«Μαμά πώς θα βρει ο Αϊ Βασίλης πού μένουμε;». Απορίες παιδιών και «απειλές» προς τον άγιο για να φέρει το… σωστό δώρο.

«Μαμά, πού μένει ο Αϊ Βασίλης; Και πώς θα βρει το σπίτι μας; Μήπως χαθεί στο δρόμο;». Η φαντασία των μικρών παιδιών, παραμονές της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, «καλπάζει» και μαζί και η αγωνία τους για το αν ο αγαπημένος τους άγιος θα προλάβει, σε μία μόνο ημέρα, να περάσει απ’ όλα τα σπίτια με το έλκηθρό του και να μοιράσει δώρα και χαρά.

Για το λόγο αυτό, οι λιλιπούτειοι φίλοι του επί μέρες προετοιμάζουν το γράμμα τους κλείνοντας μέσα σε λίγες λέξεις τις επιθυμίες τους. Στη συνέχεια το ρίχνουν στα κόκκινα γραμματοκιβώτια των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Οι περιγραφές και η καθοδήγηση που δίνουν τα παιδιά προς τον άγιο, έτσι όπως αποτυπώνονται μέσα από τα γράμματά τους, είναι μοναδικές… «Προσοχή Αϊ Βασίλη! Αν δεν βρεις το στενό που μένω πάρε με τηλέφωνο», γράφει ένα παιδί. Κι ένα ακόμη σημειώνει: «Άγιε Βασίλη, άμα τύχει και δεν δουλεύει το ασανσέρ ανέβα με τις σκάλες», «Αν είσαι χοντρός και δεν μπορείς να μπεις στην καμινάδα, να μπεις μαζί με τα δώρα από την πόρτα», «Αν έρθεις από τον φωταγωγό να ξέρεις ότι τον έχουμε καθαρίσει», «Θα μαλώσω τη μαμά μου να μαζέψει τις κάρτες που είναι κάτω από το δέντρο για να μην σκοντάψεις» είναι μόνο μερικές από τις «συμβουλές» των μικρών παιδιών προς τον Αϊ Βασίλη.

Τα παιχνίδια που ζητούν τα παιδιά είναι πολλά. Λίστες με κούκλες και αυτοκινητάκια, σκυλάκια, κουνελάκια και δεκάδες άλλα δώρα. Τα γράμματα, ωστόσο, συνήθως συνοδεύονται από ευχές για υγεία και ευτυχία.
Ο Αϊ Βασίλης -έτσι όπως αποτυπώνεται μέσα από τα γράμματα -είναι ο αγαπημένος άγιος, ο καλοσυνάτος γέρος με το καλοκάγαθο βλέμμα, σύμβολο γενναιοδωρίας, συμπόνιας και αγάπης.