Το ξυπνητήρι χτυπά. Ξυπνάς, ετοιμάζεσαι και βαδίζεις προς τη δουλειά σου. Στο φανάρι, κοιτάς αφηρημένα έξω. Ένας άντρας ξεφορτώνει κάτι νοτισμένα κιβώτια από ένα φορτηγό. Κανονικά θα τον προσπερνούσες. Θα ήταν αόρατος. Τυχαίνει όμως να τον προσέξεις. Τα κιβώτια έχουν ό,τι μπόρεσε να συγκεντρώσει από τις θάλασσες. Είναι ένας ψαράς.

Τον παρατηρείς καθώς ολοκληρώνει το έργο που ώρες πριν είχε ξεκινήσει. Η δουλειά του έχει σχεδόν τελειώσει. Τα τελευταία κιβώτια ξεφορτώνονται. Το περιεχόμενο τους ενδεχομένως να καταλήξει στο τραπέζι σου και τότε να ανακαλέσεις όσα είδες. Αν το φανάρι ήταν πράσινο, μάλλον δεν θα το σκεφτόσουν ποτέ.

Τα θαύματα μιλούν στη καρδιά των ανθρώπων. Εμπνέουν, παρακινούν, διδάσκουν. Τα ιερά βιβλία είναι γεμάτα απ’ αυτά. Θαύματα, όμως, συντελούνται κάθε μέρα. Μέσα στην πεζή καθημερινότητα ίσως να μην τα διακρίνουμε και να τα λησμονούμε. Ίσως πάλι να τα θεωρούμε δεδομένα. Κι όμως βρίσκονται εκεί. Άνθρωποι κάνουν πράξεις θαυμαστές, πράξεις που κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Είναι αυτές οι μικρές πράξεις που αλλάζουν τον κόσμο. Καθημερινοί άνθρωποι τις υλοποιούν. Άνθρωποι που ξυπνούν, πηγαίνουν στη δουλειά τους και το έργο τους έχει αντίκτυπο. Είναι πολλοί, είναι έξω, είναι γύρω σου, είναι γύρω μας.

Γιατί πρωταγωνιστές του κόσμου δεν είναι πάντα αυτοί που νομίζουμε, οι σπουδαίοι και οι προβεβλημένοι. Είναι, αντίθετα, αυτοί που το έργο τους, η κάθε μικρή ή μεγάλη τους πράξη, επηρεάζει την καθημερινότητα όλων μας.

Μπορεί να ξεχνάμε τα πρόσωπά τους, να βλέπουμε μόνο το έργο που αφήνουν. Βρίσκονται όμως εκεί για εμάς, για τον κόσμο που θα ζήσουμε. Είναι αυτοί που ξυπνούν για να τον προετοιμάσουν.

Στους αφανείς αυτούς πρωταγωνιστές του κόσμου αφιερώνει τη νέα του καμπάνια ο Nescafé. Πλέκει το εγκώμιο τους και μας τους συστήνει. Μας δείχνει τους ανθρώπους πίσω από τα αγαθά που όλοι απολαμβάνουμε και μας θυμίζει ότι κάθε μέρα ο κόσμος ξεκινάει.

Sponsored by Nescafé