Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνει η δημιουργία του πρώτου στην Ευρώπη Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας για την Αγροδιατροφή, το οποίο θα μπορούσε σε πλήρη ανάπτυξη να οδηγήσει στη δημιουργία 3000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας ερευνητών, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (ΑΖΚ ΑΕ), Παντελής Αγγελίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσία της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά.

Η δημιουργία του Κέντρου, το οποίο προβλέπεται να χωροθετηθεί σε έκταση 60 στρεμμάτων, που παραχωρήθηκε το 2014 στην ΑΖΚ ΑΕ για την εγκατάσταση του πρώτου θύλακά της, «πατάει» πάνω στην κοινοτική πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση «digital innovation hubs» στις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Οι εγκαταστάσεις του θα περιλαμβάνουν κτήρια (εμβαδού περίπου 30.000 τ.μ) και συνοδευτικές υποδομές, συνολικού κόστους επένδυσης 47 εκατ. ευρώ. Βάσει της προμελέτης από τα 47 εκατ. θα καλυφθούν η δημιουργία εξειδικευμένης θερμοκοιτίδας και κτηρίου στέγασης μικρών επιχειρήσεων, τα διάφορα δίκτυα υποδομών, βιολογικός καθαρισμός κ.ά.

Η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων θα επιδιωχθεί πιθανώς μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» – ΕΠΑνΕΚ, ή εναλλακτικά μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ τα αμέσως επόμενα βήματα για την προώθηση του εγχειρήματος είναι τα εξής: η κατάθεση του φακέλου για την οριοθέτηση του Κέντρου (πιθανώς τον ερχόμενο Μάιο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και η υποβολή μελέτης Ανάλυσης Κόστους – Οφέλους (Cost-Benefit Analysis/CBA) μέχρι το τέλος του καλοκαιριού στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης (για τη χρηματοδότηση).

«Εντάσσοντας τον θύλακα στα κέντρα ψηφιακής καινοτομίας της ΕΕ («digital innovation hubs»), έχουμε τη δυνατότητα να αντλήσουμε χρήματα από τα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα – αυτό σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες. Για τις υποδομές, το έργο είναι ενταγμένο στο JASPERS, στη λίστα δηλαδή με τα μεγάλα έργα υποδομών της χώρας (…) Σε συνεργασία με το JASPERS και τη Deloitte, ετοιμάζουμε τον φάκελο που θα κατατεθεί για χρηματοδότηση των υποδομών (…) Η προμελέτη δείχνει (ανάγκες χρηματοδότησης) ύψους 47 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα ζητήσουμε να ενταχθεί το έργο στο ΕΠΑνεκ ή η άλλη λύση είναι να χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ. Αυτό θα το ξέρουμε όταν ολοκληρωθεί η μελέτη που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη» σημείωσε ο κ.Αγγελίδης.

Εκ μέρους των μελετητών, ο αρχιτέκτονας Τάκης Δούμας, σημείωσε ότι η μελετητική διαδικασία έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και ο σχετικός φάκελος (για την οριοθέτηση) είναι σε διαδικασία κατάθεσης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Θέλω να πιστεύω ότι είναι εφικτό μέσα στην τρέχουσα χρονιά, ή το αργότερο στις αρχές του 2019, να έχει φύγει (ο τελικός φάκελος) στο Συμβούλιο της Επικρατείας και φαντάζομαι (…) ότι σε δύο – τρεις μήνες (από τη στιγμή της κατάθεσης στο ΣτΕ), θα έχει γίνει Προεδρικό Διάταγμα».

Ουσιαστικά, όπως σημείωσε ο κ.Αγγελίδης, με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της ΑΖΚ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ενεργοποίησης όλων των διαδικασιών για τη δημιουργία του Κέντρου στην έκταση των 60 στρεμμάτων, στην οποία εμπλέκονται και οι δήμοι Πυλαίας – Χορτιάτη και Θέρμης. Πάντως, ο δρόμος προς τη δημιουργία του Κέντρου, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη μακροχρόνια προσπάθεια απόκτησης «σκληρών» υποδομών από την ΑΖΚ, δεν είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα», δεδομένου ότι χρειάζεται να δοθούν λύσεις σχετικές, τόσο με τα υφιστάμενα ακίνητα στην έκταση των 60 στρεμμάτων, όσο και με τα κίνητρα για την απασχόληση επιστημόνων στο Κέντρο. Ως προς το τελευταίο, η διοίκηση της ΑΖΚ έχει ετοιμάσει λίστα 10 προτάσεων, που περιλαμβάνουν φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για το επιστημονικό δυναμικό που θα στελεχώσει το Κέντρο, αλλά και για τις εταιρείες που θα εγκατασταθούν εκεί. «Είναι όμως ένα θέμα δύσκολο (…) Ο μόνος τρόπος για να φέρουμε κίνητρα είναι να μπει το έργο στην ατζέντα της πόλης» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αγγελίδης.

Αναλυτικότερα, στην έκταση των 60 στρεμμάτων, που έχει παραχωρηθεί προ τετραετίας στην ΑΖΚ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον «ΕΛΓΟ Δήμητρα» για τη δημιουργία του πρώτου θύλακα καινοτομίας της, τα 20 στρέμματα είναι καλυμμένα από κτήρια. «Φάγαμε πάρα πολύ χρόνο για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα κτήρια, αλλά καταλάβαμε ότι η αξιοποίησή τους είναι αδύνατη. Ταυτόχρονα, όμως, επειδή μας παραχωρήθηκαν κατά χρήση και όχι κατά κυριότητα, δεν μπορούμε να τα γκρεμίσουμε. Πολλοί ζητούν να νοικιάσουν τα κτήρια για αποθήκες, αλλά δεν είναι η δουλειά της ΑΖΚ να νοικιάζει αποθήκες» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αγγελίδης, σύμφωνα με τον οποίο από το σύνολο των υφιστάμενων κτηρίων, μόνο ένα είναι αξιοποιήσιμο και αυτό στόχος είναι να ανακαινιστεί στο πλαίσιο έργου 70.000 ευρώ, προκειμένου να στεγάσει τα γραφεία της ΑΖΚ.

Ταυτόχρονα, η διοίκησή της εταιρείας έχει ζητήσει από το ΥΠΑΑΤ να της παραχωρήσει πρόσθετη παρακείμενη έκταση 40 στρεμμάτων για την περαιτέρω ανάπτυξή της, ώστε η ΑΖΚ να έχει στη διάθεσή της συνολικά 80 στρέμματα (αφού από τα αρχικά 60, τα 20 δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω της ύπαρξης κτηρίων, άρα διαθέσιμα είναι μόνο τα 40).

Στον χώρο του Κέντρου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να υπάρχει θερμοκοιτίδα του τομέα της αγροδιατροφής εμβαδού 2800 τ.μ, εργαστήρια 2500 τ.μ (δύο εργαστήρια του ΑΠΘ έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον εγκατάστασης εκεί, το ένα μάλιστα χτίζοντας τις εγκαταστάσεις του) και συνεδριακό κέντρο 1500, ενώ οι υπαίθριοι χώροι, εμβαδού 42.000 τ.μ, θα περιλαμβάνουν 500 τετραγωνικά θερμοκηπίων για ερευνητικές καλλιέργειες. Η ανώτατη δυναμικότητα οικοδόμησης στην έκταση (maximum building capacity) ανέρχεται σε 36.000 τετραγωνικά.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ.Αγγελίδης, διευκρίνισε ώς προς το Κέντρο: «Οταν λέμε ότι είναι το πρώτο δεν σημαίνει ότι θα είναι το μοναδικό. ‘Ολες οι περιφέρειες (της Ευρώπης) βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία δημουργίας κέντρων ψηφιακής καινοτομίας. Υπάρχει όμως ένας κατάλογος ευρωπαϊκός, με τα digital innovation hubs, στον οπολιο όταν μπήκαμε εμείς με το αντικείμενο της αγροδιατροφής, δεν υπήρχε άλλο αντίστοιχο», άρα υπό αυτή την έννοια το Κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο στην Ευρώπη.