Τη σύλληψη ομάδας 26 ομογενών από τη Γεωργία με ελληνική υπηκοότητα, με την κατηγορία της διακίνησης λαθρομεταναστών, από την Ελλάδα στην Αυστρία, ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, οι αυστριακές αστυνομικές αρχές.

Οι 14 άνδρες και οι 12 γυναίκες συνελήφθησαν, την περασμένη Κυριακή και έπειτα από παρακολούθηση από αστυνομικούς του λεωφορείου του οποίου επέβαιναν, μαζί με 23 παράνομους μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Παλαιστίνη, κατά την αποβίβασή τους σε συνοικία της Βιέννης.

Οι 26 κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν και ανακρίνονται στα δικαστικά μέγαρα στις πόλεις Βίνερ Νόιστατ και Αιζενστατ, ενώ οι λαθρομετανάστες στο Κέντρο Ασύλου στο Τράισκιρχεν, νότια της αυστριακής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, το λεωφορείο ήταν καμουφλαρισμένο ως τουριστικό πούλμαν και διέθετε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στην οποία κατέφευγαν οι λαθρομετανάστες, ηλικίας μεταξύ 14 και 37 ετών, σε κρίσιμα σημεία της διαδρομής, συνοριακούς σταθμούς ή μέσα σε πόλεις.

Από την προανάκριση προέκυψε πως καθένας από τους λαθρομετανάστες, των οποίων τελικός προορισμός ήταν το Κέντρο Ασύλου Τράισκιρχεν, είχε καταβάλει για τη μεταφορά του το ποσό των 8.500 δολαρίων.

Ως κεντρικός ύποπτος της ομάδας των διακινητών αναφέρεται ο 60χρονος οδηγός του λεωφορείου, ενώ από τους υπόλοιπους, ηλικίας μεταξύ 21 και 64 ετών, που προσδιορίζονται ως ομογενείς από την Γεωργία με ελληνική υπηκοότητα, μερικοί ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στην διακίνηση αυτή ή και σε προηγούμενες, ενώ άλλοι αρνούνται ότι γνώριζαν οτιδήποτε για τη διακίνηση και βρίσκονταν για τουρισμό στο λεωφορείο, έχοντας καταβάλει ανάλογο ποσό.

Στα ίχνη των διακινητών οι αυστριακές αστυνομικές αρχές βρέθηκαν έπειτα από ανακρίσεις στο Κέντρο Ασύλου Τράισκιρχεν παλιών υποψηφίων για αναγνώριση ασύλου, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί παλαιότερα εκεί με ειδικά διαμορφωμένο τουριστικό λεωφορείο, και πάντα κατά το Σαββατοκύριακο, από την Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας.