«Εκμεταλλεύονται τον Παΐσιο ακόμη και σήμερα»

«Δεν μας ρώτησε ποτέ κανένας για όσα γράφονται», λέει ο ανιψιός του


ΕΛΛΑΔΑ
12:37
04/02/2013
«Εκμεταλλεύονται τον Παΐσιο ακόμη και σήμερα»
5
loading

«Εκμεταλλεύονται τον Παΐσιο. Εμάς δεν μας ρώτησε ποτέ κανένας για όσα γράφονται». Για πρώτη φορά έπειτα από 19 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή από τότε που ο Γέροντας Παΐσιος κοιμήθηκε, συγγενικό του πρόσωπο, και πιο συγκεκριμένα ο ανιψιός του, Αντώνης Εζνεπίδης, σπάει τον όρκο σιωπής και μιλάει στην εφημερίδα «News».

Επιτίθεται σε όσους πλουτίζουν στο όνομά του αλλά και σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, δυσφημίζοντας και βλασφημώντας τον γέροντα, τον ασκητή, η ζωή του οποίου εδώ και 19 χρόνια έχει γίνει σύμβολο για τους απανταχού Έλληνες.

«Ο μπαμπάς μου δεν ήθελε ποτέ να μιλάει για τον θείο μου, τον Παΐσιο. Ίσως μας έλεγε κάποια πράγματα όταν ήμασταν μικροί. Όλη η οικογένεια πίστευε και πιστεύει πως ο βίος του θείου μου τα λέει όλα. Δεν χρειάζεται καμιά διαφήμιση, αφού ο ασκητισμός του ήταν η ζωή του», λέει ο ανιψιός του στην εφημερίδα «News».

Στο σπίτι του αδερφού του Ραφαήλ στην Κόνιτσα, οι επισκέψεις απλών ανθρώπων για να πάρουν την ευχή του είναι πλέον ελάχιστες, αφού η οικογένεια δεν επιθυμεί να μιλάει για τον δικό της άνθρωπο, τον Γέροντα Παΐσιο.

Όλη η Κόνιτσα θεωρεί την οικογένεια Εζνεπίδη ευλογημένη για τον τόπο τους, αφού έβγαλε έναν άγιο κατά κοινή ομολογία άνθρωπο, ο οποίος με τις προφητείες του έχει βοηθήσει πολύ κόσμο.

Το μεγάλο «γιατί» της οικογένειας, ωστόσο, είναι ως που θα φτάσει η εκμετάλλευση του ονόματος του Παΐσιου και των λόγων που απηύθυνε στον απλό κόσμο, προφητεύοντας πολλά απ’ όσα του ζητούσαν.

«Ναι, τον εκμεταλλεύονται τον Παΐσιο. Και το θέμα είναι ότι εμείς δεν είχαμε ποτέ καμία ενημέρωση και ούτε ζητήθηκε η γνώμη μας για όλα αυτά», λέει ο ανιψιός του και συνεχίζει «Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα του Γέροντα και κανείς δεν μας ρωτάει», απαντά για όλα όσα ακούγονται γύρω από το όνομα του Γέροντα Παΐσιου.

Από το 1994, τη χρονιά κατά την οποία ο μακαριστός Γέροντας Παΐσιος αναπαύθηκε, όλοι οι δικοί του άνθρωποι κρατούν κλειστά τα στόματά τους. αποφεύγουν κάθε αναφορά στο όνομά του, κρατώντας τον «όρκο σιωπής» για εκείνον.
«Δεν έχουμε μιλήσει ποτέ και δεν θέλουμε κανένα είδος δημοσιότητας. Είναι αρχή μας αυτό», είπε η 80χρονη νύφη του από την Κόνιτσα.

«Ο θείος μου, ο Γέροντας Παΐσιος, δεν μας έβλεπε διαφορετικά απ’ ότι έβλεπε όλους τους άλλους ανθρώπους που τον επισκέπτονταν. Μπορεί να μας πονούσε περισσότερο σαν συγγενείς, αλλά δεν ήθελε να το δείχνει. Θεωρούσε όλο τον κόσμο παιδιά του», λέει ο ανιψιός του, Αντώνης.

«Δεν ξέρω κατά πόσο ωφελεί να μιλάμε εμείς για εκείνον. Η ζωή του και η ταπεινοφροσύνη του το κάνουν», αναφέρει.

Και σημειώνει: «Για τον Γέροντα έχουν γραφτεί πάρα πολλά, ομολογουμένως, και ίσως αρκετά να είναι υπερβολικά. Δεν ξέρω… Τώρα τελευταία, μάλιστα, στο διαδίκτυο έβγαλαν κάποια πράγματα που μας ενόχλησαν. Ειπώθηκαν ανακρίβειες, που όταν αναφέρονται σε ένα πρόσωπο κοινώς αποδεκτό είναι δυσβάσταχτες. Ο καθένας, φυσικά, έχει την άποψή του για όλα αυτά. Πιστεύω πως όσα λένε δεν τα έχει ανάγκη ο Παΐσιος ως οντότητα, και ας λέγονται για καλό ή κακό σκοπό. Ίσως έχουν κάποιον αντίκτυπο στην κοινή γνώμη που επηρεάζεται, εμείς όμως ως οικογένειά του γνωρίζουμε τη ζωή του Γέροντα», τονίζει ο ανιψιός του.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar γιωργ

  Καλό θα ήταν να πρόσεχες πώς εκφράζεσαι απο την στιγμη που υπαρχουν άνθρωποι που έχουν προσωπικη πειρα του γέροντα και αντίθετη άποψη από τη δική σου.

 2. avatar Vasilios

  Από τη στιγμή που κάποιος ενδύεται το μεγάλο και αγγελικό σχήμα, από την στιγμή δηλαδή που γίνεται μοναχός, παύει να έχει συγγενείς. Γι αυτό άλλωστε και αλλάζει το όνομά του. Γιατί δηλώνει αυτή την προσπάθεια του ανθρώπου να ενδυθεί τον νέο άνθρωπο, τον αναγεννημένο. Έτσι δε τίθεται θέμα συγγενών. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με περιουσιακά στοιχεία. Όταν έχω κάτι στο όνομά μου και γίνω μοναχός, αυτομάτως, και σύμφωνα ακόμα με τηγ ελληνική νομοθεσία, παύει οποιοδήποτε δικαίωμά μου σε αυτά, και όλη η περιουσία μου μεταφέρεται στο μοναστήρι στο οποίο ανήκω. Και να φύγω μετά από αυτό, δε μπορώ να την πάρω πίσω. Μοναχός δηλαδή σημαίνει προσπάθεια για πλήρη αποξένωση από οτιδήποτε ανθρώπινο. Προσπάθεια μόνο γιατί στην πράξη ποτέ δε μπορούμε να πάψουμε να είμαστε άνθρωποι, όσο και να αγαπήσουμε και να ερωτευτούμε το Χριστό πάντα έστω και σπάνια δυστυχώς θα τον σταυρώνουμε. .

 3. avatar Dim

  λεφτα θελει ο ανηψιος...

 4. avatar ΚΕΡΒΕΡΟΣ

  ΟΙ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΑΝΕ ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΝ ΓΙΑΧΒΕ ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΔΟΥΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

 5. avatar Traianus

  Βρήκαν έναν παλαβο γέρο που μέσα στην θολούρα του έλεγε ασυναρτησίες και τον εκμεταλλεύονται ακομα και σήμερα ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει