Η εξεύρεση λύσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων, απασχόλησε τη σύσκεψη των δημάρχων του νομού, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης.

Το σοβαρότερο πρόβλημα του ΧΥΤΑ εστιάζεται στο βιολογικό καθαρισμό, το οποίο σήμερα αντιμετωπίζεται με την μεταφορά του υπολοίπου εκροής στο εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού της πόλης των Ιωαννίνων. Σύμφωνα όμως με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, κατά καιρούς, τα απόβλητα διαρρέουν από την ΧΥΤΑ στο ρέμα Μέγα Λαγγάδι, το οποίο συναντιέται με τον ποταμό Άραχθο.

Κατά την σύσκεψη των δημάρχων καταγράφηκαν διάφορες προτάσεις, οι οποίες θα πάρουν την τελική τους μορφή σε κοινό υπόμνημα που θα κατατεθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, για τα συμπληρωματικά έργα που θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Ο ΧΥΤΑ Ελληνικού δέχεται στερεά απόβλητα από ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων.