Το πρωί της 24ης Ιανουαρίου του 1994 ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλης Βρανόπουλος φεύγει από το σπίτι του και κατευθύνεται στο δικηγορικό γραφείο που διατηρεί στο Κολωνάκι.

Επιβαίνει στο θωρακισμένο όχημα του (που οδηγεί ο Νίκος Γρίσπος) και φτάνει στην οδό Σόλωνος στις 9 το πρωί. Κατεβαίνει από το όχημα και πλησιάζει την είσοδο της πολυκατοικίας. Εκείνη την ώρα τον προσεγγίζει ένας άγνωστος άνδρας και τον πυροβολεί εξ επαφής πέντε φορές.

Ο Μιχάλης Βρανόπουλος

Ο Βρανόπουλος σωριάζεται στο έδαφος μέσα σε μια λίμνη αίματος. Ο οδηγός του προσπαθεί να τον προστατεύσει αλλά τραυματίζεται και εκείνος. Ο δράστης με αργά και σταθερά βήματα, διασχίζει τη Σόλωνος και επιβιβάζεται σε ένα «παπάκι» όπου τον περιμένει ο συνεργός του και διαφεύγουν.

Ένας αστυνομικός που άκουσε τους πυροβολισμούς και έχει σπεύσει στο σημείο, αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και χωρίς να χάσει χρόνο επιβιβάζει τον Βρανόπουλο σε ένα ταξί και κατευθύνονται στον «Ευαγγελισμό». Στη διαδρομή ο Βρανόπουλος λέει στον αστυνομικό πως «με σκότωσε η 17 Νοέμβρη»! Έκπληκτος ο αστυνομικός τον ρωτάει πως το γνωρίζει και εκείνος απαντά: «Μου το είπε ο φίλος μου ο Ηρακλής»!

Λίγο αργότερα ο πρώην διοικητής της ΕτΕ αφήνει την τελευταία του πνοή χωρίς ποτέ να εξηγήσει ποιος είναι ο Ηρακλής που του είχε πει κάτι τέτοιο. Κανείς δεν γνώριζε αυτόν τον Ηρακλή. Ούτε καν η σύζυγός του Βρανόπουλου. Ίσως ο πρώην διοικητής της ΕτΕ εκείνη την ώρα να παραληρούσε. Ίσως ήθελε να πει κάτι άλλο…

Το σημείο της δολοφονίας του πρώην διοικητής της ΕτΕ

Ότι από τα δυο και να ισχύει, το θέμα είναι πως πίσω από τη δολοφονία Βρανόπουλου πράγματι ήταν η 17 Νοέμβρη η οποία με προκήρυξή της ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας και αποκάλυπτε ότι η απόφαση για την εκτέλεσή του είχε ληφθεί ήδη από τον Ιούνιο του 1993. Για διάφορους λόγους τα μέλη της δεν μπόρεσαν να διαπράξουν τη δολοφονία παρ’ όλο που προσπάθησαν αρκετές φορές. Η οργάνωση στο κείμενό της, εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους θεωρούσε σκάνδαλο την πώληση της ΑΓΕΤ Ηρακλής και ανακηρύσσει σε «υπ’ αριθμόν δύο υπεύθυνο, μετά το Μητσοτάκη, τον Βρανόπουλο»!

Επιπλέον, όπως αποδείχθηκε το όπλο του εγκλήματος ήταν το ιστορικό 45αρι της οργάνωσης που πριν από εκείνη την επίθεση είχε χρησιμοποιηθεί σε οκτώ ακόμα!

Στη δίκη της 17 Νοέμβρη που έγινε πολλά χρόνια αργότερα, αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας Βρανόπουλου αναγνώρισαν στο πρόσωπο του εκτελεστή τον Δημήτρη Κουφοντίνα και σε εκείνο του οδηγού της μηχανής τον Σάββα Ξηρό.