Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Ο μετανιωμένος οδηγός του τανκ εξομολογείται: «Θα ήθελα να πω μια συγγνώμη»

«"Παλιοκουμμούνια θα καλοπεράσετε!" λέγαμε»


ΕΛΛΑΔΑ
11:27
17/11/2017
Ο μετανιωμένος οδηγός του τανκ εξομολογείται: «Θα ήθελα να πω μια συγγνώμη»
127
loading

«Την ημέρα εκείνη ήμουν υπηρεσία. Στον στρατό είχα δέκα μήνες. Ήμουν εκπαιδευτής στο Κέντρο Τεθωρακισμένων, στο Γουδί. Τότε οι "μαυροσκούφηδες" ήταν σώμα επιλέκτων. Πήγα εθελοντικά. Μόλις άρχισαν τα επεισόδια, μπήκαμε επιφυλακή. «Οι κομμουνιστές καίνε την Αθήνα» μας έλεγαν και εμείς τους πιστεύαμε. Θυμάμαι στο στρατόπεδο κάποιοι είχαν ραδιοφωνάκια και ακούγαμε στα κρυφά τον σταθμό του Πολυτεχνείου. "Παλιοκουμμούνια θα καλοπεράσετε!" λέγαμε». Μιλάει ο έφεδρος στρατιώτης, οδηγός του τεθωρακισμένου άρματος που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, τριάντα χρόνια μετά τη 17 Νοέμβρη του 1973, στο συνάδελφο Κώστα Χατζίδη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσίευσε τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης που είχε δοθεί στο δημοσιογράφο Κώστα Χατζίδη στο ΒΗΜΑ το 2003.

Τα λόγια του μετανιωμένου οδηγού, του καταραμένου τανκ, δεν φωτίζουν μόνο εκείνη την ιστορική στιγμή, αλλά και το τι επικρατούσε μέσα στο στράτευμα, στους επίλεκτους της χούντας και πως οι πρωτεργάτες της επταετίας και τα τσιράκια τους μεταμόρφωναν τα απλά φανταράκια σε τέρατα, βασανιστές, πειθήνια όργανά τους.

Ο ίδιος συνεχίζει να ξεδιπλώνει την ιστορία εκείνης της νύχτας: «Στη 1.15 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου φτάσαμε στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Λίγο αργότερα διασχίζαμε την Αλεξάνδρας, όταν στο ύψος του IKA, στη στάση Σόνια, σταματήσαμε γιατί ο δρόμος ήταν κλειστός. Υπήρχαν οδοφράγματα, φωτιές και ακινητοποιημένα λεωφορεία. Με διάφορες μανούβρες αριστερά - δεξιά, μπρος πίσω, άνοιξα τον δρόμο και προχωρήσαμε» θυμάται ο κ. Σκευοφύλαξ. Ο δρόμος για τα τανκς ήταν ανοιχτός πλέον προς το Πολυτεχνείο. «Όταν φτάσαμε στη διασταύρωση της λεωφ. Αλεξάνδρας και της οδού Πατησίων, μας έδωσαν εντολή να σταματήσουμε. Εκεί, στην πλατεία Αιγύπτου, μείναμε περίπου μία ώρα. Ο κόσμος θυμάμαι ότι μας φώναζε «είμαστε αδέλφια, είμαστε αδέλφια». Εγώ ήθελα να τους φάω. Τους έβλεπα σαν παράσιτα».

Επιχείρηση «Εκκένωσις του Πολυτεχνείου»

Με νεότερη εντολή των στρατιωτικών τα πέντε τανκς προωθούνται προς το Μουσείο, για την επιχείρηση «Εκκένωσις του Πολυτεχνείου». H ώρα έχει πάει 2 το πρωί. «Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω. Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα. Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Έδειχναν πανικόβλητοι». Ο κ. Σκευοφύλαξ φέρνει στη μνήμη του τα φοβισμένα πρόσωπα των συνομηλίκων του που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Χαμηλώνει το βλέμμα του. «Και εγώ, να σκεφτείς ότι τους έβλεπα σαν μαμούνια που ήθελα να τα φάω»!

«Τότε ήρθε ο οδηγός εδάφους του άρματος και μου λέει: «Θα μπούμε μέσα, θα ρίξουμε την πύλη. Ετοιμάσου!»» λέει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Πήρα θέση και ξεκίνησα. Δεν έβλεπα πολλά πράγματα, δεν είχα καλό οπτικό πεδίο, γιατί κοιτούσα πλέον από τη θυρίδα του άρματος. Δέκα εκατοστά πριν από την πόρτα, σταμάτησα. Σταμάτησα σκόπιμα. Αυτό φαίνεται στο βίντεο της εποχής. Στο φρενάρισμα, οι φοιτητές τρομαγμένοι έφυγαν προς τα πίσω. Αν έμπαινα με ταχύτητα, θα σκότωνα δεκάδες άτομα που εκείνη τη στιγμή ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα».

Λίγα λεπτά αργότερα ο A. Σκευοφύλαξ θα μαρσάρει δυνατά. Ο δυνατός προβολέας του τανκ σκοπεύει την πύλη. «H καγκελόπορτα έπεσε αμέσως. Πίσω από τη σιδερένια πύλη ήταν σταθμευμένο το Μερσεντές το οποίο είχαν βάλει εκεί οι φοιτητές για να φράξουν την είσοδο. Το έκανα αλοιφή. H αριστερή ερπύστρια το έλιωσε. Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου εισέβαλαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές. Λίγο αργότερα κατέβηκα και εγώ από το άρμα και μπήκα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν υπήρχε νεκρός. Θα μπορούσε όμως και να υπάρχουν νεκροί» λέει με ειλικρίνεια.

Μετά την εισβολή και το τανκ περίπτερο

Μέσα στο Πολυτεχνείο ο A. Σκευοφύλαξ είδε πολλούς τραυματίες και ίσως, όπως λέει, και νεκρούς. «Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι. Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί. Δεν κοίταξα να δω. Κάποια στιγμή ένας φοιτητής όρμησε κατά πάνω μου και μου είπε: «Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες;». Αφήνιασα. Έβγαλα το πιστόλι και προτάσσοντάς το γύρισα και του είπα ουρλιάζοντας: «Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω». Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή... Αν έλεγε μια κουβέντα παραπάνω, θα τον σκότωνα! Τέτοιος ήμουν. Ένας φασίστας».

Παρά τον πόνο τους, οι φοιτητές θα δείξουν μεγαλείο ψυχής απέναντι στον στρατιώτη που ισοπέδωσε το όνειρό τους. Αδιάψευστη απόδειξη, η μαρτυρία του κ. Σκευοφύλακα: «Όπως περνούσαν οι φοιτητές θυμάμαι ότι έριχναν μέσα στο τανκ πακέτα τσιγάρα και ό,τι προμήθειες είχαν μαζί τους. Όταν γυρίσαμε στο Γουδί, το άρμα έμοιαζε με περίπτερο. Όσο σκέφτομαι ότι οι φοιτητές μας έδιναν σάντουιτς και τσιγάρα, μετά απ' όσα τους κάναμε... Δεν μπορώ να το συγχωρέσω αυτό το πράγμα στον εαυτό μου. Σκέφτομαι τι πήγα και έκανα!..».

Οι ελεύθεροι σκοπευτές

Όπως σημειώνεται σε επίσημη έκθεση για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, μετά την εισβολή του τανκ και των λοκατζήδων «πιάνουν δουλειά» οι άνδρες της ΚΥΠ, οι ελεύθεροι σκοπευτές, αστυνομικοί με τεράστια σίδερα στα χέρια και χτυπούν μέχρι θανάτου όποιον βρίσκουν. «Απομακρυνόμενοι όμως του Πολυτεχνείου αγωνιώδεις τούς αναμένουν εκπλήξεις. Από παντού τους καταδιώκουν και τους χτυπούν. Εις την γωνίαν των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας άνδρες της ΚΥΠ εν πολιτική περιβολή τους χτυπούν ανηλεώς και πυροβολούν κατ' αυτών, ενώ εις την ταράτσαν ενός των αυτόθι κτιρίων έχουν εγκαταστήσει πολυβόλον. Εις τας ταράτσας των γύρω κτιρίων επισημαίνονται ελεύθεροι σκοπευταί υπό του ιδίου Διευθυντού της Αστυνομίας να επιτελούν το φονικόν έργον των»!

Τιμώμενο πρόσωπο

Όταν επέστρεψε στο Γουδί, στη βάση των Τεθωρακισμένων, ο κ. Σκευοφύλαξ έγινε δεκτός με ζητωκραυγές. Ήταν το τιμώμενο πρόσωπο. «Όταν γυρίσαμε στο στρατόπεδο, έγινα ήρωας. Οι στρατιωτικοί μου έδιναν συγχαρητήρια. Τότε αισθανόμουν ότι ήμουν κάποιος, ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα «παλιοκουμμούνια», όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Ένιωθα περήφανος. Ήμουν και εγώ φασίστας».

Τα επόμενα χρόνια ο κ. Σκευοφύλαξ θα χαθεί μέσα στο πλήθος της πόλης. Ποτέ δεν μίλαγε για το Πολυτεχνείο. Ήρθε σε δύσκολη θέση, όπως είπε, μόνο μία φορά. Θυμάται: «Στη δουλειά πριν από χρόνια κάποιος άκουσε πώς με λένε και ρώτησε αν έχω κάποια σχέση με τον «πορτάκια», όπως είπε, του Πολυτεχνείου. «Ξάδελφός μου είναι, μακρινός. Σκοτώθηκε σε τροχαίο» απάντησα. Είμαι ένα άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρόνων. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο! Οι φίλοι μου δεν ξέρουν ποιος είμαι ούτε κανείς στη γειτονιά. Μόνο η γυναίκα μου το ξέρει. Της το είπα ύστερα από χρόνια. Στα παιδιά μου δεν το είπα ακόμη».

Ήταν παλικάρια

Για τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στη χούντα, ο κ. Σκευοφύλαξ θα μιλήσει με κολακευτικά λόγια. «Είχαν μεγάλη ψυχή. Ήταν παλικάρια. Δεν ξέρω αν έχει νόημα, αλλά θα ήθελα να τους πω μια μεγάλη συγγνώμη». Ο οδηγός του τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο δεν θα ξεχάσει τη νεαρή φοιτήτρια που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την εισβολή του τανκ, την καθηγήτρια - σήμερα - του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Πέπη Ρηγοπούλου. «Πιστεύω ότι αν τη δω σήμερα, δεν θα ξέρω τι να της πω. Πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από το μυαλό μου να τη συναντήσω, αλλά σταματούσα. Θα ήθελα να τη δω, να της πω... Δεν τολμάω όμως. Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».

Σίγουρα υπάρχουν δεκάδες παιδιά της εποχής εκείνης που αισθάνονται την ίδια ντροπή, για τη στάση τους είτε υπηρετούσαν στις επίλεκτες ομάδες της χούντας (ΕΣΑ, ΛΟΚ, τεθωρακισμένα κλπ), είτε σε άλλες θέσεις στο στρατό ή στα σώματα ασφαλείας. Υπάρχουν βεβαίως κι εκείνοι που δεν μετάνιωσαν ποτέ και είναι υπερήφανοι για τα όσα έγιναν στην επταετία. Οι νοσταλγοί, αυτοί που στελέχωσαν ακροδεξιά, φασιστικά, νεοναζιστικά μορφώματα. Αυτοί που θυμούνται ότι χαίρονται και διαστρεβλώνουν την ιστορία, με δήθεν μαρτυρίες και θεωρίες βγαλμένες από το δικό τους αλμανάκ του μίσους. Όμως, ο λαός δεν ξεχνά. Ή μάλλον δεν πρέπει να ξεχνά...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

127
σχόλια
 1. avatar Οταν μεγαλωσετε…

  ...και μαθετε να ακουτε και να διαβαζετε την αληθεια, τοτε μπορει και να ξαναυπαρξουμε ενωμενος λαος και ισως να μεγαλουργησουμε... Ο,τι γινεται, γινεται γιατι το επιβαλλουν ξενα κεντρα εξουσιας που δημιουργουν καταστασεις και επεισοδια για να περασουν τα μελλοντικα τους σχεδια...Οποιος δεν τα βλεπει ετσι και ειναι προσκολλημενος σε ανουσιες ιδεολογιες που μονο στην θεωρια υπαρχουν και ΔΕΝ εχουν καμια πρακτικη εφαρμογη, ειναι τουλαχιστον ξεροκεφαλος (για να μην χρησιμοποιησω αλλη λεξη που αρχιζει απο σκ...)...Ουτε νεκροι στην πορτα του πολυτεχνειου υπηρξαν (οσοι σκοτωθηκαν ηταν στα γυρω στενα απο αδεσποτες που πηγαιναν συννεφο, ουτε η εξεγερση εγινε για να επανελθει η δημοκρατια... Ηταν τελεια οργανωμενο σχεδιο αυτων που ηθελαν να πιεσουν σε παραιτηση τον Παπαδοπουλο, ο οποιος αρχιζε να αντιτιθεται στο σχεδιο κατακτησης της Κυπρου και ειχε εκφραςει την επιθυμια να προκηρυξει εκλογες για την δημοκρατικη εκλογη της επομενης κυβερνησης... Και ολα αυτα δεν σας τα λεει ενα χουντικος (γιατι πολλα ασχετα και φανατικα παιδακια εδω μεσα θα σπευσετε να ισχυριστειτε...) αλλα ενας απο τους ρομαντικους καταληψιες του πολυτεχνειου τον Νοεμβριο του 1973... Αν διαβασετε ιστορια ποτε σας, θα διαπιστωσετε οτι μετα απο πολυ λιγο καιρο, ο Παπαδοπουλος εκδιωχθηκε τεχνιεντως και την θεση του πηρε ο Ιωαννιδης που ολοκληρωσε τα σχεδια των ΗΠΑ... Αντε καληνυχτα τωρα και σκεπαστειτε το βραδυ για να μην κρυωσετε, εςεις οι δηθεν αντιστασιακοι του συστηματος...

  1. avatar Gore

   Δώσε ΠΟΝΟ πάτερ ! ! !

   1. avatar ospsrspoi

    Δεν δίνει κανένα πόνο, Gore. Γέλιο δίνει διότι ό,τι έχει πει έως τώρα μόνο γελοίο μπορεί να χαρακτηριστεί. Λαικισμοί καφενειακού επιπέδου, copy paste από χρυσαυγίτικες ιστοσελίδες και φιλοχουντικά παραληρήματα. Τι έχει πει έως τώρα; Οι αριστεροί είναι πρόβατα, το πολυτεχνείο είναι παραμύθι και μας κατέστρεψε, στη Χούντα ήταν καλύτερα. Πω πω συμφορά, σκόνη μας έκανε, ας δείξει λίγο έλεος. Α και εννοείται πως δεν ξέχασε τη κοινή συνιστώσα όλων των κακών: τους Εβραίους. Ο καλός ο ούγκανος εκτός από ρατσιστής, φιλοχουντικός και αντιαριστερός, πρέπει να μισεί και λίγο τους Εβραίους αλλιώς χαλάει τη πιάτσα.

    1. avatar Gore

     @Σπυράκο , που είσαι ρε φίλε εσύ , σε χάσαμε ! Καιρό έχουμε να τρακάρουμε . Ρε φίλε σόρρυ , αλλά εγώ (και τόσοι άλλοι) γουστάρουμε @Παπασούζα , τι να κάνουμε τώρα ; Να πούμε ....¨¨Δικαίωμᨨ , έτσι ; Και αν είναι ακροδεξιός , τι ; Και εσύ που είσαι αριστερός , τι ;
     Και εσένα σε πάω και ας διαφωνούμε..... θα ακούσω δηλαδή τι λένε οι άλλοι ;

     1. avatar ospsrspoi

      Xαχαχ λέω κι εγώ δεν θα με καταλάβει τώρα που ανανεώθηκα. Καλά κάνεις και τον γουστάρεις φίλε απλά να ξέρεις ότι υπάρχει αντίλογος σε ό,τι έχει πει έως τώρα. Αυτό που δεν έχει πει όμως, είναι κάποια λύση..Κράζει κράζει κράζει αλλά λύση από το αδιέξοδο δεν προτείνει.Τεσπα

     2. avatar Gore

      Έλα ρε που δεν θα σε καταλάβαινα . Είμαι μια πενταετία εδώ πια .
      Για τον @Παπασούζα τώρα . Το εικονογραφημένο κράξιμο του @Πάτερ , έχει μέσα και τροφή για σκέψη ως προς την αναζητούμενη λύση . Εντάξει , εσένα δεν σε αγγίζει , μάλλον σε ενοχλεί κιόλας η άποψή του και δικαίωμά σου , αλλά εμένα μου κάνει @Σπυρέτο και όπως συμφωνήσαμε ,¨¨δικαίωμᨨ.
      Και να σου πω κάτι ρε φίλε ;
      Μια ¨¨λύσ稨 λές ψάχνουμε να ακούσουμε όλοι έ ; Δεν την έχω ούτε εγώ φυσικά . Στο μυαλό μου την έχω δηλαδή για μένα , αλλά και αν στην πω θα συμφωνήσεις ; ¨¨Ακραία είνα騨 θα μου πείς .
      Ας κάνουμε τουλάχιστον μια αρχή όμως ρε σύ , συμφωνούμε δεν συμφωνούμε . Πώς ; Ποτέ κυβέρνηση ξανά όσοι μας έφτασαν εδώ που ήρθαμε , όσοι μας πούλησαν , μας πρόδωσαν , μας ταπείνωσαν και χαντάκωσαν το μέλλον των παιδιών μας . Αυτό θα είναι μια αρχή ρε @Σπύρο ! Μια αρχή δηλαδή , ως προς την εύρεση της όποιας λύσης .
      Εμείς τα χάπατα θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης . Να ορθώσουμε , ανάστημα και αξιοπρέπεια . Να μην τους αφήνουμε να μας περνούν για χιμπατζίδες . Να μην μας δουλεύουν μπροστά στα μούτρα μας ρε φίλε . Να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν μασάμε άλλο .
      Ξανά ΠΑΣΟΚ , ΝΔ , ΣΥΡΙΖΑ ; Όχι κύριε , είσαι απατεώνας και ανέντιμος , στον Βελζεβούλη γρήγορα !
      Ίσως λέω , ίσως ...αν γίνει αυτό το θαύμα και αλλάξουμε , να βρεθεί και κάποιος που να το δει αυτό . Για αυτό και γουστάρω @Ππαπασούζα , δίνει έστω τροφή για σκέψη . Νόστιμη όχι για όλους μέν , αλλά είναι τροφή . Δώστε και εσείς που τον κράζετε ...

