Εξετάζονται όλες οι μορφές κινητοποιήσεων (από αποχή έως το κλείσιμο των Δικηγορικών Συλλόγων κ.λπ.) σε περίπτωση, που η κυβέρνηση εμείνει στις αποφάσεις της να ψηφίσει τις ρυθμίσεις για το Επικουρικό Κεφάλαιο, την υπαγωγή του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στα συμβόλαια, κ.λπ., σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος.

Κατ’ αρχάς, ο κ. Αδαμόπουλος επισήμανε ότι τα μέτρα που επιχειρούνται να επιβληθούν σε βάρος του δικηγορικού κόσμου δεν έχουν σχέση με τις απαιτήσεις της τρόικας, αλλά είναι κατ’ επιταγήν συγκεκριμένων συμφερόντων. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΔΣΑ, Μιχ. Ζαφειρόπουλος, τόνισε ότι όλα αυτά τα επίμαχα θέματα λύνονται με την αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων, η οποία έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η επιστροφή του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη για να παραδοθεί το τελικό κείμενο. Μάλιστα, ο κ. Ζαφειρόπουλος πρόσθεσε ότι «τα μέτρα που επιχειρούνται να επιβληθούν, στρέφονται όχι μόνο σε βάρος των δικηγορών, αλλά και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου».

Ο κ. Αδαμόπουλος ανάφερε ότι σε καθημερινή βάση επέρχονται αλλαγές στην τροπολογία για τον περιορισμό της ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου ως προς την αποζημίωση θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων. Οι τελευταίες τροπολογίες, που κατατέθηκαν, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, όχι μόνο δεν βελτίωσαν την επίμαχη τροπολογία, αλλά αντίθετα «την καθιστούν ακόμη χειρότερη και ακόμη πιο επικίνδυνη για τους ασφαλισμένους και τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων».

Οι τροποποιήσεις αυτές, τόνισε ο κ. Αδαμόπουλος, «δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο υπουργός Οικονομικών τείνει ευήκοα ώτα μόνο προς την πλευρά της διοίκησης του Επικουρικού Κεφαλαίου και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, επιχειρώντας να εξασφαλίσει τα δικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας παντελώς για τα νόμιμα δικαιώματα της πιο ευάλωτης κατηγορίας των συμπολιτών μας που έπεσαν, ή θα πέσουν, θύματα τροχαίων ατυχημάτων».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, για την ένταξη των Ταμείων Υγείας του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος των Αθηναίων δικηγόρων επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν δίνει το περιθώριο στους δικηγόρους ορισμένων ημερών για να ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη, έτσι ώστε να ξέρουν εάν είναι βιώσιμο ή όχι το ταμείο τους και εν συνεχεία να δουν την «τύχη του». Το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, Χαράλαμπος Αναλυτής, υποστήριξε ότι η κυβερνητική προσπάθεια είναι να παρθούν τα αποθεματικά των υγιών Ταμείων και να δοθούν στα προβληματικά, αλλά αυτό είναι βέβαιο ότι «δεν θα περάσει».

Η κατάργηση της υποχρεωτικής έως σήμερα παράστασης των δικηγόρων σε συμβολαιογραφικές πράξεις (συμβόλαια, κ.λπ.) που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Αδαμόπουλος, θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται ετησίως στα 10 εκατομμύρια ευρώ, θα αυξήσει την κατάθεση αγωγών στα δικαστήρια, λόγω των ιδιοκτησιακών προβλημάτων που θα ανακύψουν (μπερδεμένοι τίτλοι ακινήτων κ.λπ.), ενώ θα διαταράξει και την ασφάλεια των συναλλαγών γενικότερα.

Ακόμη, εκφράστηκε η αντίθεση του δικηγορικού κόσμου στον έλεγχο των τίτλων ακινήτων από νομικούς μη δικηγόρους, καθώς και στην κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής των έμμισθων δικηγόρων (δικηγόρων που εργάζονται μόνιμα σε Τράπεζες, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.λπ.).

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι έμμισθοι δικηγόροι δεν θα αμείβονται πλέον με την προβλεπόμενη ελάχιστη αμοιβή, αλλά με την αμοιβή που θα καθορίζεται κατόπιν ειδικής συμφωνίας δικηγόρου και φορέα (τράπεζας, κ.ο.κ.).