Ένα βήμα προς την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, στους πολίτες της Καλαμαριάς, έγινε σήμερα με την επίσκεψη στους χώρους του, της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, προκειμένου να ενημερωθεί για το τμήμα εκείνο της περιουσίας του υπουργείου που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου, έτσι ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες απόδοσής του στην δημοτική αρχή.

Η κ. Παπανάτσιου, συνοδευόμενη από την επικεφαλής του Γραφείου του πρωθυπουργού, Κατερίνα Νοτοπούλου και υπηρεσιακό κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών, περιηγήθηκε σε τμήμα του πρώην στρατοπέδου από τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Θεοδόση Μπακογλίδη, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου, Μανώλη Λαμψίδη, και τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών και δόμησης, Παναγιώτη Θεοδοσιάδη. Στη συνέχεια, παρουσία και του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, ενημερώθηκε για την ακριβή έκταση και τοποθεσία του τμήματος του στρατοπέδου που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών.

«Μετά την παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά στο δυτικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης, έπρεπε να δούμε κάτι και για το ανατολικό κομμάτι, καθώς η απόδοση του πρώην στρατοπέδου Κόρδα ήταν ένα διαχρονικό αίτημα του δήμου Καλαμαριάς» ανέφερε σε δηλώσεις της η υφυπουργός και προσθέτοντας «σιγά σιγά αρχίζουμε να βλέπουμε την κάθε περίπτωση σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά. Εγώ είμαι εδώ για να δω το κομμάτι που αφορά το υπουργείο Οικονομικών, γιατί ένα μέρος της περιουσίας του υπουργείου είναι μέσα στο στρατόπεδο και με αυτή τη λογική, αφού επεξεργαστούμε με τους υπηρεσιακούς το τι πρέπει να κάνουμε, θα δούμε πως μπορούμε να το επισπεύσουμε και να το παραχωρήσουμε στη δημοτική αρχή».

Όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τμήματα, από το σύνολο των περίπου 200 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου, ανήκουν επίσης στο υπουργείο Πολιτισμού, στο πανεπιστήμιο και σε ιδιώτες. Οι χώροι του πρώην στρατοπέδου προστατεύονται με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία χαρακτηρίζονται ως χώροι πρασίνου, περιπάτου, ιστορικής μνήμης καθώς και αρχαιολογικός χώρος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμαριάς, κ. Μπακογλίδη, με την απόφαση αυτή συμβαδίζουν και τα σχέδια του γενικού πολεοδομικού του δήμου για τη μετατροπή του- μετά την παραχώρησή του – σε αστικό πάρκο με ζώνες περιπάτου και αναψυχής. Σε ό,τι αφορά τα 14 κτίρια που βρίσκονται εντός του στρατοπέδου και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού, ανέφερε ότι θα προγραμματιστεί συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς, με στόχο την αναπαλαίωση και αναστήλωσή τους για να αξιοποιηθούν ως χώροι πολιτισμού.

«Θα ξεκινήσει μία προσπάθεια να ξεδιαλύνουμε με τους εμπλεκόμενους φορείς το καθεστώς του στρατοπέδου Κόδρα και να το αποδώσουμε στη συνέχεια, σε ελεύθερη χρήση, στους πολίτες της Καλαμαριάς. Θεωρώ ότι σήμερα θα κάνουμε μία εποικοδομητική κουβέντα, αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας, δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες για επίσημες ανακοινώσεις. Σήμερα βάζουμε τις βάσεις της συνεργασίας για να μπορέσουμε στη συνέχεια – αφού συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και ο καθένας ανάλογα με τις αρμοδιότητες του – να το αποδώσουμε στην κοινωνία», είπε ο κ. Μπακογλίδης.