 2. avatar Mrs Criskalts

  τι να πω....ελλαδισταν....96 σχολια σε ενα θεμα που κανονικα θα πρεπε να εχει 2 το πολυ σχολια απο καποια σανοφαγα...
  ρε ελληναρες,
  ρε χρεοκοπημενοι της ευρωπης,
  ποτε επιτελους θα ξεκολλησετε απο το παρελθον σας
  με τα δηθεν πολυτεχνεια σας, τους δηθεν νεκρους σας, τα δηθεν ολοκαυτωματα σας,
  τις δηθεν γενοκτονιες σας,
  τη δηθεν αρχαια δημοκρατια σας κλπ???
  ποτε επιτελους θα κοιταξετε το μελλον σας , ποτε θα κοιταξετε μπροστα???
  εχετε χρεοκοπησει,
  εχετε πιασει διεθνως πατο και ακομα μιλατε για πολυτεχνεια, θωρηκτα αβερωφ, επαναστασεις 1821, παρελασεις και λοιπες χαζομαρες ???!!!
  ρε ξυπνατε,
  εχετε χρεοκοπησει , ειστε σε διεθνη οικονομικο ελεγχο, ειστε
  ως χωρα
  υποθηκευμενοι για τα χρεη σας μεχρι το 2099, τα παιδια σας φευγουν ολα για το εξωτερικο μονιμα πλεον,
  εχετε καπιταλ κοντρολς (60ευρω/ημερα) απο το 2015!
  και εχετε παρολα αυτα τα ΧΑΛΙΑ, τα κεφια για πολυτεχνεια και λοιπα δηθεν???
  βρε αντε ουστ!
  αντε να σας πεταξουν οι ευρωπαιοι εξω απο την ΕΕ , να μεινετε χωρις ρευστο, να ψοφησετε απο την πεινα κυριολεκτικα ...
  μπας και απο το σοκ των θανατων απο την πεινα συνελθετε!!!!!

  1. avatar iojik

   Πες τα χρυσόστομε....
   .

 3. avatar ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ

  Ανεξάρτητα από τον ιδεολογικό χώρο του καθενός, όλοι οφείλουμε να δούμε ποιοι και γιατί έστησαν την "εξέγερση" του Πολυτεχνείου.
  Ποιοι ωφελήθηκαν και πως.
  Σίγουρα δεν ήταν το Πολυτεχνείο που έριξε τη χούντα και είναι ύποπτο και ψέμα το ότι κάποιοι πάνε να κάνουν αυτή τη σύνδεση για να κρύψουν εντέχνως την αλήθεια.
  Άλλωστε την επομένη του Πολυτεχνείου δεν έπεσε η χούντα, η "εξέγερση" έγινε το Νοέμβριο του 1973 και η χούντα έπεσε τον Ιούλιο του 1974 και επειδή θα πουν κάποιοι ότι ήταν η αφετηρία για την ανατροπή, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ενα μεγάλο ψέμα.
  Ο Έλληνικος λαός παραπλανήθηκε για άλλη μια φορά, από αυτούς που εξαρχής έστησαν τη χούντα και το Πολυτεχνείο ήταν η αφορμή για την αλλαγή δικτάτορα που θα υπάκουε τα Αμερικανοεβραϊκά lobbies.
  Ουσιαστικά αυτή η αλλαγή δικτάτορα, με την πειθήνια υπακοή που έδειξε στις έξωθεν προσταγές ήταν η αιτία για να επέμβει στρατιωτικά η Τουρκία με τις ευλογίες των ΗΠΑ και να καταλάβει σχεδόν τη μισή Κύπρο.
  Οι δήθεν μεγαλο_αγωνιστές δεν ήταν παρά όργανα χειραγώγησης και παραπλάνησης του λαού.
  Οπότε τΙ γιορτάζουμε με το Πολυτεχνείο;
  Την κοροϊδία του Ελληνικού λαού και την απώλεια του 36% της Κύπρου; ΞΥΠΝΗΣΤΕ!
  1967 ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
  1975 ΕΛΛΑΣ ΚΑΛΟΦΑΓΑΔΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
  1981 ΕΛΛΑΣ ΚΑΛΟΒΟΛΕΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
  2001 ΕΛΛΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΩΝ
  2009-… ΕΛΛΑΣ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

  1. avatar Παπασουζα πονηρουλη

   Η Χουντα δεν εφαγε τιποτα ρε προβατο χρυσαυγιτη??Σε τι κοσμο ζεις ρε μπουφε?

  2. avatar Πες τα….

   ΜΠΡΑΒΟ. ΑΠΛΑ...ΜΠΡΑΒΟ.

  3. avatar Ε Λ Λ Η Ν

   Απλά τέλειος μπράβο παπασούζα τα είπες ολα !

  4. avatar Nikos χασαπης

   2017 Ελλάς απλυτων άθεων κομμουνιστών.

  5. avatar Mrs Criskalts

   καραγκιοζακο, φασιστακο, χρυσαυγιτακο....ασε τους βαρετους, παραληρηματικους μονολογους και ριξε το παλι
   στα κρυα ανουσια ασχετα ανεκδοτα σου!
   ακους ???!!!!
   και κανε και καμια σουζα με τη μηχανη σου οταν βρεχει στους πλημμυρισμενους δρομους μπας και απαλλαγουμε απο την ασχετη παρουσια σου, φαφλατα!

  6. avatar Gore

   Παπασούζα ρε ! Απλά ...Respect !

   1. avatar Mrs Criskalts

    κυλισε ο ΄΄ξυπνιος΄΄ τωρα χρυσαυγουλος τωρα και βρηκε το αλλο του μισο...
    πως λεμε
    κυλισε ο τετζερης και βρηκε το καπακι....χεχεχε...
    μα καλα ρε παιδι μου εκει στο ελλαδισταν, αναρωτιουνται πολλοι ευρωπαιοι,
    με τοσους ΄΄ξυπνιους ελληναρες΄΄
    σαν τον γκορ και τον παπασουζα, γιατι, μα γιατι ειστε και θα ειστε στα μνημονια μεχρι το 2100??????

    1. avatar Gore

     Να σου πω εγώ ¨¨γιατί¨¨ βρε μπιντεδάκο . Θα είμαστε σε μνημόνια μέχρι του.... Αγίου Πάντα , γιατί είστε περισσότεροι εσείς τα βοοειδή και τα αμνοερίφια που τους ψηφίζετε .

 4. avatar CORVUS_CORAX

  Κι εγω θα 'θελα να δω ποτε θα πουν συγνωμη οι αριστεροι σφαγεις για τα θυματα του ληστοσυμμοριτοπολεμου.

 5. avatar Ellraiser

  Οταν ο Ελληνας αγκαλιαση τον Ελληνα τοτε θα υπαρξη η Ελλας.
  Δεν υπαρχει φασιστικο η κουμουνιστικο ιδεωδες (το κεντρο μια απ'ολα) ειναι απλα φερετζες δοσιλογων και εμεις πιονια τρεχουμε ξοπισω τους (καλιεργημενοι απο τα καταλοιπα του παρελθον που μας εμφυσησαν οι προηγουμενες γενιες παγιδευμενοι σε εμφυλιους και βεντετες).
  Ποσο πολυ πια μας φοβουνται και μας ζηλευουν που προσπαθουν με νυχια και δοντια να μας χαληναγωγησουν η στην τελικη να μας εκμηδενησουν.
  Περασαν χιλιαδες χρονια και εμεις ακομη κολλημενοι στο Αθηνα - Σπαρτη.

  1. avatar Mrs Criskalts

   +1.000.000.000 θετικες για το σχολιο σου, ευγε φιλε μου!
   πραγματικα οαση το σχολιο σου :)

 6. avatar μέρες αργίας

  Για όλους εσάς τους " νοσταλγούς" σημασία έχει αν υπήρξε νεκρός απ την είσοδο του τανκ; Αυτό σας δικαιώνει ; Ο πιο δίπλα , ο μέσα , ο γύρω κ τριγύρω νεκρός από σφαίρα και από γκλομπιες στο κεφάλι , δε μετράει; Είναι λιγότερο φονικό και κατακριτέο ; Αν αυτό σας δικαιώνει όντως δεν υπήρξαν στη πύλη και κανέναν δε πάτησε το τανκ. Οπότε μπορείτε να πάτε για ύπνο δικαιωμένοι και ήσυχοι. Με τους άλλους όμως , τους δίπλα , τους μέσα , τους γύρω , τους τριγύρω με τις σφηνωμενες σφαίρες δε ξέρω τι μπορείτε να κάνετε . Οι οποίοι μπορεί να μη στοιχειωνουν τον ύπνο σας , την ιστορία πάντως την έχουν στοιχειώσει !

  1. avatar Mrs Criskalts

   μην αναφερεσαι σε πραγματα και καταστασεις που στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ δεν συνεβησαν ποτε στο ελλαδισταν!
   μεγαλυτερο κακοστημενο σκηνικουλι απο το πολυτεχνειακι με τους δηθεν νεκρους του ...δεν εχει ξαναυπαρξει στη συγχρονη ιστορια του ελλαδισταν.....
   αλλα σε σανοφαγα σαν εσενα αρεσουν τα παραμυθακια τυπου πολυτεχνειου
   σε αλλα σανοφαγα αρεσουν τα παραμυθακια τυπου θωρηκτο αβερωφ....
   σανοφαγα αμφοτερα
   και νεοελληναρες! βρε ουστ!

  2. avatar pmare

   λες τα ιδια οταν προκειται για συνωστισμους,κρυφο σχολιο,ζαλογγο η μονο οτι βολευει την αριστεριλα μας?

 7. avatar Αλέξανδρος

  ρε κύριε Σκευοφύλαξ τώρα όμως που μίλησες οι γείτονες και τα παιδιά σου ξέρουν ακριβώς ποιος είσαι και οτι δεν σκοτώθηκες τελικά σε τροχαίο, χειρότερα τα έκανες τς τς τς. Επίσης κάποια στιγμή επιτέλους πρέπει να αφαιρέσετε απο το κείμενο το σημείο που λέει πως δεν υπήρχαν νεκροί στο πολυτεχνείο. Τόσο κόπο κάναμε να πείσουμε τα πλήθη για την εκατόμβη των νεκρων στις ερπύστριες, θα δώσετε δικαίωμα στους φασίστες να αμφισβητήσουν τα δεδομένα;;

 8. avatar Αλήθεια…..

  ποιοί πραγματικά είναι οι ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ? Μήπως οι ΜΝΗΜΟΝΙΟΣΧΙΣΤΕΣ (ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΑΛΛΑ ΛΕΩ ΚΙ'ΑΛΛΑ ΚΑΝΩ-100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΠΟΤΑ,ΛΙΓΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ 400 ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ- ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΕΟΚ/ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ,6-7000 ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ,ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ-ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ-ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ,ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΡΩΜΑΙΚΗ ΓΑΛΕΡΑ, ΟΧΙΝΑΙ 65% ΔΗΜΟΨΙΦΗΣΜΑ.......) ατελείωτος ο κατάλογος της μεγάλης αριστερής απάτης και προσέξτε φιλαράκια,εσείς που το μόνο που ξέρετε είναι να βρίζετε, και να θέλαμε να σας πιστέψουμε δεν γίνεται γιατί πλέον υπάρχουν αναμφισβήτητα ντοκουμέντα.το μόνο που πετυχαίνετε είναι να αυτορεζιλεύεστε.

 9. avatar dimitris1

  Απλυτοι ειστε ολοι εσεις που βρωμοκοπατε φασισμο,ναζισμο,περιορισμενη νοημοσυνη και παιδαριωδη νηπιωδη αντιληψη και δυστυχως για εσας κανενα απορρυπαντικο δεν μπορει να αναμετρηθει αποτελεσματικα μαζι σας.

 10. avatar pmare

  "η χιονατη κ οι 7 νανοι"
  "πινοκιο"
  "η σταχτοπουτα"
  "κοκκινοσκουφιτσα"
  "τα 3 γουρουνακια"
  "οι νεκροι του πολυτεχνειου"
  μερικα απ τα παραμυθακια που μαθαμε μικροι.

 11. avatar trader

  Το ψέμμα έχει κοντά ποδαρια το ίδιο έγινε και μετο Πολυτεχνείο.το τι θα πούμε εδώ και το ποσό θατσακωθουμε δεν μπορεί να αλλάξει την κακη γνώμη του ελληνικού λαού για τους "ηρωες" εκείνης της εποχής σήμερα golden boys σε τράπεζες και χρηματιστήριο και υπουργεία .η "παλλαϊκή συμμετοχή" μετο ζόρι ξεπερνάει 10-12000 μαζί με συνδικαλιστές φοιτητές χασομερηδες και κόμματα εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.Παρολη την διαφήμιση τόσα χρόνια για τους ήρωες του Πολυτεχνείου Ο λαός δεν συμμετέχει στο κομματικό πανηγυρακι για κανένα λόγο.

 12. avatar Guest01062016

  Ένας παλιός στρατιώτης δείχνει τον πόνο της ψυχής του. Η διαταγή που έπρεπε να εκτελέσει, χωρίς να τη συμμερίζεται, τον βασανίζει 40 χρόνια μετά. Κι από κάτω μαζεύονται εκατό φιλοχουντικά τρολάκια, προσπαθώντας να μας πείσουν πως η χούντα ήταν καλό πράγμα! Το πιο βασικό χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου, αυτό που τον ξεχωρίζει περισσότερο από τα άλλα ζώα, είναι η ικανότητά του να αξιολογεί αφηρημένες έννοιες, όπως καθήκον και τιμή. Ο παλιός στρατιώτης μας δείχνει πως, κάτω από τη στολή, υπήρξε ένας άνθρωπος. Ενώ άλλους τους απασχολούν πλήρως οι τρολιές... και του χρόνου! :-(

  1. avatar @Guest01062016

   Ποιές διαταγές?????Εθελοντής πήγε ψάχτο η ξαναδιάβασε!!!!!!!!!!!!!!

   1. avatar Guest01062016

    Δεν τον διέταξαν να σπάσει την πόρτα; Την έσπασε... εθελοντικά;;;;; Εδώ βγαίνει ο ίδιος και λέει ξεκάθαρα πως μετάνοιωσε...
    Σκέψου και λίγο... πόσο δύσκολο είναι πια...
    Άντε μετά να αξιολογήσεις κι αφηρημένες έννοιες, τρομάρα μου.................

 13. avatar kapoios

  ο μύθος του πολυτεχνείου, το μεγάλο παραμύθι της Αριστεράς! Κανένας νεκρός μέσα στο πολυτεχνείο! Ψέματα, ψέματα, ψέματα!

