Μητροπολίτης Άνθιμος: Αφήστε τη γιόγκα και κάντε νηστεία, αγρυπνία και προσευχή

Ποια άσκηση προτείνει η Εκκλησία


ΕΛΛΑΔΑ
7:43
07/04/2017
Μητροπολίτης Άνθιμος: Αφήστε τη γιόγκα και κάντε νηστεία, αγρυπνία και προσευχή
41
loading

Να στραφούν στις χριστιανικές μεθόδους άσκησης και να αφήσουν την γιόγκα, που είναι συνυφασμένη με τον Ινδουισμό, καλεί τους πιστούς ορθόδοξους ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, με μακροσκελές κείμενό του.

«Η Γιόγκα αποτελεί μια πανάρχαια πνευματική άσκηση αναζήτησης ενός μεταφυσικού, που συναντάται στην Ινδουιστική Θρησκεία. Υπό τις συνθήκες αυτές πρέπει να αναρωτηθούμε, εάν πραγματικά ένας χριστιανός μπορεί να συμμετάσχει ή να ασκείται με το σύστημα της γιόγκα», επισημαίνει ο Μητροπολίτης, αφού αναλύει τα βασικά σημεία του Ινδουισμού.

Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος όμως δεν περιορίζεται μόνο στο να απορρίψει την γιόγκα και να εξηγήσει το γιατί, αλλά αντίθετα, αναλύει την πρόταση της Ορθοδοξίας για πνευματική καθαρότητα: «Και επειδή γίνεται λόγος για την "άσκηση" και αυτή η "άσκηση" είναι το προϊόν που η Γιόγκα μάς "σερβίρει", είναι καλό να θυμηθούμε τη δική μας διδασκαλία της ασκήσεως, η οποία προτείνεται στην περίοδο που διανύουμε, της Μεγάλης Τεσσαρακοστής» αναφέρει και παρακάτω εξηγεί αναλυτικά: «Η άσκηση νομοθετείται από τον ίδιο τον Κύριό μας. Είναι το μέσον για να φθάσει ο άνθρωπος στο σκοπό της χριστιανικής ζωής, που είναι η απαλλαγή από τα πάθη και η ένωση με το Θεό, η κατά χάριν θέωσή του. Μορφές ασκήσεως είναι η νηστεία, η αγρυ­πνία, η προσευχή, η μη κατάκριση, η ειλικρινής μετάνοια και η εξομολόγηση, η ταπείνωση, η συγχώρεση».

Ολόκληρη η επιστολή του Μητροπολίτη Άνθιμου:

«ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΓΚΑ

Του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου

Για πολλούς ανθρώπους στη Δύση και εδώ στην Ελλάδα οι θεωρήσεις για τη Γιόγκα παρουσιάζονται σαν ένα απλό σύστημα σωματικής άσκησης, ένα καθαρά γύμνασμα του σώματος, που βοηθά δήθεν στην ηρεμία και τη θεραπεία των ψυχικών και σωματικών παθήσεων. Συνήθως όσοι είναι σε καλοκαιρινή δίαιτα, κατά τη διάρκεια της ημέρας συγκρατούνται, αλλά η πιο επικίνδυνη ώρα να... κυλήσουν σε παχυντικές τροφές είναι το βράδυ. Έτσι, δεν είναι λίγοι οι γυμναστές και διαιτολόγοι που προτείνουν τη γιόγκα ως ένα καλό μέσο εξάσκησης του σώματος, αντιμετώπισης του άγχους και κατ’ επέκταση αποτροπής των νυχτερινών «επιδρομών» στο ψυγείο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό η γιόγκα. Είναι κάτι πολύ περισσότερο.

«Με το όνομα γιόγκα νοείται ένα από τα έξι συστήματα της ινδικής φιλοσοφίας. Πρεσβεύει την ένωση της ψυχής με τη θεία ενέργεια, μέσω μεθόδων και κυρίως του διαλογισμού», λέει η wikipedia.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται στη χώρα μας τα διάφορα κέντρα «γιόγκα». Οι γνώσεις όμως γι’ αυτή παραμένουν πενιχρές, γενικές και συγκεχυμένες. Δημόσια, η γιόγκα προβάλλεται σαν «είδος γυμναστικής» για τις ασκήσεις των μυϊκών και νευροφυτικών κέντρων, για τις ασκήσεις αναπνοής, ενώ μερικές φορές προχωρούν και στη συγκράτηση των αισθήσεων, τη συγκέντρωση της προσοχής. Αρκετές ιδιωτικές σχολές προσπαθούν κάπως να αποθρησκευτικοποιήσουν τον ινδουϊστικό χαρακτήρα της, ώστε να γίνεται ευκολότερα αποδεκτή από τον μέσο, αδιάφορο πνευματικά αλλά ενδιαφερόμενο για την εξωτερική εικόνα του, Έλληνα. Υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι η «γιόγκα» δεν είχε ποτέ ούτε και έχει θρησκευτικό χαρακτήρα. Είναι απλώς «επιστήμη», «πνευματική επίγνωση» και «ψυχοσωματική άσκηση».

Όσο όμως κι αν επιστρατεύονται ιδιόμορφες και μεγαλοπρεπείς λέξεις, για να καλύψουν την πραγματικότητα, γεγονός παραμένει, ότι ο προσανατολισμός της ινδικής αυτής τεχνικής ήταν και είναι θρησκευτικός. Όσοι μυούνται στο "διαλογισμό" της γιόγκα καθοδηγούνται σε μια κατεύθυνση σαφώς ινδουϊστική. Με οδηγούς τις Βέδες και τα άλλα ιερά ινδικά κείμενα (Ουπανισάντ, Πουράνας, Σούτρας, Τάντρας), έχοντας κυρίως ένα "δάσκαλο" (γκουρού), επιδιώκουν να αφομοιώσουν και να βιώσουν τις θεωρίες περί του νόμου του "κάρμα" (karma) βάσει του οποίου καθορίζεται η μετενσάρκωση, της "σαμσάρα" (samsara) δηλαδή της ανακυκλήσεως των μεταβιώσεων, αναζητώντας σε τελευταία ανάλυση τη λύτρωση "μόξα" (moksa), από αυτό τον κόσμο, τον μη πραγματικό (maya), σε "οδούς" που έχει καθορίσει η ινδουϊστική παράδοση.

Αυτόν τον "θρησκευτικό πυρήνα" αποσιωπούν και καλύπτουν τα διάφορα καταστατικά των Κέντρων Γιόγκα με γενικές φράσεις. Ισχυρίζονται για παράδειγμα, ότι σκοπός τους είναι "η δημιουργία ολοκληρωμένων ανθρώπων διανοητικά και πνευματικά". Τα προσφερόμενα στη δημοσιότητα κείμενα συχνά εμφανίζονται κάτω από απλό κοινωνικό και φιλοσοφικό ένδυμα, συχνά μάλιστα επικαλύπτονται με αποφθέγματα αρχαίων ελλήνων σοφών, ή και ακόμη... πατέρων της Εκκλησίας.

Βαθύτερα όμως, αιτιαρχικά αυτής της σωματικής εκγύμνασης, υπάρχουν οι ιστορικές ρίζες αυτής της πρακτικής.

Ο όρος Γιόγκα εξαρτάται, στην ινδουιστική αντίληψη, με τον Βράχμα. Ο Βράχμα είναι μια απρόσωπη θεϊκή ουσία που είναι παντού σε όλα και κρυμμένη απ' όλα. Η Γιόγκα είναι η ένωση, η ένωση με το πεπερασμένο, το μεταβατικό, με το άπειρο, με το αιώνιο εγώ. Η αναζήτηση της πνευματικής και σωματικής άσκησης είναι η ένωσή μας με τη ινδουιστική θρησκευτική πίστη: "Ενωθείτε στο φως μέσα σας με το φως του Βράχμα". Στις "Ουπανισάδες" γίνεται η εξής αναφορά: Το 150 μ.Χ. ο δάσκαλος της Γιόγκα συστηματοποίησε την Γιόγκα σε οκτώ σημεία ή άκρα.

Αυτά τα οκτώ σημεία, σαν μια σκάλα, υποτίθεται οδηγούν από την άγνοια στη φώτιση. Η Γιόγκα, με απλά λόγια, αποτελεί μια πανάρχαια πνευματική άσκηση αναζήτησης ενός μεταφυσικού, που συναντάται στην Ινδουιστική Θρησκεία. Υπό τις συνθήκες αυτές πρέπει να αναρωτηθούμε, εάν πραγματικά ένας χριστιανός μπορεί να συμμετάσχει ή να ασκείται με το σύστημα της γιόγκα.

Γιόγκα - Ορθοδοξία: δρόμοι εκ διαμέτρου αντίθετοι

Όταν η Γιόγκα μιλά για το θεό ή το θείο ή τον βράχμα ταυτίζεται με κάτι απρόσωπο, μια πνευματική ουσία, μια άγνωστη και αόρατη δύναμη. Στη Γιόγκα τα πάντα είναι θεός δηλαδή Πανθεϊσμός.

Στον Χριστιανισμό ο Τριαδικός Θεός είναι Ένας. Έχει μία ουσία (φύση), και τρία πρόσωπα (υποστάσεις). Τα τρία πρόσωπα ή υποστάσεις είναι Ο Πατήρ, Ο Υιός και Το Άγιο Πνεύμα, τα οποία είναι αδιαίρετα και ομοούσια κατά τη θεότητα, έχουν την ίδια δύναμη και κοινή Θεία ουσία. Τα τρία πρόσωπα αυτά ή αλλιώς υποστάσεις, έχουν μοναδικές και αμεταβίβαστες ιδιότητες που προκύπτουν από τις αιώνιες (χωρίς χρονική αρχή) σχέσεις τους.

Υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ Δημιουργού και δημιουργίας. Δεν ταυτίζονται. Ο Θεός είναι άκτιστος, η δημιουργία κτιστή. Για μας τους χριστιανούς, ο Θεός είναι πρόσωπο, δημιούργησε από αγάπη τον άνθρωπο, ο οποίος είναι επίσης πρόσωπο. Ο Θεός επίσης δημιούργησε από αγάπη τον κόσμο και ενδιαφέρεται γι' αυτόν, όπως βέβαια, και πολύ περισσότερο, ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο.

Η φιλοσοφία της Γιόγκα διδάσκει ότι τα πάντα είναι θεός, άρα και ο άνθρωπος. Τα προβλήματα του ανθρώπου βρίσκονται στη άγνοιά του. Η λύση είναι η φώτιση, μια εμπειρία η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από έντονη προσωπική προσπάθεια.

Η ορθόδοξη Εκκλησία και ο Χριστιανισμός επισημαίνουν πως το πρόβλημα δεν είναι η άγνοια αλλά η αμαρτία, η λάθος αντιμετώπιση που οδηγεί στη λάθος πράξη, στην αποτυχία δηλαδή του ανθρώπου να συμμορφωθεί κατά το αρχέτυπο πρότυπό του που είναι ο ίδιος ο Τριαδικός Θεός. Με την ενσάρκωση του Δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος, ο άνθρωπος αποκτά τη δυνατότητα να ελευθερώνεται από την αμαρτία και έτσι η πολυπόθητη σωτηρία είναι δώρο του Θεού και όχι ανάγκη κάποιου "εγώ". Είναι μια ευθεία πορεία ένωσης με τον Τριαδικό Θεό και όχι κάτι μη επιτυγχανόμενο (για τη Γιόγκα) εφόσον στη Γιόγκα η κυκλική κίνηση είναι επ’ άπειρον και ουσιαστικά άστοχη.

Η Ορθοδοξη Εκκλησία είναι αντίθετη στην πρακτικής της Γιόγκα

Επειδή στη Γιόγκα:

1. Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ Δημιουργού και δημιουργίας.

2. Ο Χριστός για τους οπαδούς της Γιόγκα δεν είναι ο Σωτήρας και Θεός αλλά ένας απλώς διαφωτιστής.

3. Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των θρησκειών και όλων των πνευματικοτήτων, μεταξύ του καλού και του κακού, αφού όλα είναι ένα οδηγώντας τον άνθρωπο σε ένα θρησκευτικό πλουραλισμό, πανθεϊσμό.

4. Κτίση και άνθρωπος είναι ένα. Αντίθετα στην πίστη μας ο άνθρωπος είναι η κορωνίδα της Δημιουργίας, ο διαχειριστής και φρόνιμος οικονόμος της κτίσης. Η δική του πτώση παρέσυρε και την κτίση στην πτώση, και η δική του ανόρθωση έλκει και την κτίση στο αρχικό στάδιο.

Και επειδή γίνεται λόγος για την «άσκηση» και αυτή η «άσκηση» είναι το προϊόν που η Γιόγκα μάς «σερβίρει», είναι καλό να θυμηθούμε τη δική μας διδασκαλία της ασκήσεως, η οποία προτείνεται στην περίοδο που διανύουμε, της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Η άσκηση νομοθετείται από τον ίδιο τον Κύριό μας. Είναι το μέσον για να φθάσει ο άνθρωπος στο σκοπό της χριστιανικής ζωής, που είναι η απαλλαγή από τα πάθη και η ένωση με το Θεό, η κατά χάριν θέωσή του. Μορφές ασκήσεως είναι η νηστεία, η αγρυ­πνία, η προσευχή, η μη κατάκριση, η ειλικρινής μετάνοια και η εξομολόγηση, η ταπείνωση, η συγχώρεση. Να προσπαθούμε να κόβουμε το δικό μας θέλημα, το εγώ μας, κάνοντας υπα­κοή στο θέλημα του Θεού. Να έχουμε εμπιστοσύνη, όχι στις δικές μας δυνά­μεις αλλά στη δύναμη του Θεού. Να έχουμε επίγνωση σε Ποιόν πρέπει να αποδώσουμε όλα τα καλά και την όποια πρό­οδο μας στο δρόμο της αρετής, και φυσικά στον εαυτό μας να επιρρίπτουμε την ευθύνη για τις αμαρτί­ες μας, σε κανένα άλλο αίτιο. Μελέτη του λόγου του Θεού, συνειδητή συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας μας, στο μυστήριο της μετανοίας - εξομολογήσεως και στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Άσκηση σημαίνει να βάλει ο άνθρωπος από τη δική του πλευρά το "θέλω". Το "μπορώ" το βάζει από τη δική του πλευρά ο Θεός.

Η άσκηση δεν είναι για τους μοναχούς και τους κληρικούς, αλλά για όλους τους χριστιανούς. Αυτόν τον δρόμο της ασκήσεως βάδισαν τα εκατομμύρια των αγίων της πίστεώς μας. Οι ίδιοι οι πατεράδες και οι μανάδες μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, οι οποίοι μπορεί να μην ήξεραν Θεολογία, ήξεραν όμως να ζουν τη Θεολογία με μόνο οδηγό την ταπείνωση.

Έτσι σιγά-σιγά θεραπεύεται ο άρρωστος από την αμαρτία άνθρωπος. Και αυτή η θεραπεία γίνε­ται μόνο μέσα στο νοσοκομείο που λέγεται Εκκλησία.

Η άσκηση στην ορθόδοξη παράδοση δεν είναι μια τεχνική. Είναι ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ. Δεν είναι σύνολο πρακτικών αλλά ανταπόκριση με φιλότιμο στην αγάπη του Θεού. Εξάλλου ο Θεός κάνει το πρώτο βήμα, για να συναντήσει τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για να βρει το Θεό.

Από όσα ανεφέρθησαν μέχρι στιγμής, πιστεύω γίνεται φανερό ότι η Ορθοδοξία μας, η δικής μας Ορθοδοξία της άσκησης και της προσευχής, δεν έχει καμία ομοιότητα και συγγένεια με τη Γιόγκα και το διαλογισμό που καλλιεργεί. Όσοι λένε το αντίθετο, πλανούν τους ανθρώπους! Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να μην πέσει κάποιος θύμα όλων αυτών των ψευτών, είναι να ανήκει συνειδητά στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η οποία είναι η μο­ναδική κιβωτός σωτηρίας μας.

Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε το Πάσχα. Το Πάσχα των Ορθοδόξων που το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, όλοι μας θα δούμε ζωντανά από τις τηλεοράσεις μας, το αναστάσιμο ΦΩΣ να αναπηδά μέσα από το παγωμένο μάρμαρο του Τάφου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της Ζωής που όλους, μάς περιμένει, της Αιωνιότητας που όλοι καλούμαστε να ζήσουμε, όχι σε μια αόριστη και ακαθόριστη φωτεινή ενέργεια, αλλά μιας Αιώνιας Ζωής σε πλήρη κοινωνία και μέθεξη με το Αιώνιο Φως! Τον Αναστάντα Ιησού.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

41
σχόλια
 1. avatar zz

  TVXS ΚΑΙ NEWSBEAST ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΓΝΗΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ.

 2. avatar χαραλαμπος00

  αυτος ειναι αγιος παππουλης στο λαυριο καμαριζα, ο γεροντας νεκταριος βιταλης. ειναι εν ζωη πολυ μεγαλος σε ηλικια, εχει βοηθησει με πολλα θαυματα κ σας μιλαω κ απο προσωπικο επιπεδο.
  https://m.youtube.com/watch?v=7qVOkx-xh8o

 3. avatar ΧΡΙΣΤΟΕΝΩΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΧΡΙΣΤΟΓΙΟΓΚΑ

  H γιογκα μας τρωει την πελατεια
  δεν θα το ανεχτουμε αυτο να μπαινει
  ξενος στα χωραφια μας.Για αυτο κι εμεις
  θα ενταξουμε στο προγραμμα μας
  γυμναστικες ασκησεις με μετανοιες
  σταυροκοπηματα,προσκυνημα εικονων,ρυπαρων χεριων ιερεων και ιερων
  κοκκαλων με ζεσταμα στην αρχη περιφορας εικονας.Γυμναστικο χριστοπρογραμμα διαρκειας45 λεπτων μονο με 10 ευρω στον παππα χωρις ψαλτες διακονους και επιτροπους.
  Με τετοια τιμη! ουτε στον παππα μη την πεις.

 4. avatar οι μετανοιες ειναι η γιογκα μας

  πως γινεται η νηστεια και η πολλη ασκηση
  να κανει τους παπαδες να υπερβαρους
  μπορει καποιος να μου το εξηγησει αυτο
  το θαυμα της ορθοδοξιας?

 5. avatar ταδε εφη πατερ γιογκισιος

  Καλυτερα με γιογκα υγιης
  παρα με τον ψευτο χριστιανισμο σας
  σαπιοκοιλιας και ψυχασθενης.

 6. avatar ταδε εφη πατερ γιογκισιος

  Καλυτερα με γιογκα υγιης
  παρα με τον ψευτοχριστιανισμο σας
  σαπιοκοιλιας και ψυχασθενης.

 7. avatar ταδε εφη πατερ αρνησιος

  Καλυτερα με γιογκα υγιης
  παρα με φαρισαιικο χριστιανισμο
  σαπιοκοιλιας και ψυχασθενης.

 8. avatar Τα ίδια διδάσκει κι η γιόγκα

  Τα ίδια διδάσκει κι η γιόγκα, ακριβώς τα ίδια, δηλ. την απαλλαγή απ\' τα πάθη και την ένωση με τον Θεό, την νηστεία, την προσευχή ή διαλογισμό, την αγάπη, ταπεινότητα, ευγνωμοσύνη, ηθική κλπ.
  Μπορεί κάποιος κάλλιστα να κάνει γιόγκα προσευχόμενος στον Χριστό.
  Η γιόγκα είναι δρόμος, δεν είναι Θεός. Οι ασκήσεις βοηθούν το σώμα να γίνει ιερός ναός Θεού γι αυτήν την ένωση, όπως λέει το Ευαγγέλιο.

 9. avatar loukas 2017

  Χριστέ μου να ζούσες σήμερα να άκουγες τους Ανθιμους και να γελούσες με την καρδιά σου εκτός αν έπαιρνες πάλι το μαστίγιο και τους κυνηγούσες όπως τους εμπόρους στο ναό

 10. avatar ΓΚ

  Αγιωτατε,οπως το λεγανε παλια,στη Ελλαδα Ελληνων χριστιανων,τα τελευταια χρονια ,πολλοι ανθρωποι νηστευουν.Δεν ξερω αν ειναι απο ανεχεια η λογω θρησκειας.Και υπαρχουν παιδια που λιποθυμισαν στο σχολειο απο την πολυ \"νηστεια\"

 11. avatar άσπρος μπέμπαντας

  Ο κάθε κρατικοδίαιτος αφορολόγητος μουλά Ομάρ αραδιάζει τον ψυχαναγκασμό του, λες και δεν υπάρχουν κανονικοί σεβάσμιοι ιερείς που εμπνέουν σεβασμό και κατάνυξη σε σχέση με αυτόν τον ταλιμπάνο... ΟΥΣΤ...

  1. avatar LOLOLOLOLOLOL

   Κρατικοδίαιτος αφορολόγητος μουλά Ομάρ!!!Αυτό πρέπει να το γράφει στις ταυτότητες τους:)Άεργοι παραμυθάδες.

 12. avatar τσομπανος

  Οι γιογκιδες τρωνε αρνι στην σουβλα ? ΟΧΙ ? τοτε πιο καλα χριστιανος και αμαρτολος !!!

 13. avatar αλιευς

  Πολυ καλη η τοποθετηση του σεβασμιωτατου!!Ο Χριστος ηταν ο μονος στην παγκοσμια ιστορια που νικησε τον θανατο και απεδειξε οτι υπαρχει αιωνια ζωη.

  1. avatar ……

   Ο Ιησούς δεν έχει καμμία σχέση με τους έμισθους υπαλλήλους της Εκκλησίας Α.Ε.

 14. avatar Πρωί πρωί

  έπιασαν δουλίτσα τα τρόλ!!!

 15. avatar oustre

  2017 χρόνια τρώμε παπά, φθάνει πια.

 16. avatar Νους

  Καλώς τα λέγεις όσοι ινδουιστες ας καταφύγουν στην γιόγκα αλλα όσοι χριστιανοί ας καταφύγουν στον ΧΡΙΣΤΟ ειναι πολύ απλό και φωτεινό .

 17. avatar Στελιος χοριατης

  Αν μιλουσε κανενας αθεος, θα τον υποστηριζατε. Η αληθεια της πιστης μας ενοχλει φαινεται πολλους . ο Σεβασμιοτατος εξηγει τι ειναι η γιογκα και γιατι η Εκκλησια μας ειναι αντίθετη. Επίσης πλησιάζει το Πασχα και η Ανασταση και μας καλεί να ξυπνήσουμε και να πλησιασουμε τον Χριστο μας. Ποτε δεν ειναι αργά. Καλη Ανασταση σε ολους.

 18. avatar xaxaxaxaxaxaxa

  Πνευματικός άνθρωπος:)

 19. avatar Nikath13

  παραπεμπω τον σεβασμιοτατο στο αρθρο του ΝΒ για τον Ινγκερσολ.....

  1. avatar Τεο.π

   Ναι βεβαια γιατί ηταν άλλος ένας που τα κατάφερε !!!!! Το πόσο έπληξε τον χριστιανισμό δε λέγεται ... απλα τα ραδίκια ανάποδα βλέπει

   1. avatar Nikath13

    Επειδη προφανως δεν διαβασες το αρθρο, καταφερε τελικα και εφερε την λογικη και κριτικη ικανοτητα στο προσκηνιο στον δυτικο κοσμο, εναντι της τυφλαμαρας που σου προκαλει το πολυ κυριε ελεησον. χαρη σε αυτον τον ανθρωπο τελικα, δεν γιναμε ιδιοι με τους τυφλους ισλαμιστες. ειτε σου αρεσει ειτε οχι. Πνευματα σαν του Ιγκελσον, του Ρασελ, του Χωκινγκ απο τους συγχρονους, πανε την ανθρωποτητα μπροστα. Και σε οτι αφορα τα ραδικια, και πριν τον χριστιανισμο, ο ανθρωπος ηξερε, πως οτι γεννιεται θα πεθανει. Τωρα, το που θα πας μετα, εχουμε πληστηριασμο απο τις θρησκειες: ο χριστος λεει παραδεισο, οπου παντα εχει μυρωμενο αερακι, το ισλαμ λεει 100 παρθενες και μπολικο πιλαφι (!), ο βουδας λεει θα ξαναγεννηθεις ως ενα με το συμπαν, και οι ινδιανοι λενε οτι θα ενωθεις με το μεγαλο μανιτου και θα τρεχεις ελευθερος στα λιβαδεια. διαλεξε και παρε

    1. avatar Τεο.π

     Μα ειμαι δυνατόν να μην εχω αντιληφθεί πόσο μπροστά παει η κοινωνία;;; ντροπή μου !!!! Άλματα κάνει μπροστά στην κοινωνική πρόνοια, στην κοινωνική ισότητα , τα ίσα δικαιώματα και αλλά πολλά . Εγώ μπορεί να μη καταλαβαίνω αλλά για σκέψου τι κατάφεραν όλοι αυτοί οι μακαρίτιδες που ανέφερες... πέθαναν και μετά μια τρύπα στο νερό . Τώρα αν θεωρείς οτι αυτός έφερε στο προσκήνιο την λογική και την κριτική ικανότητα θα σου πω απλα τραβα διάβασε τον διάλογο Σωκράτη - Διοστρατου να αντιληφθείς ποιοι πραγματικά μίλησαν για λογική και κριτική ικανότητα ... ως προς το μετά θελω την χριστιανική δικαιοσύνη εσυ κρατά είτε τις παρθένες είτε τα λιβάδια είτε το σύμπαν ... δικαίωμα σου όπως και δικό μου .

     1. avatar Nikath13

      προφανως δεν μπορεις να καταλαβεις ποσο μπροστα εχει προχωρησει η κοινωνια,οποτε σκεψου πια η θεση της γυναικος στα 1900 πια τωρα. σκεψου, οτι καποτε τουςμαυρους τους καιγανε και τους ειχανε για σκλαβους. και σε οτι αφορα τους αρχαιους, σωστα τα λες, αλλα απο τοτε κυλησε πολυ νερο στο αυλακι, γραψανε και αλλοι πολλα συγγραματα, ιδεες κτλ. σου προτεινω να διαβασεις λοιπον με τα ματια ανοιχτα και οχι τα αυτια κλεισμενα

     2. avatar Τεο.π

      Ποιος δεν μπορεί να καταλάβει τι άσε να μη το πω εγώ καλύτερα ... καη σίγουρα δεν οφείλω ολα τα καλά και την πρόοδο στο θεσμό της αθεΐας και του οποιοδήποτε αγνωστικισμού που δεν εχω κατι εναντίον τους έξ άλλου . Το ότι εχω κάνει τις επιλογές μου δε σημαίνει οτι αποστρέφομαι την ελεύθερη άποψη του καθενός ΕΦ όσον δεν βάζει πρώτιστα στόχο να προσβάλει τους άλλους!!! Ευχαριστω για την σύσταση περί διαβάσματος κατι που το προσπαθώ βεβαια και σου σύστηνω το ίδιο !!

    2. avatar Social Distortion

     100 παρθένες!!!
     Με διαφορά το καλύτερο deal.
     Ρε κοίτα που συμφωνούμε σε κάτι μετά απο πολύυυυυυυυυ καιρό! 🙂

 20. avatar Nikolas_A

  Κι εγώ γυμνάζομαι με εξομολόγηση, ταπείνωση και συγχώρεση και έχω γίνει φέτες!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει