Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών εγκαινιάζει τη νέα περίοδο της λειτουργίας της με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Κύπρο, για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το αφιέρωμα γίνεται με συνδιοργανωτή και κύριο χορηγό το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαρτίζεται από δύο ενότητες: Η πρώτη είναι αφιερωμένη στις τέχνες και τα γράμματα της Κύπρου (Αύγουστος 2010), η δεύτερη στο Λαϊκό πολιτισμό της (Ιούλιος 2011).

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

– Παρουσίαση της κυπριακής καλλιτεχνικής δημιουργίας, με σειρά ομιλιών για τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική, το χορό και το θέατρο, με ομιλίες, προβολή video, θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις.

– Συνέδριο για την Κυπριακή λογοτεχνία (ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα, δραματουργία, δοκίμιο, χρονικό, κλπ.) και απαγγελίες ποιητικών και αφηγηματικών κειμένων από Κυπρίους συγγραφείς.

– Έκθεση Κυπριακού βιβλίου, που θα λειτουργήσει παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων (5-8 Αυγούστου), στους χώρους της βιβλιοθήκης του ιδρύματος.

Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, την έναρξη της εκδήλωσης θα κηρύξει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Ανδρέας Δημητρίου.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ομιλητές, θα είναι ο Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, τ. Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, η κα Ελένη Νικήτα, Ιστορικός της Τέχνης, τ. Διευθύντρια Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κα Ανδριανή Ηλιοφώτου, Πρόεδρος Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, ο Γιώργος Πετούσης, Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού “Βασίλης Μιχαηλίδης”, ο Χρήστος Χατζήπαπας, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχάλης Πιερής και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου Γιάννης Ιωάννου.

TAGS