«Μοναδική ευκαιρία ταύτισης του ελληνικού νομικού πολιτισμού με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό» χαρακτηρίζει ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας με γραπτή δήλωση του τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που τέθηκαν προς διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο κ. Κούγιας στην δήλωση του συγχαίρει «για την τόλμη του» τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, «τον δάσκαλό μου και δάσκαλο όλων των Ελλήνων ποινικολόγων» Χριστόφορο Αργυρόπουλο, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κομοτηνής, κ. Δαλακούρα, και όλα τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής» και κάνει έκκληση να μην αντιμετωπιστούν οι προτάσεις τροποποιήσεων «με μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Ο γνωστός δικηγόρος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά από 70 χρόνια, επιτέλους, μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή λύνει προβλήματα, τα οποία έπρεπε να έχουν λυθεί, είτε μέσω των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, είτε μέσω νομοθετημάτων, και τα οποία για εμάς τους βοηθούς των δικαστών και των εισαγγελέων ήταν τροχοπέδη στην ορθή απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και στην εφαρμογή των αρχών της ειδικής προλήψεως του εγκλήματος και της αρχής αναλογικότητας εγκλήματος και ποινής.

Κάνω έκκληση σε όλα τα κόμματα και σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να αντιμετωπίσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία ταυτίσεως του ελληνικού νομικού πολιτισμού με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες».