Κατάργηση χρέωσης και επιστροφή χρημάτων για τους χάρτινους λογαριασμούς της ΔΕΗ ζητεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στα αρμόδια υπουργεία


ΕΛΛΑΔΑ
10:09
16/07/2019
Κατάργηση χρέωσης και επιστροφή χρημάτων για τους χάρτινους λογαριασμούς της ΔΕΗ ζητεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή
4
loading

Νέα επιστολή απευθύνει προς τη ΔΕΗ ο Συνήγορος του Καταναλωτή σχετικά με τη χρέωση του ενός ευρώ για την έκδοση των χάρτινων λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος. Ζητάει την κατάργηση της χρέωσης και την επιστροφή των εισπραχθέντων μετά και την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη νέα επιστολή του Συνηγόρου του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη, η οποία κοινοποιήθηκε στα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σημειώνεται ότι η Ανεξάρτητη Αρχή επανέρχεται στο ζήτημα της επιβάρυνσης των καταναλωτών με ένα ευρώ για την έκδοση έγχαρτων λογαριασμών κατανάλωσης, ύστερα και από την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπόθεση C-294/18 της 2ας Μαΐου 2019).

Όπως αναφέρει η Αρχή, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, η οποία ερμήνευσε το άρθρο 11 παρ. 1 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ (που έχει ενσωματωθεί στην εθνική έννομη τάξη δυνάμει του άρθρου 12 παρ. 4 ν. 4342/2015), «αποτελεί δικαίωμα των τελικών καταναλωτών να λαμβάνουν δωρεάν όλους τους λογαριασμούς τους και τα στοιχεία που αφορούν την τιμολόγηση για την ενέργεια που καταναλώνουν...».

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, η χορήγηση τυχόν έκπτωσης σε καταναλωτές που επιλέγουν την ηλεκτρονική αποστολή λογαριασμού από τον προμηθευτή λιανικής πώλησης ηλεκτρονικής ενέργειας είναι συμβατή με το άρθρο 11 παρ. 1 της Οδηγίας μόνον εφόσον τηρείται η υποχρέωση της δωρεάν αποστολής λογαριασμών σε όλους τους καταναλωτές, άρα και στους καταναλωτές που επιλέγουν την αποστολή έγχαρτου λογαριασμού.

Με βάση τα παραπάνω, ο Συνήγορος του Καταναλωτή ζητάει:

α) Την άμεση παύση της πρακτικής χρέωσης των καταναλωτών για την έκδοση και την αποστολή Λογαριασμών Κατανάλωσης και

β) την επιστροφή των εισπραχθέντων, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, χρηματικών ποσών μέσω της σχετικής πίστωσής τους στους αμέσως επόμενους εκκαθαριστικούς Λογαριασμούς Κατανάλωσης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar BARTZOS MARIA ANTOANETA

  Ιμε άνεργοι με τρία ανήλικα παιδιά στο πρόγραμμα ΚΈΑ με κοινωνικό τιμολόγιο ΚΟΤ Ά στο ΔΕΗ με καρκίνο. Με χρέη 2100 σημερινά είχα 2900 πλήρωσα τα παγάκια και όσο μπορούσα παραπάνω και έφτασαν 2100.προσπαθώ ακόμα και 3-4μήνες να κανό ρύθμιση και μού ζιτανε 830ε.για να κάνω ρύθμιση.σερω πολύ πού πήγαν μετά από μένα στο ΔΕΗ και έκαναν ρύθμιση το Πόσο 12500 μηδέν προτοκαταβολη και 10 χρόνια δόση. Τι να κάνω τα μου κόβουν ρεύμα. ΣΑΣ παρακαλώ να με βοηθησετε να κάνω ρύθμιση αλά δεν ΒΟΡΩ να δώσω την προτοκαταβολη

 2. avatar για εκεινα

  τα ταξιδια προηγουμενων συνδικαλιστων της δεη τι εγινε?δεν μαθαμε ποτε

 3. avatar Επιτέλους!

  Εχει τόσους μήνες που έχει κριθεί παράνομη η χρέωση κι όμως ακόμα χρεώνετε στο λογαριασμό... Ελπίζω να εφαρμοστεί το συντομότερο και να επιστραφούν τα ποσά.

 4. avatar yjiuol

  και πως θα πληρώσουν τους εργατοπατέρες και το κηφηναριό που έχουν διορίσει?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει