Γαβρόγλου: Το απολυτήριο του Λυκείου θα αναβαθμιστεί

Η ελεύθερη πρόσβαση σε ορισμένα τμήματα δίνει νέες δυνατότητες στην κοινωνία, τονίζει ο υπουργός


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
20:30
14/03/2019
Γαβρόγλου: Το απολυτήριο του Λυκείου θα αναβαθμιστεί
6
loading

«Το πρόβλημα που πάμε να λύσουμε είναι πρώτον, ότι εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά δεν υπάρχει Γ' Λυκείου, ανεξάρτητα από τις εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών και δεύτερον, υπάρχει ένας θεσμός εκτός του δημόσιου σχολείου που πολλά άτομα στην κοινωνία έχουν συναινέσει ότι είναι ο θεσμός που σε προετοιμάζει για τις εξετάσεις. Αυτό μία Πολιτεία που είναι υπεύθυνη για τη δημόσια εκπαίδευση, δεν μπορεί να το δεχτεί. Άρα προτείνουμε ένα σύστημα που αρχίζει να ανατρέπει αυτή τη λογική».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σχετικά με το τελικό σχέδιο για τη νέα Γ' Γενικού Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Είναι ένα πρώτο βήμα επίλυσης μιας κατάστασης που έχει καθηλώσει την κοινωνία μας και μιας νοοτροπίας που έχει κυριαρχήσει στην κοινωνία μας», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι πολλές ώρες μαθημάτων θα δώσουν στους εκπαιδευτικούς την άνεση να συζητούν πράγματα επιπλέον, να κάνουν περισσότερες ασκήσεις και να έχουν λιγότερη πίεση. Ακόμη, επεσήμανε ότι μπορεί, εν τέλει, το απολυτήριο να μη μετράει για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, ωστόσο θα αναβαθμιστεί.

Κομβικό σημείο, δε, του σχεδίου για τον υπουργό είναι η ελεύθερη πρόσβαση σε ορισμένα τμήματα. «Ο τρόπος εισαγωγής, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής χωρίς Πανελλαδικές. Είναι κάτι που δίνει νέες δυνατότητες στην κοινωνία», τόνισε.

Εξάλλου, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου χαρακτήρισε «δυναμικό» το νέο σύστημα, καθώς τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης (ΤΕΠ) δεν θα είναι τα ίδια κάθε χρονιά, αλλά θα αλλάζουν -και ονομαστικά, αλλά και αριθμητικά-, αφού θα καθορίζονται ανάλογα με τις προτιμήσεις κάθε «φουρνιάς» μαθητών. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για το υπουργείο θα θεωρηθεί επιτυχία, εάν του χρόνου, πρώτη χρονιά υλοποίησης του νέου συστήματος, τα ΤΕΠ είναι περισσότερα από το 5% του συνόλου των τμημάτων.

Επιφυλάξεις από την ΟΛΜΕ

Νωρίτερα, σήμερα, ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, προκειμένου να παραδώσει την τελική πρόταση του υπουργείου για τη Γ' Λυκείου και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η ΟΛΜΕ εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, δια στόματος του προέδρου του ΔΣ, Νικηφόρου Κωνσταντίνου. Οι επιφυλάξεις αυτές αφορούν κυρίως το νέο χαρακτήρα της Γ' Λυκείου και τις νέες εξετάσεις για το απολυτήριο του λυκείου, οι οποίες θα γίνονται σε ομάδες σχολείων και όχι σε περιφερειακό επίπεδο. «Τίθεται θέμα αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας των θεμάτων», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι η ΟΛΜΕ διαφωνεί με τον προπαρασκευαστικό χαρακτήρα που δίνεται στην Γ' Λυκείου.

Προς ψήφιση αρχές Απριλίου

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα και υπολογίζεται ότι θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το Πάσχα, στις αρχές Απριλίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Λαϊκά κουμουνιστικα πανεπιστήμια!

  Δεν μας λείπουν οι πτυχιούχοι βρε αχρειε! Εξάγουμε από δαύτους! Πρωτογενή κ δευτερογενή παραγωγή δεν έχουμε! Παραγωγή!

 2. avatar pan

  Χαχα....Θα αναβαθμιστεί που θα με το απολυτήριο Λυκείου θα περνας σε κατι τμήματα στην πετινιτσα που δεν τα ξερει ουτε η μανα τους!
  Έλεος ρε Ζαιοι..Ελεος..
  Γιατι δεν κάνετε κλήρωση??
  Ας μπαίνουν τα τούβλα με κληρωση Ιατρικη.

 3. avatar Καλύτερη ιδέα

  Σε τι; Σε υποπανεπιστημιακό ας πούμε; Ήθελα να ήξερα τι περνάει από το μυαλό σας όταν βγαίνετε και λέτε τέτοια πράγματα. Σε άλλες χώρες οι πολιτικοί εχω ακούσει να μαλώνουν με την γυναίκα τους, να παίρνουν πάσης φύσεως ναρκωτικά, να παίρνουν ληγμένα και άλλα πολλά αλλά τέτοιες αποφάσεις μόνο από PseudoΑριστερή κυβέρνηση πρώτη φορά βλέπω.

 4. avatar Τα πάντα θα αναβαθμιστούν

  Μόλις φύγετε !

 5. avatar ΚΛΕΩΝ

  Mε 9,5 απολυτηριο....τρομερη αναβαθμιση!

 6. avatar Lxί

  Με το που ξεκουμπιστείτε αναβαθμίζεται αυτόματα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει