Το 17,7% άγγιξε η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης τον Ιανουάριο, φτάνοντας τα 226,1 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2012, που ήταν 274,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά.

«Τα στοιχεία της φαρμακευτικής δαπάνης Ιανουαρίου του έτους είναι ενθαρρυντικά», σημείωσε ο κ. Σαλμάς, επισημαίνοντας ότι «μαζί και με την απόδοση των μέτρων του νέου δελτίου τιμών, αλλά και της θετικής λίστας με ασφαλιστική τιμή, εκτιμούμε ότι θα πιάσουμε το στόχο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παρουσίασε, επίσης, το νέο καθεστώς που διέπει τις κλινικές μελέτες, σε μία προσπάθεια να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να ξεπεραστούν τα εμπόδια, ώστε διεθνή ερευνητικά ιδρύματα και φαρμακευτικές εταιρείες να επιλέξουν την Ελλάδα, για την πραγματοποίηση κλινικών μελετών.

Η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι διαθέτει υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό και ερευνητικά κέντρα, υστερεί στις επενδύσεις για τις κλινικές μελέτες με μόνο 94 εκατ. ευρώ το χρόνο, όταν στην Ουγγαρία, επενδύονται πάνω από 400 εκατ. ευρώ ετησίως, στη Γερμανία οι επενδύσεις για κλινικές μελέτες αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ και στην Αγγλία τα 5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια εθνική επένδυση, που δίνει τη δυνατότητα για παραγωγή και δημιουργία, καθώς και βελτίωση των νοσηλευτικών υπηρεσιών στη χώρα μας, ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας, καθηγητής Κωνσταντίνος Δημόπουλος.

«Η Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας θεώρησε σκόπιμο, απαραίτητο και αναγκαίο να αποκωδικοποιήσει και να απλουστεύσει διαδικασίες, προκειμένου οι κλινικές μελέτες στη χώρα μας να είναι γρήγορες και αξιόπιστες», είπε ο κ. Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, τα οφέλη για τα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι πολλαπλά. Η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει την καταβολή του ποσού των 500 ευρώ στο νοσοκομείο για την αξιολόγηση του φακέλου κατάθεσης και επιπλέον 10% επί του συνολικού κόστους της μελέτης και 5% ως bonus για τα ιδρύματα εκείνα τα οποία επιδεικνύουν αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στην προώθηση των κλινικών μελετών.