Ξεπέρασαν τους διακόσιους οι επισκέπτες όλων των ηλικιών που «τίμησαν» την πρώτη Κυριακή πιλοτικής λειτουργίας του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παιδιά ηλικίας 6 έως 15 χρόνων συνοδευόμενα από τους γονείς τους προσήλθαν στο Μουσείο, προκειμένου να ξεναγηθούν στη σημαντική συλλογή απολιθωμάτων πανίδας και χλωρίδας, αλλά και να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν ειδικά για τις κυριακάτικες επισκέψεις.

Το ενδιαφέρον των μικρών επισκεπτών απέσπασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο μικρός ανασκαφέας», που λόγω της επιτυχίας που σημείωσε αποφασίστηκε να επαναλαμβάνεται έξι φορές κάθε Κυριακή μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε αυτό όσα περισσότερα παιδιά γίνεται.

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την κυριακάτικη λειτουργία του Μουσείου Παλαιοντολογίας, ωστόσο δεν είναι εύκολο εγχείρημα, γιατί βασίζεται κυρίως στην εθελοντική προσφορά», εξηγεί ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής, Γιώργος Θεοδώρου, «ευχή μου είναι κάποιοι από τους ενθουσιώδεις μικρούς ανασκαφείς που μας επισκέπτονται να μας διαδεχθούν στο μέλλον».

Στις επόμενες Κυριακές λειτουργίας του Μουσείου θα διοργανωθούν, επίσης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Ενήλικες και παιδιά: Ο μικρόκοσμος στο παρελθόν» (20/11), όπου οι μικροί ερευνητές θα έχουν την ευκαιρία με τη βοήθεια μικροσκοπίου να ανακαλύψουν τον μικρόκοσμο που «κρύβεται» στα πετρώματα της γης, «Αγγίζω τον Δεινόσαυρο» (27/11), όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να αγγίξουν ποικίλα πρωτότυπα απολιθώματα, «Συντηρώντας ένα θησαυρό» (27/11),με επίδειξη μεθόδων συντήρησης συλλογών, «Γνωρίζω τα μαμούθ» (4/12) και «Ζωγραφίζοντας Μαχαιρόδοντες και Δεινοθήρια» (18/12).

Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας ιδρύθηκε το 1906 και από το 1981 λειτουργεί στη σημερινή του τοποθεσία, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Απολιθώματα που χρονολογούνται πριν από 290 εκατομμύρια χρόνια και προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τον ελλαδικό χώρο, συλλογές από το εξωτερικό και εκμαγεία κυρίως από μεγάλα ερπετά, συνθέτουν τη σημαντική συλλογή του Μουσείου.

Το Μουσείο είναι ανοιχτό τις καθημερινές και δέχεται επισκέψεις από σχολεία, κατόπιν ραντεβού. Η πιλοτική λειτουργία του τις Κυριακές θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, με ώρες λειτουργίας από τις 10 το πρωί ως τη 1 μετά το μεσημέρι.