Να αποτελέσει η Πρωτομαγιά αφετηρία «για ενωτικούς αγώνες με στόχο την ανατροπή των “ανάλγητων μνημονιακών πολιτικών”» καλεί η ΑΔΕΔΥ, ενόψει της αυριανής απεργίας.

Τα συνδικάτα προγραμματίζουν στις 11:00 την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10 και μισή στο Σύνταγμα

«Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού κ.ά» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ.

«Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, με κυρίαρχο αυτό της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, καθιστούν αδιαπραγμάτευτες τις ανάγκες τους και κάνουν αναγκαία την παρουσία των Συνδικάτων, παρά τις προσπάθειες αυτών, που χρησιμοποιούν βία και τραμπουκισμούς, για να σπείρουν τη διχόνοια, προσφέροντας έτσι άψογες υπηρεσίες στην κυβέρνηση, με την οποία έχουν ταύτιση συμφερόντων, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα γεγονότα με τη ματαίωση του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι όμως έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα κόμματα πρέπει να μείνουν εκτός Συνδικάτων, όπως και ότι οι βιαιοπραγίες δεν έχουν θέση πουθενά στην ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό και λέμε: “Με τα Συνδικάτα για δημοκρατία και κοινωνική προκοπή- Έξω η βία από τα Συνδικάτα- Έξω τα κόμματα και οι κομματικοί στρατοί από το Συνδικαλιστικό κίνημα”» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

«Η αταλάντευτη ταξική γραμμή πάλης, η πάλη για ενότητα των εργατών ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας απέναντι σε εργοδοσία και κράτος, είναι η παρακαταθήκη για να κάνουμε βήματα μπροστά, για ισχυρή οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς για να επιβάλουμε τα δίκια μας.  Καλούμε κάθε σωματείο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, τον κάθε εργαζόμενο, να κρίνει την κατάσταση και να πάρει θέση απέναντι στη συνδικαλιστική μαφία» αναφέρει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ και, απευθυνόμενο προς τον εργαζόμενο, τονίζει: «Κυβέρνηση και κόμματα που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, μπροστά στις εκλογές, θα κάνουν προσπάθεια να σε παγιδέψουν, να φέρουν τη δυσαρέσκεια σου, στα μέτρα τους! Με νέα ψέματα και απάτες θα προσπαθήσουν να σε βάλουν στη λογική του τάχα “μικρότερου κακού”. Μην αποδεχτείς νέες απάτες, μεγάλα λόγια που θα υπόσχονται ξανά προστασία των φτωχών και των αδυνάτων, ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να είναι «δίκαιη» και «βιώσιμη».

Τι θα γίνει με τρένα, πλοία, μέσα μεταφοράς

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν την Τετάρτη 1η Μαΐου οι συρμοί του ηλεκτρικού (πρώην ΗΣΑΠ), τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων, που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στον πρώην ΗΣΑΠ «είναι μέρα αγώνα, τιμής και μνήμης. Θυμόμαστε και τιμάμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές και τα θύματα των εργατικών αγώνων για βελτίωση των συνθηκών δουλειάς για αξιοπρεπείς αμοιβές και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας. Ανασυγκροτούμαστε, θέτουμε τους στόχους μας και προχωράμε σε νέους αγώνες. Διεκδικούμε και παλεύουμε για την αναπλήρωση απωλειών από τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις κοινωνικές παροχές».

Και προσθέτουν «υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών. Διεκδικούμε την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αγωνιζόμαστε για ασφαλείς, φθηνές συγκοινωνίες. Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας».

Με 24ωρη κινητοποίηση συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών στην απεργία της Πρωτομαγιάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω της απεργίας θα ματαιωθούν τα βραδινά δρομολόγια της Τρίτης 30/04/2019 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη (που έχουν ώρα αναχώρησης τα μεσάνυχτα) και όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια σε όλο δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού και των τουριστικών δρομολογίων την Τετάρτη 01/05/2019.

Σημειώνεται ότι οι βραδινές αμαξοστοιχίες 600 και 601 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, (Τετάρτη μεσάνυχτα προς Πέμπτη), θα κυκλοφορήσουν κανονικά μετά τη λήξη της απεργίας.

Δεμένα θα παραμείνουν επίσης τα πλοία λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κήρυξε 24ωρη απεργία για όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πρωτομαγιά, από τις 00:01 τα ξημερώματα έως 24:00 τα μεσάνυχτα.

«Παρά τις συνεχείς πιέσεις και διαμαρτυρίες και τις αντίστοιχες υποσχέσεις των αρμοδίων, τα προβλήματα όχι μόνον δεν επιλύονται, αλλά εξακολουθούν να συσσωρεύονται καθημερινά, με αποκορύφωμα την εξακολούθηση εφαρμογής του νόμου για τις μειωμένες και ειδικές συνθέσεις στα επιβατικά μεσογειακά και ακτοπλοϊκά πλοία, τις συντάξεις, το ασφαλιστικό και τη συνεχιζόμενη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε ό,τι αφορά τις ώρες απασχόλησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Το σωματείο των ναυτικών καλεί την κυβέρνηση και την εργοδοσία να δώσει επιτέλους λύσεις στα προβλήματα, ενώ ζητά τη συμμετοχή όλων στην απεργιακή κινητοποίηση.