk037

  Κάπνισμα -> καρκίνος ή άλλες παθήσεις -> επιβάρυνση ασφαλιστικού -> φορολογία -> μείωση στην κατανάλωση -> κλείσιμο καφετέριας...

 20. avatar supi

  Μα μέχρι τώρα αυτό δεν είχαμε ; Χώρους που υποτίθεται πως ήταν για καπνίζοντες και μη; Δε δούλεψε ποτέ!!! Καθολική απαγόρευση όπως παντού στον κόσμο!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει