Ένταση και αντιπαραθέσεις προκλήθηκαν μεταξύ ιεραρχών κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μ. Πεντέλης, όπου μίλησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος με θέμα: «Η κρίση της σημερινής κοινωνίας και η εκκοσμίκευσις της εκκλησιαστικής διακονίας».

Η ένταση και οι διαξιφισμοί προκλήθηκαν με αφορμή τον ηγούμενο της μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ που βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας είχε αντιδράσει έντονα στο ανακοινωθέν συμπαράστασης προς τον Εφραίμ, που είχε εκδώσει στις αρχές Ιανουαρίου η Ιερά Σύνοδος και μάλιστα είχε στείλει και σχετική επιστολή.

Εμμέσως πλην σαφώς πάντως ο ιεράρχης αναφέρθηκε στην ομιλία του στην υπόθεση και συγκεκριμένα έκανε λόγο για τις «επενδυτικές τάσεις» ορισμένων κληρικών τονίζοντας: «Η ελεύθερη διακίνηση, ιδιαίτερα στον ελλαδικό χώρο, διαφόρων αντιλήψεων και κυρίως επενδυτικών τάσεων (…) αποτελούν ακόμη μία πρόκληση στο χώρο της εκκλησιαστικής διακονίας, αφού η κρίση της σύγχρονης κοινωνίας δεν είναι μόνο ένα φαινόμενο πολύτροπο και ιδιόμορφο, το οποίο κατά το άμεσο παρελθόν υπέδειξε αμυδρά και τα κίνητρά του και τον πολυσύνθετο μηχανισμό του, αλλά κυρίως γιατί εξαπλώνεται και εξελίσσεται πλέον με δείκτες καρκινικούς μέσα στον παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό ιστό, όπου εκδηλώνει τον δυναμισμό του και συγχρόνως αναζητά συμμάχους».

Η ένταση παρατηρήθηκε στο τέλος της εκδήλωσης, όταν σε αναφορά του αρχιεπισκόπου για τη φιλανθρωπία της Εκκλησίας, ο μητροπολίτης θέλησε να δώσει απάντηση παρά το γεγονός ότι δεν είχε σκοπό να αναφερθεί στην υπόθεση Εφραίμ, όπως είπε ο ίδιος.

«Επειδή όμως προκλήθηκα» τόνισε «θα μιλήσω». Ωστόσο, ο μητροπολίτης Γλυφάδας, Παύλος, διαμαρτυρήθηκε ότι ο κ. Χρυσόστομος δεν πρέπει να απαντήσει. Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας όμως του παρατήρησε: «Θέλετε να μου κλείσετε το στόμα;» για να ανταπαντήσει ο Γλυφάδας: «Θα τα πούμε αύριο στη Σύνοδο…».

Η ομιλία του ιεράρχη προκάλεσε αίσθηση με τις αναφορές που έκανε σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα για την Ιερά Σύνοδο για την οποία είπε: «Συλλογικού ή ατομικού χαρακτήρα συμφέροντα αλλά κυρίως λανθασμένης αντίληψης λειτουργία τους, τείνουν να μετατρέψουν το ρόλο της Συνόδου σε Διοικητικό Συμβούλιο κάποιου Σωματείου ή Ιδρύματος, το οποίο λύει τρέχοντα θέματα διοικητικής φύσεως, ή σε βουλευτήριο απόψεων και αντιλήψεων -ατόμων ή συλλόγων- από τις αποφάσεις του οποίου ικανοποιούνται προσωπικές θέσεις, ιδιοτέλειες, σκοπιμότητες και αλλότριες επιδιώξεις».

Επίσης αναφέρθηκε στη σχέση Εκκλησίας-Πολιτείας τονίζοντας: «Υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, τόσο ως προς την ταυτότητα όσο και ως προς τους σκοπούς, η οποία όμως δεν λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς τη συνύπαρξή τους στο ίδιο κοινωνικό σύνολο», ενώ τόνισε ιδιαίτερα: «Είμαστε πλέον μπροστά σε μία ρήξη με το παρελθόν και στο άνοιγμα ενός νέου ιστορικού κύκλου».