Την προτίμηση των επισκεπτών από όλη την Ελλάδα έχει κερδίσει το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης που άνοιξε τις πύλες του τον Ιούλιο του 2012, υπό την αιγίδα του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, που βρίσκεται στην περιοχή Λιβάδια Κοτύλης, του δήμου Νεστορίου, το έχουν επισκεφτεί 20.000 πολίτες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 27 επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, σχετικά με την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον. Ο Γράμμος, εκτός από ένα εκπληκτικό βουνό σπάνιας ομορφιάς, με μοναδική χλωρίδα και πανίδα, κατέχει, ταυτόχρονα, κεντρική θέση στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, κυρίως μετά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, καθότι στις βουνοκορφές του διαδραματίστηκαν οι πιο σκληρές και αιματηρές μάχες του Εμφυλίου Πολέμου.

Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, στοχεύει στο να συμβάλλει στην εθνική συμφιλίωση, στην ανάδειξη και προβολή των τεκμηρίων της ιστορικής μνήμης, αλλά και του σπάνιου φυσικού πλούτου της περιοχής.

Όπως αναφέρει ο Ραυμόνδος Αλβανός, διδάκτορας σύγχρονης Ιστορίας και επιστημονικός συνεργάτης του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, «έγιναν και έξι σεμινάρια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στα οποία καθηγητές και φοιτητές παρουσίασαν τις ερευνητικές εργασίες τους γύρω από τα θέματα του εμφυλίου και την ιστορία της δυτικής Μακεδονίας, από τις αρχές του 20ου αιώνα. Έχει συγκροτηθεί επιτροπή από ερευνητική ομάδα νέων ιστορικών που παίρνει συνεντεύξεις από ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής της Καστοριάς με στόχο τη δημιουργία αρχείου προφορικών μαρτυριών». parko+2

Παρότι το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας οι μαθητές τριάντα λυκείων, στις οργανωμένες εκδρομές τους, περιλαμβάνουν μια ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του και περιήγηση στις ομορφιές του Γράμμου.

Οι επισκέπτες δείχνουν να απολαμβάνουν την εμπειρία, τόσο του βουνού όσο και της ξενάγησης, στην έκθεση «Διαδρομές στην Ιστορία», που περιέχει αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες της ιστορίας της περιοχής της δυτικής Μακεδονίας και την έκθεση «Διαδρομές στη Φύση», με φωτογραφίες από τη χλωρίδα και την πανίδα του Γράμμου.

Υπάρχουν όμως και στιγμές, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, που τα πάθη της ιστορίας δεν έχουν καταλαγιάσει και είναι παρόντα. Ο κ. Αλβανός, θυμάται ότι αρκετές φορές άνθρωποι που βρίσκονταν στην ίδια ομάδα ξενάγησης διαφώνησαν με σφοδρότητα στην εξιστόρηση ορισμένων γεγονότων του Εμφυλίου, γιατί ο καθένας είχε και ένα δικό του άνθρωπο, η συγγενή ως ένα από τα θύματα της ιστορίας. «Ξέρετε αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή γιατί οι άνθρωποι που έχουν θύματα του εμφυλίου μέσα στις οικογένειες τους διαμορφώνουν πολλές φορές το αφήγημα των ιστορικών γεγονότων με άξονα το παραπάνω τραγικό περιστατικό, αναφέρει.

Ο απολογισμός των πέντε ετών θεωρείται θετικός και σύμφωνα με τους υπεύθυνους λειτουργίας, δημιουργεί την αισιοδοξία ότι το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης θα συνεχίσει να συμβάλλει στην εθνική συμφιλίωση και στην ανάπτυξη του ευρύτερου ορεινού όγκου του Γράμμου.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι ξεναγήσεις στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης γίνονται Σάββατο και Κυριακή. Ξεκινούν στις 12 ακριβώς το μεσημέρι, ενώ κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνουν και σε διαφορετική ημέρα της εβδομάδας. Ο ξενώνας και το εστιατόριο του Πάρκου λειτουργούν με τη φροντίδα του Συνεταιρισμού Γυναικών Νεστορίου Καστοριάς.