 14. avatar admiral 75

  Μετά από 44 χρόνια οι βρωμοκουμμουνιστες διαλυσανε την χώρα μαυροσκουφη ,και την εξισλαμιζουνε ταχυτατα ψηφίζοντας αλλεπάλληλα μνημόνια.Επισης οι κομμουνιστές οι παλιοί θα ξέρουν ότι ο Ριζοσπάστης εκείνη την μέρα έλεγε ότι καταδικάζει τα επεισόδια του Πολυτεχνείου γιατί τα υποκινούν Αμερικάνοι και ζητούσε από τους δικούς του να απέχουν από τον χώρο του Πολυτεχνείου.Μετα όμως το κάνανε το Πολυτεχνείο το άγιο δισκοπότηρο κατά της χούντας.

 15. avatar Large

  Κάποιοι σκοτώθηκαν δίνοντας το αίμα τους για την Δημοκρατία την ημέρα εκείνη...και κάποιοι ΄΄λίγοι΄΄ που φώναζαν και ζητωκραύγαζαν ΄΄υπέρ΄΄ της Δημοκρατίας ξεσηκώνοντας τον απλό λαό....είχαν ένα και μοναδικό σκοπό..να ασκούν και να απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες από ανώτερα αξιώματα, τη Χούντα τους..Όποιος κατάλαβε...κατάλαβε.

 16. avatar essetai_hmar

  Την Ηλένια Ασημακοπούλου τη βρήκατε η ακόμα?????
  ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΨΕΥΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ!!!!!

  1. avatar Nikath13

   την βρηκαμε μεγαλε, μαζι με τους 24 νεκρους απο σφαιρες. Εκτος και αν θεωρεις φυσιολογικο να σκοτωνετε κοσμος στο δρομο η στα μπαλκονια του απο αδεσποτες σφαιρες. Αλλα μαλλον το θεωρεις

   1. avatar pmare

    ο εισαγγελεας Δ.Τσεβας παντως εψαχνε αλλα δεν εβρησκε κανενα,αλλου τη παραμυθα σας.σας πηραμε χαμπαρι πια.

    1. avatar Nikath13

     λες ψεμματα, βρηκε 16 για αρχη και μετα προσθεσανε αλλους 8

   2. avatar εχθες

    Πεθαναν 16 απο την ανικανότητα της εξουσιας .Ποσες αυτοκτονιες εγιναν απο το 2008 εως σημερα; Ποσες τοτε;

    1. avatar Nikath13

     που να ξερω ποσες αυτοκτονιες; δεν εχουν σχεση με αυτα που εκανε η χουντα. Η χουντα μην ξεχνας εχασε τη μιση κυπρο, μας οδηγησε σε παρολιγο πολεμο με τους τουρκους, οπου καναμε πισω για να μην χασουμε και αλλα εδαφη

     1. avatar Την Κύπρο

      Οι Τουρκοι απο το 57 σχεδιαζαν να την καταλαβουν. Το σχεδιο βαργιπουλα που δεν εγινε λογο πρξικοπηματος στην Τουρκια σε καιρο δημοκρατιας θα το υλοποιουσαν δηλαδη με την δικη σου λογικη το δημοκρατικο πολιτευμα θα ηταν υπευθυνο;

     2. avatar Nikath13

      Ποτε οι πραγματικες δημοκρατιες δεν κανουν εισβολες, παντα στη τουρκια χουντα ειχαν, το αγαπημενο σου πολιτευμα

 17. avatar οξεία

  Τα παραμύθια της Χαλιμάς, β´ έκδοση!

  1. avatar Νικος Νικητογλου

   Όταν σου δείχνουν κάτι, εσύ μην κοιτάς το δάχτυλο.

   Μιχάλης Μυρογιάννης ετων 20... Δολοφονήθηκε απο τον Ντερτιλη. '”To μεσημέρι της 18 Νοέμβρη 1973, ο ταγματάρχης Ντερτιλής βρίσκεται με το υπηρεσιακό τζιπ έξω από την κατεστραμμένη πύλη του Πολυτεχνείου. Απέναντι, Πατησίων και Στουρνάρα, οι αστυφύλακες χτυπούν ένα νεαρό, που προς στιγμήν τους ξεφεύγει. Ο Ντερτιλής βγάζει από το μπουφάν το περίστροφο και πυροβολεί. «Ο νεαρός έπεσε σαν κοτόπουλο», περιγράφει στην κατάθεσή του ένα χρόνο αργότερα ο οδηγός του Ντερτιλή - ο 21 ετών τότε Αντώνης Αγριτέλης - και συνεχίζει: «Μετά το φόνο ο Ντερτιλής σαν να μη συνέβαινε τίποτα μπήκε στο τζιπ και χτυπώντας με στην πλάτη μου είπε: "Με παραδέχεσαι ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μία στο κεφάλι!""...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει