Η εμπειρία από ανάλογα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού είναι ότι η εκμετάλλευση των υποδομών διαρκεί όλο το χρόνο. Αυτό είναι το μέλλον. Καθώς τα χιόνια υποχωρούν, η χιονοδρομία παραχωρεί τη θέση της σε άλλες οργανωμένες δραστηριότητες (mountain biking, πεζοπορία, ιππασία, kayaking, rafting, οικολογικές εκδρομές και εκπαίδευση).

Ήδη στη χώρα μας υπάρχουν οργανωμένες εταιρείες που προσφέρουν summer camps για παιδιά με έμφαση τις δραστηριότητες βουνού. Φυσικά οι τοπικές υποδομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’αυτές τις δραστηριότητες προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας.

Αυτά ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε σήμερα από την Πορταριά Πηλίου, η Όλγα Κοτσίνα, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας, σε συνέδριο που πραγματοποιείται στα πλαίσια της ελληνογερμανικής συνέλευσης, και που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους δήμους Βόλου και Ζαγοράς-Μουρεσίου, και με τη συνδρομή της Hanns Seidel Stiftung.

Υπάρχει μέλλον τόσο στην ελληνική χιονοδρομία όσο και στον χειμερινό τουρισμό αρκεί να συνεργαστούν αποτελεσματικά και με υπευθυνότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι, υπογράμμισε επίσης η κ. Κοτσίνα.

Στο ίδιο συνέδριο ο δήμαρχος Βόλου Παναγιώτης Σκοτινιώτης και ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Γιώργος Καλτσογιάννης αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει το Πήλιο, για την προώθηση του χειμερινού τουρισμού. Ο επίτιμoς πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο Βόλο Γιώργος Παπαρρίζος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών για την καλύτερη προώθηση του χειμερινού τουρισμού.

Προκειμένου να χαράξουμε στρατηγική επιβίωσης στην κρίση, πρέπει πρώτα να ενδοσκοπήσουμε στα δυνατά και αδύνατα σημεία του κλάδου μας και ύστερα να κοιτάξουμε τις προκλήσεις του περιβάλλοντος, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ευθύμιος Βαζαίος, ο οποίος κατέχει τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, κάνοντας λόγο στη συνέχεια για τα δυνατά μας σημεία, επάνω στα οποία θα κτίσουμε τις στρατηγικές μας.

Σε αντιδιαστολή με τα Χιονοδρομικά Κέντρα του εξωτερικού, είπε ο κ. Βαζαίος, τα οποία στην παρούσα συζήτηση αντιμετωπίζουμε ως δυνητικούς ανταγωνιστές, μιλάμε με τους πελάτες μας την ίδια γλώσσα και μοιραζόμαστε την ίδια κουλτούρα. Βρισκόμαστε, πρόσθεσε, κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κερδίζουμε δωρεάν την προσοχή των ΜΜΕ κυρίως κατά τη διάρκεια των εορτών. Οι τιμές μας έχουν διατηρηθεί σταθερές κατά τη διάρκεια των 5 τελευταίων ετών. Σε τοπικό επίπεδο μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασίες με ντόπιους επιχειρηματίες (τουρισμός & τοπικά προϊόντα). Τέλος έχουμε έμπειρα στελέχη που προέρχονται κυρίως από τις τοπικές κοινωνίες, υπογράμμισε ακόμα ο διευθύνων σύμβουλος του Χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων.

Ο Παναγιώτης Δρίβας, διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της ελληνικής τουριστικής χιονοδρομίας την περίοδο 1935-2013. Είπε χαρακτηριστικά ότι από τη δεκαετία του ’60 λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου, Μετσόβου, Πηλίου για τους «γνώστες» του σπορ.

Τις δεκαετίες ‘70, ‘80 ξεκίνησαν την λειτουργία τους τα Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού, Νάουσας, Καλαβρύτων, Καρπενησίου, Βασιλίτσας κ.λπ γνωρίζοντας τη χιονοδρομία στο ευρύτερο ελληνικό κοινό. Μεταξύ 1990-2000 ιδρύονται πολλά ακόμα Χιονοδρομικά Κέντρα (Ελατοχώρι, Φαλακρό, Καιμάκτσαλαν, Πισοδέρι, Περτούλι) διαχέοντας πλέον τη χιονοδρομία στην μάζα των Ελλήνων.

Αναφερόμενος στις προοπτικές, έκανε λόγο για επέκταση και εκσυγχρονισμό των χειμερινών (ορεινών) κέντρων, όπως και την ενθάρρυνση των επενδύσεων, με τη δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης Χιονοδρομικών Κέντρων από την τοπική κοινωνία (π.χ τακτικές επισκέψεις σχολείων, αξιοποίηση τεχνογνωσίας τοπικών συλλόγων), με την ανάπτυξη τουρισμού εβδομάδας από Έλληνες αλλά και αλλοδαπούς τουρίστες, ανάπτυξη 12μηνων δραστηριοτήτων και τέλος τη βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Το συνέδριο συνεχίζεται ενώ στελέχη από τη γερμανική πλευρά μεταφέρουν τη δική τους εμπειρία, σε εξειδικευμένα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελληνική πλευρά.