Κατάσταση για γερά νεύρα βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή ανατολικά της Καρπάθου, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία, έχουν εκδώσει, όπως πρώτο αποκάλυψε το news.gr, NAVTEX για πραγματικά πυρά, στην ίδια ώρα και στην ίδια περιοχή για σήμερα και αύριο.

«Παρακολουθούμε την υπόθεση από κοντά» ανέφερε πηγή στο news.gr καθώς αν εμφανιστούν τουρκικές μονάδες σε μια περιοχή που θα ασκηθεί ελληνική μονάδα με πραγματικά πυρά, για να κάνουν το ίδιο, αν μη τι άλλο ο κίνδυνος για ατύχημα είναι πολύ σοβαρός…

Σύμφωνα με την ελληνική και την τουρκική NAVTEX η άσκηση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα στις 14:00 και να ολοκληρωθεί στις 17:00 και αύριο από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 11:00 το πρωί. Όπως ανέφερε συμπληρωματικά η ίδια πηγή, όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν πως η Άγκυρα κατά πάσα πιθανότητα εξέδωσε τη NAVTEX αυτή προκειμένου να ακυρώσει την αντίστοιχη ελληνική και όχι για να ασκηθεί στην περιοχή.

Σε αποστολή εικονικού βομβαρδισμού τα τουρκικά Φάντομ που πέταξαν χθες πάνω από ελληνικές νησίδες

Σε αποστολή βομβαρδισμού εκπαιδεύονταν τα τουρκικά μαχητικά που πραγματοποίησαν χθες τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών και νησίδων στο ανατολικό Αιγαίο. Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ χθες στις 14:37 δύο Τουρκικά μαχητικά F-16 πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι στα 22.000 πόδια και στην συνέχεια στις 14:39 πάνω από τις νησίδες Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι, επίσης στα 22.000 πόδια.

Λίγο αργότερα στις 14:40 δύο τουρκικά Φάντομ F-4 πέταξαν πάνω από Ανθρωποφάγους και Μακρονήσι στα 20.000 πόδια.

Στις 16:24 δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες και την νησίδα Παναγιά στα 28.000 πόδια.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr, τα μαχητικά F-16 είχαν ως αποστολή να εμπλακούν με τα ελληνικά μαχητικά προκειμένου να προστατέψουν τα Φάντομ F-4 που είχαν ως αποστολή την εξομοίωση βομβαρδισμού.

Η άμεση απογείωση ελληνικών μαχητικών απέτρεψε την εκτέλεση της αποστολής των τουρκικών μαχητικών. Ωστόσο η τουρκική αεροπορία ήταν ιδιαίτερα δραστήρια καθώς χθες σημείωσε 56 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Οι Τούρκοι επικεντρώθηκαν χθες σε βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο. Η προκλητικότητά τους ήταν τέτοια που οδήγησε και σε μια σκληρή αερομαχία στην περιοχή των Οινουσσών. Η Ελλάδα απογείωσε δύο F-16 από την προκεχωρημένη βάση της Λήμνου που πρόλαβαν δύο τουρκικά με τα οποία ενεπλάκησαν σκληρά.

Σήμερα εν τω μεταξύ, η Τουρκία εξέδωσε παράτυπη NAVTEX με την οποία δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ δυτικά της Πάφου για άσκηση στις 10 Οκτωβρίου.

Παράλληλα χθες η Άγκυρα πέρα από την παράτυπη δέσμευση του Ικαρίου Πελάγους για άσκηση επίσης στις 10 Οκτωβρίου, με την ίδια διαδικασία δέσμευσε και πάλι την περιοχή νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου για ναυτική άσκηση, χωρίς την χρήση πυρών, για αύριο 9 Οκτωβρίου.

Λίγο βορειότερα οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές παρακολουθούν για παν ενδεχόμενο τις κινήσεις ερευνητικού σκάφους Selen που έβγαλε η Τουρκία στον κόλπο του Αδραμυτίου απέναντι από την Λέσβο, δεσμεύοντας όλη την περιοχή για έρευνες από το εν λόγω σκάφος μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Σε εξέλιξη η 7η τριμερής σύνοδο κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου

Με το Γιαβούζ να βρίσκεται στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ με δεδηλωμένη την πρόθεσή του να προχωρήσει σε γεώτρηση, ξεκίνησε σήμερα η διμερής συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο της 7ης τριμερούς συνόδου κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

Είχε προηγηθεί διμερής συνάντηση του Προέδρου Σίσι με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρώτη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στο κορυφαίο αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Λίγο μετά το μεσημέρι θα αρχίσει η τριμερής συνάντηση μεταξύ των ηγετών, ενώ στη συνέχεια θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα του Anadolu κάνει λόγο για προμήθεια τεσσάρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα drone αυτά θα χρησιμοποιηθούν από την Λευκωσία ώστε να έχει καλύτερη εικόνα της επικράτειάς της και όπως τονίζει το δημοσίευμα που επικαλείται ελληνοκυπριακά ΜΜΕ και της ΑΟΖ της.