Μπροστά σε μια εμπλοκή βρίσκεται η υπόθεση με τη ρύπανση στο Σαρωνικό και τις εργασίες που γίνονται για τα καύσιμα που βρίσκονται στο «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ  λήγουν αύριο τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του πλοίου της εταιρείας που έχει αναλάβει την απάντληση των καυσίμων, τα οποία είναι σε νόμιμη ισχύ με δίμηνη παράταση.

Η ανανέωση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας δεν μπορεί να γίνει καθώς ήδη ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να ανακληθούν όλα τα πιστοποιητικά που έχουν αυτές τις παρατάσεις, όπως είχε και το δεξαμενόπλοιο που βυθίστηκε.

Έτσι είτε πρέπει να ανανεωθούν, είτε να βρεθεί άλλο πλοίο, κάτι που δεν μπορεί να γίνει πριν την Πέμπτη.

Σημειώνεται πως ξεκίνησε η συστηματική δειγματοληψία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Η λήψη δειγμάτων πραγματοποιείται σήμερα από τη Βούλα μέχρι την Ανάβυσσο.

Μία πρώτη δειγματοληψία πάντως έδειξε ότι πιθανότατα υπάρχει ρύπανση και στη Σαρωνίδα, αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί επαρκώς, αν δεν βγουν τα αποτελέσματα της λεπτομερούς ανάλυσης. «Είδαμε ότι κάποια δείγματα τα οποία πήραμε από τη Σαρωνίδα την Πέμπτη είναι επιβαρυμένα. Όχι όπως είναι στη Γλυφάδα, αλλά υπάρχει επιβάρυνση.

Η συγκεκριμένη δειγματοληψία έγινε μετά από τηλεφώνημα που δεχθήκαμε από κάποιους πολίτες οι οποίοι μένουν κοντά στην περιοχή», δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Γιάννης Χατζηανέστης.

Για το αν οι κάτοικοι μπορούν να κολυμπήσουν στην περιοχή, ο κ. Χατζηανέστης επιφυλάσσεται να απαντήσει μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της δειγματοληψίας. «Θα δούμε και εργαστηριακά τα νούμερα, αλλά αν δεν υπάρχει εμφανώς ρύπανση, δηλαδή μαύρες κηλίδες ή ιριδισμός στο νερό, τότε κατά την άποψη μου δεν υπάρχει πρόβλημα με την κολύμβηση. Πρέπει φυσικά να δούμε και τα ακριβή αποτελέσματα».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.