Αλυσιδωτές είναι οι επιπτώσεις, που έχει φέρει η κρίση στην ασφαλιστική αγορά, ιδιαίτερα στον κλάδο αυτοκινήτου, όπου η ασφάλιση είναι υποχρεωτική. Εκτός από το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. μειώνουν διαρκώς τις καλύψεις στα συμβόλαια στις απολύτως υποχρεωτικές (για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες), με στόχο να μειώσουν το κόστος και να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, υπάρχουν και αυτοί, που απέχουν πλήρως από την ασφάλιση του αυτοκινήτου τους και επιλέγουν να κυκλοφορούν ανασφάλιστοι.

Το φαινόμενο των Ι.Χ. χωρίς ασφαλιστική κάλυψη έχει πλέον πάρει δραματικές διαστάσεις και προκαλεί σημαντικά προβλήματα στις ασφαλιστικές εταιρίες, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη βιωσιμότητα πολλών εξ αυτών.

Η τελευταία… «μόδα» από πολλούς επιτήδειους ιδιοκτήτες – γιατί υπάρχουν και αυτοί που μπορούν, αλλά δεν πληρώνουν – ακούει στο όνομα «παρκάρω το Ι.Χ. μου και το δηλώνω σε ακινησία». Τι ακριβώς είναι αυτή η πρακτική;

Αντί να καταθέτουν τις πινακίδες τους, προτιμούν να έχουν σε ακινησία τα αυτοκίνητά τους – ή έτσι δηλώνουν – με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να τα ασφαλίζουν για το διάστημα αυτό. Δεν είναι λίγες, πάντως, οι περιπτώσεις, όπου έχει εντοπιστεί ότι τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα κάθε άλλο παρά ακίνητα είναι!

Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι ελεγκτές των ασφαλιστικών εταιριών καταγράφουν και το φαινόμενο των ψεύτικων αποζημιώσεων. Πρόκειται, δηλαδή, για περιπτώσεις ασφαλισμένων, οι οποίοι στήνουν τροχαία ατυχήματα, με στόχο να αποφύγουν να καλύψουν οι ίδιοι τις όποιες ζημιές έχει το όχημά τους.

Τέλος, πολλοί ασφαλιστές συναινούν με τους πελάτες τους, που έχουν διακόψει την ασφάλιση, και -σε περίπτωση ατυχήματος- παρουσιάζουν ψεύτικα συμβόλαια, με ημερομηνία έναρξης ή ανανέωσης λίγα εικοσιτετράωρα πριν την πρόκληση ζημιάς.