Ημέρα του παππού και της γιαγιάς: Η Ελλάδα τρέχει προς τη γήρανση

Το 2030 25 στους 100 Έλληνες αναμένεται να είναι άνω των 65 χρόνων


ΕΛΛΑΔΑ
9:24
01/10/2019
Ημέρα του παππού και της γιαγιάς: Η Ελλάδα τρέχει προς τη γήρανση
4
loading

Ο παππούς και η γιαγιά αποτελούν αναμφισβήτητα δύο από τα πολύ αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειας και σήμερα γιορτάζουν σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα η Google τους τιμά με ένα τρυφερό doodle.

Η ημέρα του παππού και της γιαγιάς -επισήμως Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας- υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Το 2018 -κατά τα στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας δεδομένων- ευρισκόμενη ήδη στη δεύτερη (μετά την Ιταλία) θέση του πίνακα με τις πιο γερασμένες χώρες της Ευρώπης των «28» και στην 7η παγκοσμίως (με πρώτη την Ιαπωνία), η Ελλάδα «τρέχει» προς τη γήρανση του πληθυσμού της με ρυθμούς ταχύτερους από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Ειδικότερα, το 2030 (δηλαδή, σε μόλις 12 χρόνια), αναμένεται πλέον των 25 στους 100 Έλληνες να είναι άνω των 65 χρόνων, ενώ από αυτούς περισσότεροι από 31 υπολογίζεται ότι θα μετρούν έτη άνω των 80!

«Η πληθυσμιακή γήρανση είναι μια πραγματικότητα που αφορά την Ελλάδα, μιας που είναι ένα από τα τρία κράτη με τον υψηλότερο δείκτη γήρανσης στην ΕΕ. Η πολιτεία και η κοινωνία μας δεν έχουν αναπτύξει την ταχύτητα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν την τεράστια πρόκληση», επισημαίνει μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠ η παθολόγος-γηρίατρος Νατάσσα Κουτσούρη, διευθύντρια του Κέντρου Γηριατρικής Αξιολόγησης που λειτουργεί στο «Ερρίκος Ντυνάν».

Σύμφωνα με την κ. Κουτσούρη «ο όρος ηλικιωμένος αντιπροσωπεύει ανθρώπους άνω των 65 ετών ενώ κατά άλλους άνω των 70 ετών. Σήμερα τα άτομα άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν πάνω από 1/3 του πληθυσμού των ασθενών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι υπέργηροι άνω των 85 είναι επίσης μια ταχέως αυξανόμενη ομάδα με διπλάσια αύξηση σε σχέση με αυτή των ανθρώπων άνω των 65 και τετραπλάσια σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Αν το 2006 αυτή η κατηγορία αντιπροσώπευε γύρω στο 3,8% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, σήμερα έχει φτάσει στο 5% και το 2040 θα έχει υπερδιπλασιαστεί και θα πλησιάσει το 9,5%».

Το doodle της Google:

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar κριμα

  Πόσοι θυμήθηκαν να πουνε στα παιδιά τους σήμερα, ετσι...να μιλήσουν στους παππουδες και στις γιαγιάδες; Πόσοι εχουν μιλήσει άσχημα σήμερα και γενικά στους παππούδες και στις γιαγιάδες; πόσοι έχουν ...ξεχάσει τους παππούδες και τις γιαγιάδες!!!

 2. avatar Άσπρη χωρα

  Δε ξερω τι λένε για την τρίτη ηλικία,εγώ σήμερα κλήθηκα από τον παιδικό σταθμό του εγγονού μου,και μου είπαν όλα τα παιδιά χρόνια πολλά!!ο δε εγγονός μου με πήρε μια ζεστή και σφιχτή αγκαλιά!Τους ευχαριστώ όλους ήταν υπέροχα!!!!!

 3. avatar Η..μαντηλα…

  ..θα μας σωσει...

 4. avatar Δεν ξεχνω,

  Γι'αυτό πήραμε πολλά χρήματα για τους μετανάστες πρόσφυγες θα εμπλουτίσουμε το γένος μάς με δαύτους.αν γίνει ο πόλεμος στο ιραν τότε είναι που δεν θα έχουμε πρόβλημα υπογεννητικότητας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει