Αχνιστοί κουραμπιέδες, ζουμερά μελομακάρονα, τραγανές δίπλες, σοκολατένιοι κορμοί, ιταλικά pannetone είναι τα γλυκά των ημερών που «πρωταγωνιστούν» στα περισσότερα ζαχαροπλαστεία της πόλης κατά την εορταστική περίοδο. Στην παραδοσιακή αλλά και στην πιο μοντέρνα εκδοχή τους, όπως και να τα προτιμήσετε να είστε σίγουροι ότι ένα δεν θα σας φανεί ποτέ αρκετό!

Οι παραδοσιακές αξίες

Αφοί Ασημακόπουλοι

asimakopoloi_edited

Με την τρίτη γενιά ιδιοκτητών να βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης, το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι, επί της Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της πόλης, λειτουργεί από το 1915 και δικαίως θεωρείται το παλαιότερο της Αθήνας. Στη διάθεσή σας καθόλη την διάρκεια του χρόνου βρίσκεται μια μεγάλη γκάμα σε πάστες και τούρτες, χειροποίητα σοκολατάκια και σοκολάτες, γαλακτομπούρεκο, τσουρέκια, σπιτικό παγωτό, σιροπιαστά και πληθώρα άλλων γλυκών επιλογών που παρασκευάζονται με φρέσκο γάλα από φάρμες και επιλεγμένα υλικά ποιότητας, για μια γλυκιά απόλαυση άνευ προηγουμένου. Κατά την εορταστική περίοδο, συνώνυμο του ιστορικού ζαχαροπλαστείου αποτελούν τα γευστικά μελομακάρονα και οι δίπλες τους, οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες αλλά και οι δημιουργίες με βάση τη σοκολάτα.

Πληροφορίες

Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ. 210 3610092, http://asimakopouloi.com, fb page: Αφοι Ασημακόπουλοι ζαχαροπλαστείο

Troufa

troufa_edited

Ένα ταξίδι σε όλες τις αισθήσεις ξεκινά μόλις περάσετε την πόρτα της Troufa, στη Δροσιά. Μυρωδιές από φρέσκα γλυκά δημιουργούν μια ζεστή νοσταλγία, φέρνοντας στο νου εικόνες από την παιδική σας ηλικία. Στην αγαπημένη patisserie η γαλλική γαστρονομική αρετή συνδυασμένη με τα πιο αγνά υλικά, δημιουργεί έναν κατάλογο προϊόντων που δεν είναι απλά αυθεντικά, αλλά και υγιεινά και ζωντανά σε γεύση. Ανάμεσά τους την εορταστική περίοδο ξεχωρίζουν πάντα οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Επιλέξτες τις πιο ιδιαίτερες εκδοχές τους, όπως τους κουραμπιέδες με κακάο και τα μελομακάρονα με σοκολάτα.

Πληροφορίες

Λεωφόρος Θησέως 4, Δροσιά, τηλ. 210 8000950, www.troufadaily.gr, fb page: Troufa Bread & Chocolate

Κωνσταντινίδης

konstantinidis_edited

Με ιστορία που ξεκινάει το 1920 στο Νίγδη της Μικράς Ασίας, από τον δάσκαλο Γρηγόρη Κωνσταντινίδη που «ερωτεύεται» τη ζαχαροπλαστική και ιδρύει το πρώτο κατάστημα γλυκών, τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης μέχρι σήμερα με ναυαρχίδα τους το περίφημο ολόφρεσκο μιλφέιγ αποτελούν σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των γλυκών. Για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα γευστικά μελομάκαρονά του με καρύδια. Αν δοκιμάστε, μάλιστα, το πρώτο θα δείτε ότι μόνο ένα δεν είναι ποτέ αρκετό!

Πληροφορίες

Λεωφόρος Συγγρού 98, Αθήνα, τηλ. 210 9247370, www.konstandinidis.co m, fb page: Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης

Βάρσος

varsos_edited

Κλασικό στέκι όσων νοσταλγούν τα παλιά, ο Βάρσος στην Κηφισιά είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία-γαλακτοπωλεία της Αθήνας, με μια ιστορία που ξεκινά το 1892! Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να λείπει από το αφιέρωμά μας, αφού κάθε χρόνο λίγο πριν αλλά και κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, η Κασσαβέτη γεμίζει ευωδιαστές μυρωδιές από τους ολόφρεσκους κουραμπιέδες με βούτυρο βάλακτος και αμύγδαλο, τα ζουμερά μελομακάρονα και τις παραδοσιακές δίπλες.

Πληροφορίες

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 210 8012472, www.varsos.gr, fb page: Βάρσος Κηφισιά – Varsos Kifisia

Λυκαβηττός

lykavittos

Σταθερή αξία στις επιλογές των βέρων Αθηναίων αλλά και όσων έχουν ψαχτεί λίγο περισσότερο στην πόλη, ο παραδοσιακός φούρνος Λυκαβηττός στο Κολωνάκι τα Χριστούγεννα συγκεντρώνει πλήθος κόσμου στο χώρο του, ο οποίος καταφτάνει για να προμηθευτεί τους φημισμένους κουραμπιέδες και μελομακάρονά του στην mini εκδοχή τους, σε μικρές λαχταριστές μπουκίτσες.

Πληροφορίες

Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, τηλ. 210 7211348

Κυβέλη

Τα ζαχαροπλαστεία Κυβέλη (σε Κολωνάκι και Βριλήσσια) προσφέρουν μια ευρεία γκάμα δημιουργιών που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς εραστές της γεύσης. Το σήμα κατατεθέν τους, με το οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον μαγικό κόσμο της Κυβέλης, είναι το Oreo Cookies Cheesecake. Βέβαια, στα καταστήματά της θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε διάφορες γεύσεις cheesecake, σπιτική πάστα φλόρα και μηλόπιτα. Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, από τα ράφια και τις βιτρίνες τους δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παραδοσιακά μελομακάρονα με πολύ μέλι και καρύδια, αλλά και οι αχνιστοί κουραμπιέδες σε μικρές μπουκίτσες.

Καψάλη 3, Κολωνάκι, 210 723225, www.cheesecake.gr, fb page: Ζαχαροπλαστεία Κυβέλη

Οι πιο μοντέρνες επιλογές

Kazarte

Στο boutique ζαχαροπλαστείο- cafe Kazarte, στη Γλυφάδα, μύρισαν Χριστούγεννα από τις πρώτες κιόλας μέρες του Δεκέμβρη. Μοναδικές γεύσεις και εξαιρετικά γλυκά σάς μυούν στην μαγεία τους, βάζοντας την δική τους ιδιαίτερη πινελιά στη φετινή εορταστική περίοδο. Στον εκλεπτυσμένης αισθητικής χώρο του θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία σε κορμούς –ίσως την μεγαλύτερη που θα βρείτε σε ζαχαροπλαστείο– σε εξεζητημένες αλλά και πιο κλασικές γεύσεις. Σοκολάτα με μπαχαρικά και αλμυρή καραμέλα, αχλάδι και ginger, γεύση κάστανο, κάστανο με φρέσκες βανίλιες και bisqui σοκολάτας, Καζάρτε με μπισκότο και καραμέλα και Black Forest είναι δύο από τις επιλογές που θα σας βάλουν σίγουρα σε πειρασμό. Επιπλέον, οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα σε πολίτικη συνταγή αποτελούν σταθερή αξία στις προτάσεις του Kazarte για την εορταστική περίοδο, τόσο στην παραδοσιακή όσο και στην πιο μοντέρνα εκδοχή τους. Δοκιμάστε, λοιπόν, κουραμπιέδες με γέμιση βύσσινο και μελομακάρονα με σοκολάτα.

Πληροφορίες

Αρτέμιδος 51, Γλυφάδα, τηλ. 210 8956289, http://www.kazarte.gr, fb page: Kazarte Patisserie

Le Votre Piree

Βασικό χαρακτηριστικό των δημιουργιών του Le Votre Piree στον Πειραιά είναι η σοκολάτα. Η οποία αναμειγνύεται με διάφορα εκλεκτά, τοπικά ως επί το πλείστον προϊόντα, όπως τυριά, κρασιά, πιπέρια, ούζο κ.ά. και δημιουργεί εκρηκτικούς συνδυασμούς. Για την εορταστική περίοδο το δημοφιλές ζαχαροπλαστείο δεν θα μπορούσε παρά να φημίζεται για τα λαχταριστά μελομακάρονα με σοκολάτα.

Πληροφορίες

Κουντουριώτου 166, Πειραιάς, τηλ. 210 4122577, fb page: Le Votre Piree

Ο ιταλικός εθισμός που λέγεται panettone

Era Nuts

Η αλυσίδα καταστημάτων Era Nuts φροντίζει, για ακόμα μια φορά, να μας θυμίσει πόσο «καλομαθαίνει» το κοινό της και πόσο updated είναι. Μπορεί η τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, βότανα και μπαχαρικά, special nuts, μπάρες, σοκολάτες, λουκούμια και πολλά ακόμη προϊόντα που αναβαθμίζουν την διατροφή μας, να παίζει εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο, ωστόσο δεν λείπουν οι εορταστικές εκπλήξεις. Έτσι, φέτος στα Era Nuts στο Ψυχικό, στο Κολωνάκι, αλλά και στο e-shop για όσους βρίσκονται πιο μακριά, θα βρείτε χριστουγεννιάτικα προϊόντα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Nόστιμα και αφράτα panettone της ιστορικής ιταλικής εταιρείας Fiasconaro έρχονται στα Era σε τρεις παραλλαγές: το κλασικό panettone με σταφίδες και γλασαρισμένα φρούτα για τους παραδοσιακούς, panettone με κομμάτια bitter σοκολάτας για τους λάτρεις της σοκολάτας και για εκείνους που θέλουν να γνωρίζουν νέες γεύσεις panettone με φρούτα δάσους και επικάλυψη λευκή σοκολάτα. Η τιμή τους είναι €17,90. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε, επίσης, για εσάς ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα τις όμορφες και λαχταριστές σοκολατένιες χριστουγεννιάτικες φιγούρες από το Βέλγιο

Πληροφορίες

Ομήρου 2, Ψυχικό, τηλ. 211 4076506/ Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Κολωνάκι, τηλ. 211 4112832, www.eranuts.com (e-shop) *

Panettone θα βρείτε επίσης στο Culpa Deli (Διονυσίου Σολωμού 1, τηλ. 210 6719900, www.culpadeli.gr) στο Νέο Ψυχικό, σε έναν παράδεισο εκλεκτών προϊόντων διατροφής με γεύσεις από όλο τον κόσμο. Κάθε Χριστούγεννα, τα ράφια του γεμίζουν με το ιταλικό παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Loison από το Pergamo σε κλασική γεύση ή με σοκολάτα (από €12, η τιμή διαμορφώνεται αναλόγως την συσκευασία).

Στο Takis Bakery (Μισαραλιώτου 14, τηλ. 210 9230052) στην Ακρόπολη την τιμητική τους έχουν τα panettone της G. Cova & C από το Μιλάνο με φρούτα, κρέμα κάστανο ή ολόκληρα κεράσια (από €22), τα pandoro (από €19) αλλά και τα pandorato με πούδρα από φουντούκι (από €24). Στο Αlfiere Caffe (Σέκερη 5, τηλ. 210 3609795), στο Κολωνάκι θα βρείτε περίπου 30 διαφορετικές επιλογές σε panettone της Loison και της G. Cova & C (από €17,50). Τέλος, στο Dry caffe & spuntino (Κουμπάρη 5, τηλ. 210 3628782), στην πλατεία Κολωνακίου, την τιμητική τους έχουν τα panettone (κλασικό, σοκολάτα, σύκο ή λιμοντσέλο) και τα pandoro της Borsari από τη Βερόνα.