Συνεχίστηκαν οι ισχυρισμοί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και υπερβολικής χρήσης βίας, αναφέρει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2012.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρονται τα περιστατικά της επίθεσης από αστυνομικό εναντίον του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου, η υπερβολική χρήση χημικών ουσιών από ΜΑΤ στις διαδηλώσεις ενάντια στις επιχειρήσεις εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, τα επεισόδια κατά την πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Corpus Christi», αλλά και η δίκη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ.

Επίσης, επισημαίνεται η συχνή αποτυχία των Αρχών να διεξάγουν άμεσες, πλήρεις και αμερόληπτες έρευνες και να διασφαλίζουν το δικαίωμα στην αποτελεσματική αποκατάσταση. Παρατίθενται, ως παραδείγματα, ο βιασμός με γκλομπ ενός παράτυπου μετανάστη από ακτοφύλακα τον Μάιο του 2011 και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι το περιστατικό ισοδυναμούσε με βασανιστήριο, η διαπίστωση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι η Ελλάδα απέτυχε να διερευνήσει τις καταγγελίες για κακομεταχείριση και διακρίσεις από την αστυνομία ενός Έλληνα Ρομά το 1999 (Κατσαρής κατά Ελλάδας), η αθώωση δύο αστυνομικών από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο στην Αθήνα, που κατηγορούνταν για πρόκληση σωματικής βλάβης εναντίον δύο προσφύγων στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, στην Αθήνα, και οι καταγγελίες για βασανιστήρια 15 αντιφασιστών διαδηλωτών από αστυνομικούς στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 2012.

Έμφαση δίνεται και στον αριθμό των επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα, που κλιμακώθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Τον Οκτώβριο, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας ανέφερε πως τα περισσότερα από τα μισά εκ των 87 καταγεγραμμένων περιστατικών ήταν συνδεδεμένα με εξτρεμιστικές ακροδεξιές, ομάδες οι οποίες είχαν ενεργήσει οργανωμένα και προσχεδιασμένα.

Την ίδια ώρα μετανάστες και αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δραματικά εμπόδια στην αίτηση για άσυλο και κινδυνεύουν με κράτηση σε απάνθρωπες συνθήκες, ή βία, στα χέρια ξενοφοβικών ομάδων επαγρύπνησης.

Διακρίσεις και περιστατικά βίας στην Ελλάδα καταγράφει η έκθεση και σε Ρομά, άτομα με HIV, ομοφυλόφιλους, αντιρρησίες συνείδησης και κρατούμενους σε φυλακές.