Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την ένταξη των Ρομά και πληθυσμών που διαμένουν σε ιδιαίτερα υποβαθμισμένους οικισμούς της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε στην Κομοτηνή.

Η δράση αφορά πιλοτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους σε συνολικά 20 υποβαθμισμένους οικισμούς ΡΟΜΑ και ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων της Περιφέρειας.

Το πρόγραμμα υλοποιώντας τη σχετική εθνική στρατηγική, στοχεύει στην κοινωνική ένταξη και στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά, Ελλήνων και αλλοδαπών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Το Σχέδιο για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει προϋπολογισμό 16 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στην ολοκλήρωση δικτύων υποδομών, διαμόρφωσης κοινοχρήστων χώρων, εξασφάλισης βασικών συνθηκών στέγασης και υποστηρικτικές ενέργειες κοινωνικού χαρακτήρα.

Επίσης, τα μέλη του οργάνου, μέσω ψηφίσματος εξέφρασαν ομόφωνα την διαφωνία τους στην απαξίωση των δημόσιων ΚΤΕΟ, απαίτησαν την διατήρηση και λειτουργία των Δημοσίων ΚΤΕΟ με απόδοση των σχετικών τελών στην Περιφέρεια και κάλεσαν την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να ανακαλέσει τις σχετικές διατάξεις, δίδοντας παράταση εύλογου χρόνου για την πιστοποίηση των Δημοσίων ΚΤΕΟ με όλα τα σχετικά τεχνικά στοιχεία, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη και αναβαθμισμένη λειτουργία τους.

Τέλος, κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα στο οποίο εκφράζεται η συμπαράσταση του σώματος στους συνδικαλιστές Αξιωματικούς και υπαλλήλους της ΕΛΑΣ εις βάρος των οποίων έχει διαταχθεί ΕΔΕ για την συμμετοχή τους στην αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στην μετατροπή της Σχολής Αστυνομίας Κομοτηνής σε Κέντρο Κράτησης μη νόμιμων μεταναστών.