Με καριέρα τουλάχιστον σαράντα ετών στο στίβο της δημοσιογραφίας, ο Μανώλης Μαυρομμάτης κατάφερε να περιγράφει με το δικό του μοναδικό τρόπο τα αθλητικά γεγονότα. Δεν είναι λίγες φορές μάλιστα που οι ατάκες του την ώρα της μετάδοσης έγραψαν… ιστορία.

Γεννημένος στην Πλατανιά Χανίων Κρήτης, αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Ρώμης έχοντας πάρει πτυχίο στην Κοινωνιολογία και τις Διεθνείς Σχέσεις. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλές εφημερίδες όπως «Το Βήμα», «Τα Νέα». Δούλεψε επίσης ως ανταποκριτής ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κυρίως ιταλικών, πορτογαλικών και ισπανικών. Μέσω της ΕΡΤ κάλυψε για πολλά χρόνια τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αργότερα ασχολήθηκε με την πολιτική και από τον Ιούνιο του 2004 μέχρι τον Ιούνιο του 2009 εκλέχθηκε βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη Νέα Δημοκρατία. Κατέγραψε μάλιστα τη μεγαλύτερη δραστηριότητα ανάμεσα στους συναδέλφους του της ίδιας περιόδου, με συμμετοχή στις συνεδριάσεις και τη συγγραφή εκθέσεων και γνωμοδοτήσεων τόσο στις επιτροπές που έπαιρνε μέρος όσο και στην ολομέλεια.

Από την 1η Οκτωβρίου του 2010 μέχρι και σήμερα, όπως λέει στο newsbeast.gr, εργάζεται ως Ειδικός Σύμβουλος της Επιτρόπου, Kristalina Georgieva. Ζει τον περισσότερο καιρό στο Βέλγιο και έρχεται στην Αθήνα τα σαββατοκύριακα. «Είμαι ο σύνδεσμος της επιτρόπου με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τους ευρωβουλευτές. Είμαι ειδικός σύμβουλος στην επιτροπή για θέματα φυσικών καταστροφών, ανθρωπιστικής βοήθειας και διεθνών συνεργασιών», λέει.

Και αναφέρει: «Στην Ελλάδα έρχομαι συνήθως κάθε Παρασκευή και μένω τα σαββατοκύριακα εδώ. Εξαρτάται βέβαια και από το διάστημα που υπάρχει η Σύνοδος. Όταν συνεδριάζει η Ολομέλεια βρίσκονται όλοι οι επίτροποι εκεί και αντιμετωπίζουμε κυρίως θέματα γενικής φύσεως και γενικού ενδιαφέροντος. Έτσι, όταν έχουμε την Ολομέλεια στο πρόγραμμα, πηγαίνω κατευθείαν από τις Βρυξέλλες ή φεύγω από την Αθήνα κατευθείαν για το Στρασβούργο».

Πάντως, ο κ. Μαυρομμάτης δεν παραβλέπει το γεγονός ότι είναι μία δύσκολη για τη χώρα περίοδος παρά το ότι ζει μόνιμα στο εξωτερικό. «Κοιτάξτε, είναι μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και όχι μόνο. Είναι ιδιαίτερα δύσκολα για το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν εξαιρείται φυσικά η Γερμανία. Η Ελλάδα βρίσκεται πάντοτε στην επικαιρότητα. Τη φτάσαμε σε ένα σημείο πάρα πολύ αρνητικό αλλά υπάρχει η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, το Βέλγιο που ζω τον περισσότερο καιρό αλλά η βαθιά οικονομική κρίση προέρχεται και από τις ΗΠΑ, για να μην το ξεχνάμε αυτό, καθώς και από άλλα κράτη. Επίσης, δυσχεραίνουν τα πράγματα ακόμη περισσότερο με τους πολέμους στη βόρεια Αφρική, την Άπω Ανατολή ή τη Μέση Ανατολή, κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι ένα γενικό φαινόμενο βαθιάς κρίσης με επίκεντρο σαφώς την οικονομία και την Ελλάδα σε πρώτο πλάνο».

Και πιστεύει ότι «μετά την υπογραφή του β’ μνημονίου και με το τέλος του PSI τον Απρίλιο, έχω την πεποίθηση ότι η βαθιά ανάσα χρονικά, όπως το είπε και ο Αντώνης Σαμαράς, έχει παρθεί για την Ελλάδα. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Κι αυτό επειδή τα μεταρρυθμιστικά μέτρα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή και σύμφωνα με αυτά τα οποία προβλέπονται, το βαρύ κλίμα αδιαμφισβήτητα για τις κοινωνικές μας ταραχές και αναταράξεις είναι ολοένα και πιο βαθύ καθώς οι πολίτες υποφέρουν».

Ο κύριος Μαυρομμάτης βέβαια πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό που εργάζεται στο εξωτερικό διότι με αυτό τον τρόπο, όπως λέει, βοηθάει την πατρίδα του πολύ περισσότερο. «Πιστεύω ότι βοηθάω πάρα πολύ τον τόπο μου με το να βρίσκομαι εκτός Ελλάδας. Μπορώ σ’ αυτό το βαρύ κλίμα που αντιμετωπίζουμε, να βλέπω και να μιλάω με κόσμο, άλλοτε με συναδέλφους ευρωβουλευτές άλλοτε με υπουργούς εξωτερικών αλλά και στην Κομισιόν γενικότερα, από όπου και αρχίζει να γίνεται η διεργασία για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Έτσι, πιστεύω ότι βοηθάω πάρα πολύ με αυτό τον τρόπο έστω και με τα λόγια όταν με καλούν στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και σε άλλα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού».

Ο πρώην ευρωβουλευτής πάντως σκέφτεται το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση φυσικά που τον καλέσει ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς. «Ο πρόεδρος γνωρίζει τις ανάγκες που υπάρχουν και εκείνος αποφασίζει. Νομίζω ότι εάν με βάλει στη λίστα, εγώ θα μπορέσω να κατέβω για να βοηθήσω και το κόμμα και την πατρίδα μου σε περίπτωση που εκλεγώ φυσικά».

Πέρα όμως από την πολιτική του δραστηριότητα, ο Μανώλης Μαυρομμάτης δεν απαρνείται τη δημοσιογραφική του ταυτότητα γιατί, όπως λέει, τα σαράντα χρόνια πορείας δεν ξεχνιούνται σε καμία περίπτωση. Αλλά πιστεύει ότι είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα δεδομένου ότι περνά την πιο μεγάλη κρίση αυτή την περίοδο. «Συνολικά πιστεύω ότι οι νέοι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες ανάλογα και με τις σπουδές που έχουν κάνει και η υποχρέωση της όποιας κυβέρνησης είναι να μπορέσει να συγκρατήσει στην Ελλάδα τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν μία καλύτερη τύχη».

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».