Κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων

Κλείνουν την πόρτα εξόδου πριν το 65ο έτος


ΕΛΛΑΔΑ
10:36
14/08/2012
Κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων
7
loading

«Φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το 2013 θέλει να βάλει η κυβέρνηση, με βασικό στόχο να κλείσει η... πόρτα εξόδου πριν το 65ο έτος.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται τόσο η επίσπευση των αλλαγών στα όρια ηλικίας όσο και η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης (από τα 15 στα 20), ώστε να γίνει ακόμα δυσκολότερη η «φυγή» στη σύνταξη.

Στο τραπέζι έχουν τεθεί τρεις προτάσεις, για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εκ των οποίων ωστόσο δύο είναι οι επικρατέστερες: η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και η «μεταφορά» το 2013 (από το 2015) των αλλαγών στα όρια ηλικίας.

Στόχος είναι με τις παρεμβάσεις αυτές να αποφευχθεί η τρίτη πρόταση, που προβλέπει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και μετά το 65ο έτος της ηλικίας.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει το Έθνος, οι προτάσεις που έχουν συζητηθεί για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι οι εξής:

- Η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για έξοδο στη σύνταξη. Συγκεκριμένα θα απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση στο 65ο έτος, μέτρο που ισχύει ήδη για τους νέους ασφαλισμένους. Σήμερα οι ασφαλισμένοι μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στα 65 εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ημέρες εργασίας).

- Η επίσπευση των αυξήσεων στα όρια ηλικίας, ώστε οι ανατροπές να ολοκληρωθούν το 2013 και όχι το 2015 όπως προβλέπεται σήμερα. Σε μία τέτοια περίπτωση η σύνταξη θα καταβάλλεται στα 65 (με 20 έτη ασφάλισης όπως ήδη αναφέρθηκε) ή εναλλακτικά στα 60, αλλά με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.

- Η αύξηση του ορίου ηλικίας και μετά το 65ο έτος της ηλικίας. Είναι το σκληρότερο σενάριο και αναμένεται να αποτελέσει την έσχατη λύση, εφόσον δεν συγκεντρωθεί το κονδύλι των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Εργασίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar σουπιά

  Οσοι εχετε βαλει λαικς και εσεις που επικροτειτε, καταλαβατε το κειμενο;;; Αμφιβαλλω.
  Απο δω και περα: Οταν καποιος εχει ενσημα για 19 χρονια και 11 μηνες, δεν παιρνει συνταξη ποτε, ουτε μειωμενη, ουτε τη κατωτατη, δεν παιρνει τιποτα, οταν φτασει τα 65. Το κρατος του υφαρπαζει τις εισφορες του.

  1. avatar Social Distortion

   Για ένα μήνα κάνει καί αυτασφάλιση.

  2. avatar slopoditis

   Αυτό κατάλαβες εσύ;; γιατί εγώ κατάλαβα ότι θα συνεχίσει να δουλεύει μέχρι να μαζέψει τα 20 χρόνια...
   Το κράτος υφαρπάζει τις εισφορές ακόμα και τώρα μόλις την περασμένη βδομάδα μετακύλησαν το κόστος επικοινωνίας με τον ΕΟΠΥΥ στον ασφαλισμένο καταργώντας το 184 που παρεμπιπτόντως αγόραζε τις υπηρεσίες από ιδιώτη.

 2. avatar ekata1965

  Δεν έζησα ποτέ με το όνειρο της σύνταξης,τώρα με κυνηγάει ο εφιάλτης της ανεργίας;

 3. avatar Σκυλοπνιχτρης

  ΑΜΗΝ, ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ

 4. avatar faidra

  nemesis , μακάρι να είχαν λίγη φαντασία, που να τη βρουν τα ....

 5. avatar nemesis

  Λίγο φαντασία ρε παιδιά.Ο καθένας να μπορεί να φεύγει ,όποτε θέλει αρκεί να πληρώνει τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές για ανάλογοα αριθμό ετών σύνταξης. Έτσι θα βοηθηθεί και η μείωση της ανεργίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει