Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε την Παρασκευή (15/12) στον Ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο, για να παρακολουθήσουμε από κοντά το Winter Challenge Series. Μια διοργάνωση που ξεπέρασε τις προσδοκίες για το τι θα βλέπαμε στον τεράστιο αυτόν χώρο στα Μεσόγεια. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το αντικείμενο (όπως ο συντάκτης), αποτελούσε δεδομένα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να έρθουν σε επαφή με αυτό και μάλιστα να τους δημιουργηθεί μια πάρα πολύ θετική άποψη.

Του Βαγγέλη Κύρκου

Είναι όπως όταν ένας πιτσιρικάς πηγαίνει να παρακολουθήσει για πρώτη φορά ποδόσφαιρο. Σπάνια θα δει κάτι στο γήπεδο που δεν θα του αρέσει, το οποίο θα τον αποτρέψει από το να επιδιώξει να ξαναζήσει αντίστοιχη εμπειρία. Κάτι τέτοιο συνέβη και στο Μαρκόπουλο εκείνη την ημέρα, καθώς το Winter Challenge Series ήταν ένα από τα κορυφαία ιπποδρομιακά events στην Ελλάδα, στο οποίο αναδείχθηκαν οι πρωταθλητές χειμώνα στις ηλικίες των διετών, τριετών και τετραετών αλόγων, κάτι που όπως μάθαμε, έγινε για πρώτη φορά: δηλαδή να πραγματοποιηθούν αυτές οι τρεις κούρσες την ίδια ημέρα.

Η επαφή με τον αγωνιστικό χώρο, ο καλπασμός των αλόγων, το όλο κλίμα, αλλά και η εντυπωσιακή εγκατάσταση στο Μαρκόπουλο, με τις πολλές παροχές για την άνετη παρακολούθηση των ιπποδρομιών, είναι ένα ιδανικό σκηνικό, άκρως φιλόξενο και ελκυστικό. Αυτό που θα χρειαστεί, είναι δεδομένα ένας σχετικός χρόνος για την προσαρμογή στον χώρο και η απόφαση για την αναζήτηση της εμπειρίας. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα παίρνουν από μόνα τον δρόμο τους…

Σε κερδίζει από την πρώτη ματιά

IMG_20171215_172058

Η πρόσβαση στον Ιππόδρομο ίσως είναι το μοναδικό θεματάκι που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μη μυημένοι. Βεβαίως, υπάρχουν οι σχετικές πινακίδες που προσανατολίζουν σωστά και άπαξ και βρεθεί η έξοδος από τη λεωφόρο Μαρκόπουλου, δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να μην τον εντοπίσει. Άλλωστε, οι εγκαταστάσεις είναι εμφανείς από χιλιόμετρα, με το επιβλητικό κτίριο με το σήμα του ΟΠΑΠ να κυριαρχεί. Ειδικά σε περίπτωση που έχει πέσει το φως της ημέρας και έχουν ανάψει οι προβολείς, το σκηνικό μπορεί να χαρακτηριστεί έως και ειδυλλιακό.

Όταν εισέλθει κάποιος μέσα στον περιβάλλοντα χώρο, καταλαβαίνει ότι πράγματι το κτίριο δεν είναι μια… οφθαλμαπάτη, αλλά είναι όντως τόσο μεγάλο όσο φαίνεται από μακριά. Για όσους δεν γνωρίζουν τα κατατόπια, το προσωπικό στον Ιππόδρομο είναι πάντα πρόθυμο, με κέφι και διάθεση για να εξυπηρετήσει.

IMG_20171215_180146

Οι γνωρίζοντες, πάντως, δεν χρειάζονται ιδιαίτερη βοήθεια… Η πλειοψηφία τους πηγαίνει κατευθείαν στον πρώτο όροφο, εκεί όπου φιλοξενείται ο κύριος όγκος των φιλίππων. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο μπορούν να ποντάρουν στις ιπποδρομίες που θα επιλέξουν, ή απλώς να τις παρακολουθήσουν από τις ανέσεις που προσφέρονται εκεί, ενώ έχουν και τη δυνατότητα να βγουν έξω, στις εξέδρες, όπου θα βρεθούν πολύ πιο κοντά στα άλογα και τους αναβάτες τους.

IMG_20171215_181747

Ο κόσμος που συναντά κανείς, είναι ένα μίγμα σε σχέση με το πώς μπορεί να φαντάζεται κάποιος τους λάτρεις των ιπποδρομιών. Δεν πηγαίνουν μόνο τύποι ανθρώπων που συναντάς στα πρακτορεία τυχερών παιγνίων ή στα καφενεία, όπου γίνεται ποδοσφαιροκουβέντα ή έντονες συζητήσεις για τα πολιτικά τεκταινόμενα. Υπάρχει και αρκετός κόσμος που κινείται πολύ πιο κοντά στο πρότυπο του ανθρώπου της σύγχρονης κοινωνίας, ο οποίος απλώς έχουν ένα πάθος με το αντικείμενο και θέλει να απολαύσει τις ιπποδρομίες, παρέα με το καφεδάκι του ή κάποιο σνακ από το εστιατόριο.

Πήραμε τον δρόμο προς τις εξέδρες. Μπορεί να είχε λίγο κρύο, αλλά ευτυχώς ο καιρός στην Ελλάδα είναι τέτοιος, που ακόμη και στα μέσα Δεκεμβρίου επιτρέπει να κάθεσαι σε εξωτερικό χώρο με μια σχετική άνεση. Το σημείο εκκίνησης ήταν λίγο μακριά και για τον λόγο αυτό κάποιοι από τους παρόντες είχαν εφοδιαστεί με κιάλια. Η μεγάλη συγκίνηση ερχόταν κάθε φορά που τα άλογα πλησίαζαν στην τελική ευθεία, ενώ η κορύφωση έφτανε με τον τερματισμό. Ο ήχος από τους καλπασμούς των αλόγων είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να βγει από το μυαλό κάποιου που θα τον ακούσει για πρώτη φορά. Σου προκαλεί ένα συναίσθημα που ισορροπεί όμορφα μεταξύ δέους και αγαλλίασης. Αν, μάλιστα, η κούρσα κριθεί στο photo finish, τότε γίνεται ακόμη πιο συναρπαστικό.

Η μεγάλη γιορτή του ΟΠΑΠ

IMG_20171215_212732
Η συναυλία στο κτίριο του ΟΠΑΠ

Δεν μείναμε εκεί, ανεβήκαμε και στους υπόλοιπους ορόφους, με τελικό προορισμό τον 5ο, όπου ο ΟΠΑΠ φιλοξενούσε μια λαμπρή εκδήλωση για τον εορτασμό του μεγάλου αυτού ιπποδρομιακού event. Από εκεί «παρέλασαν» αρκετοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, «δόξες» του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, καλλιτέχνες και celebrities.

Από τον αθλητικό χώρο παραβρέθηκαν οι Βασίλης Χατζηπαναγής, Δημήτρης Διαμαντίδης, Νίκος Χατζής συνοδεία του εμπορικού διευθυντή της ΚΑΕ ΑΕΚ Λεωνίδα Παπαβασιλάκη, Μιχάλης Ζαμπίδης με τη σύντροφό του Τόνια Φουσέκη, Τάκης Κορωναίος, Χρήστος Ζούπας και Βασίλης Κωνσταντίνου, ο οποίος μίλησε και για το μέλλον του Παναθηναϊκού, για το οποίο εξέφρασε αισιοδοξία. Επίσης, από τον Ατρόμητο έδωσαν το παρών οι ποδοσφαιριστές Νίκολας Ντιγκινί, Μάντσον και Χρήστος Θεοδωράκης, με τη συνοδεία του υπεύθυνου Τύπου της ΠΑΕ, Παύλου Κατώνη, οι αθλητές της Κηφισιάς στο βόλεϊ, Νίκος Μελλάς και Γιώργος Μανίκας, αλλά και ο Λάμπρος Χούτος, που έφτασε στο Μαρκόπουλο παρέα με μια άλλη Survivor, την Ειρήνη Κολιδά. «Άρωμα» παιχνιδιών επιβίωσης έδωσαν και τα… Survival αδέλφια Ηλίας και Κωνσταντίνος Δρούλιας, παρέα με τον Ανδρέα Τσαμπούκο.

Όσον αφορά τους celebrities και τους ανθρώπους του επιχειρηματικού χώρου εντοπίσαμε την Νίνα Λοτσάρη, την Νόνη Δούνια, την Βάσω Κολλιδά με την αγαπημένη της φίλη Μαριάννα Γεωργάκη, την Χριστίνα Αλεξανιάν, την Τζένη Μπότση συνοδεία του συντρόφου της Αλέξανδρου Μιχαλά, την Παυλίνα Κωσταγιού, τους Δημήτρη Ουγγαρέζο, Γιώργο Ντάβλα, όπως και τον Αλέξανδρο Φουρλή.

IMG_20171215_214828

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας της εκδήλωσης για τον ΟΠΑΠ, είναι πως σχεδόν σύσσωμη η οικογένειά του βρέθηκε στον Ιππόδρομο: Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού και Πρόεδρος στις Ιπποδρομίες ΑΕ, Ντάμιαν Κόουπ, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ, ο Β’ Αντιπρόεδρος στις Ιπποδρομίες ΑΕ, Οδυσσέας Χριστοφόρου, όπως και όλο το υπεύθυνο προσωπικό για τη διοργάνωση των πολλών εκδηλώσεων του Οργανισμού, οι οποίες χαρακτηρίζονται από το πόσο πετυχημένες είναι.

Με το τέλος των ιπποδρομιών ακολούθησε και πάρτι, στο οποίο όλοι απόλαυσαν στον εξαιρετικό αυτόν χώρο φαγητό, ποτό και πολλά ελληνικά τραγούδια με τον Θοδωρή Φέρρη και την ορχήστρα του, που δημιούργησαν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο ανακαινισμένο εστιατόριο του Ιπποδρόμου.

IMG_20171215_214712

Η αίσθηση ότι θα υπάρξει και νέα επίσκεψη

Φεύγοντας, δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι αυτή δεν ήταν η τελευταία φορά που επισκεφθήκαμε τον Ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο. Το όλο σκηνικό είχε κάτι το ελκυστικό, έστω κι αν ο χώρος των ιπποδρομιών παραμένει άγνωστος για τον συντάκτη. Δεν ήμασταν οι μόνοι άλλωστε… Οι περισσότεροι από τους προσκεκλημένους δήλωσαν το ίδιο, ότι ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με το αντικείμενο, αλλά θα βρεθούν ξανά εκεί για να το μάθουν καλύτερα.

IMG_20171215_174954IMG_20171215_172656IMG_20171215_181953 IMG_20171215_200920IMG_20171215_174603_BURST002