Σε μια προσπάθεια προώθησης των αγροτικών προϊόντων και ανάδειξης της γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, ο δήμος, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Χωρικής και Διατροφικής Διακυβέρνησης.

Η Χάρτα υπεγράφη στη Βαρκελώνη της Ισπανίας την περασμένη Παρασκευή από αρχές και φορείς που εκπροσωπούν τις ευρωπαϊκές πόλεις Αιξ-αν-Προβάνς και Γκρενόμπλ της Γαλλίας, Τορίνο και Σιένα της Ιταλίας, καθώς και τη Βαρκελώνη.

Υπογράφοντας τη Χάρτα Χωρικής και Διατροφικής Διακυβέρνησης του Rururbal, ο δήμος Θεσσαλονίκης δεσμεύεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις όπως η οργάνωση σεμιναρίων ευαισθητοποίησης των μαθητών Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων που ανήκουν σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ, ως προς τα τοπικά προϊόντα που παράγονται στις περιαστικές και αγροτικές περιοχές της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον προβλέπεται η διάθεση τοπικών προϊόντων από την περιαστική Θεσσαλονίκης, στα κυλικεία των σχολείων του δήμου ενώ θα οργανωθούν αγορές στις οποίες παραγωγοί της Θεσσαλονίκης θα πωλούν τα προϊόντα τους. Στις δράσεις που θα ληφθούν περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, στο οποίο οι τοπικοί παραγωγοί μπορούν να εκθέτουν και να πωλούν τα προϊόντα τους, αλλά να οργανώνουν και εργαστήρια γεύσης.