Αποκλεισμό των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν από το πρωί οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη και της σημερινής πανελλαδικής απεργίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακύρωση των προσλήψεων περίπου 500 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.

Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ το μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Φραγγίδης, οι 500 εργαζόμενοι αποτελούν τμήμα εκείνων που είχαν προσληφθεί πριν ενάμισι χρόνο μέσω ΑΣΕΠ για τις ανάγκες της Αγροτικής Τράπεζας αλλά λόγω συγχώνευσης της Αγροτικής με την Πειραιώς, διατέθηκαν στο ΙΚΑ το οποίο είχε ανάγκη προσωπικού. Ωστόσο η πρόσληψη ακυρώθηκε με δικαστική απόφαση. Να σημειωθεί ότι οι 70 από τους 500 είναι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και η απομάκρυνση από τα καθήκοντά τους δυσχεραίνει τη λειτουργία των υπηρεσιών του Ιδρύματος και καθυστερεί τις διαδικασίες συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων.

Στην κινητοποίηση των εργαζομένων του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης παραβρέθηκε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου η οποία αφού συζήτησε με εργαζόμενους δήλωσε τα εξής: «Το ΙΚΑ πρέπει άμεσα όχι μόνο να διατηρήσει τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με την προκήρυξη 9/Κ αλλά και να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού για να εξυπηρετούνται γρήγορα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που λόγω της υποστελέχωσης του Ιδρύματος αντιμετωπίζουν σωρεία δυσκολιών. Με την σημερινή κατάσταση πρώτον καθυστερεί η απονομή της σύνταξης στους δικαιούχους για χρονικό διάστημα άνω του 1,5 χρόνου, δεύτερον καθυστερούν σημαντικά να ικανοποιηθούν αιτήματα των ασφαλισμένων εργαζομένων και συνταξιούχων σχετικά με παροχές του φορέα και τρίτον υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην απονομή των αναπηρικών συντάξεων. Έτσι καλούμε την κυβέρνηση να υπερψηφίσει την τροπολογία που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις προκηρύξεις 8/Κ και 9/Κ που επιλύουν σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα των εργαζόμενων και να σταματήσει να κινείται στην μνημονιακή λογική των περικοπών ανεξάρτητα από τις κοινωνικές ανάγκες».