Τριήμερες εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, διοργανώνει το Νομισματικό Μουσείο, στο πλαίσιο του εορτασμού της «Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2012», που φέτος έχει ως θέμα «Τα μουσεία σ’ έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις».

Από σήμερα και στις 26 και 27 Μαΐου, το Μουσείο, που στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του Ιλίου Μελάθρου, στην καρδιά της Αθήνας, παρουσιάζει ειδικά σχεδιασμένα, πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα, για μαθητές και φοιτητές, αλλά και για ευπαθείς, αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με προβλήματα όρασης και οικονομικούς μετανάστες.

Οι συντηρητές του Μουσείου θα παρουσιάσουν ανακυκλώσιμα υλικά και τη σημασία της ανακύκλωσης για το περιβάλλον και το μέλλον της γης.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η εξοικείωση και η γνωριμία των επισκεπτών με την πολιτιστική μας κληρονομιά σε ένα κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται ραγδαία, με άξονες την οικονομική κρίση και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.

Για την υλοποίηση των πρωτοπόρων δράσεων του Νομισματικού Μουσείου, πολύτιμη ήταν η συνεργασία της Διεύθυνσης Μουσείου-Αρχείου της ΕΡΤ, του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Κακαβά, του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος και του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά, η υποστήριξη των χορηγών Alpha Bank, Ιδρύματος Ωνάση, Club Hotel Casino Loutraki και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, καθώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της εταιρείας Γρηγόρης και πολλών ΜΜΕ και ιστοτόπων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Παρασκευή 25 Μαΐου:

12.00: «Αλλαγές στις συναλλαγές: από τον αντιπραγματισμό στο άυλο χρήμα». Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για σχολικές ομάδες.

Σάββατο 26 Μαΐου

11.00: «Μύθος και Νόμισμα: Η μυθολογία του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Παρουσίαση του θέματος με τηλεδιάσκεψη (skype) από τον Παναγιώτη Τσέλεκα, λέκτορα του Α.Π.Θ. Ακολουθεί εργαστήριο δημιουργίας ψηφιακής έκθεσης για παιδιά 10-14 ετών, η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Νομισματικού Μουσείου (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής).

12.00: «Νομίσματα σε εποχές αλλαγής. Νομίσματα σε εποχές κρίσης». Θεματική περιήγηση για ενήλικες (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής).

19.30: «Λίγα λόγια…». Εναρκτήριος χαιρετισμός της εσπερίδας από τον επίτιμο διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου, Δρ Ιωάννη Τουράτσογλου.

19.45: «Το Ιλίου Μέλαθρον αλλάζει χρήση και όραμα». Ομιλία με προβολή σε γιγαντοοθόνη (video wall) του Δρ Γεωργίου Κακαβά, Διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου.

20:30: «Ο κύκλος του 99». Θεατρικό δρώμενο από το βιβλίο του Αργεντινού ψυχοθεραπευτή Jorge Bucay «Να σου πω μια Ιστορία», σε σκηνοθετική επιμέλεια του Μιχάλη Σδούγκου, αφήγηση από την ηθοποιό Θέμιδα Μπαζάκα με συνοδεία άρπας από τη σολίστ Γεωργία Ξαγαρά και τη συμμετοχή του ηθοποιού Χρίστου Βερβερούδη.

Η εσπερίδα θα κλείσει με δεξίωση στον κήπο του Μουσείου.

Κυριακή 27 Μαΐου

11.00: «Ανακαλύπτω φυτά, ζώα και πρόσωπα στα νομίσματα». Πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για άτομα με προβλήματα όρασης, με την ψηλάφηση αυθεντικών νομισμάτων και διανομή εντύπων με γραφή Braille.

12.00: «Γνωρίζω το Ιλίου Μέλαθρον και τους θησαυρούς του». Ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικονομικούς μετανάστες στον κήπο του Μουσείου και σύντομη περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους και στα εργαστήρια συντήρησης των νομισμάτων του.