Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δρομολογεί τη διαδικασία πιστοποίησης του μελιού της Καλύμνου που θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας.

Η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη, παρόντος του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, ομόφωνα ενέκρινε την ανάθεση μελέτης για την ένταξη του μελιού Καλύμνου σε καθεστώς προστασίας (Γεωγραφικής Ένδειξης ή Ονομασίας Προέλευσης).

Με την απόφαση αυτή, υλοποιείται η δέσμευση προς τους μελισσοκόμους της Καλύμνου, με στόχο την ανάδειξη του καλύμνικου μελιού, προκειμένου να δοθεί ώθηση σε ένα ανερχόμενο κλάδο παραγωγών στην Κάλυμνο, να αξιοποιηθεί ένα σπουδαίο συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού που μέχρι σήμερα δεν είχε αναδειχθεί επαρκώς και να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και κατ’ επέκταση της οικονομία της Καλύμνου, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται σκληρά από την ανεργία.

Ο κ. Ζαννετίδης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην υψηλή διατροφική αξία του μελιού της Καλύμνου και στις προσπάθειες που καταβάλλει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω της πιστοποίησης, να διασυνδέσει τα τοπικά προϊόντα με τη γαστρονομία και τον τουρισμό, με στόχο την αναγνωρισιμότητα και την διείσδυσή τους στις αγορές τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα ακολουθήσει η πιστοποίηση του μελιού και άλλων νησιών της περιφέρειας.

Η έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης του μελιού Καλύμνου από την περιφέρεια, ικανοποίησε ιδιαιτέρως τον δήμο Καλύμνου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Κέντρο Μελισσοκομίας Δωδεκανήσου, τους δύο Μελισσοκομικούς Συνεταιρισμούς του νησιού και την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, που εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την περιφερειακή αρχή, που κάνει πράξη αυτό που για πολλά χρόνια αποτελούσε ζητούμενο για την καλυμνιακή κοινωνία.

Σε επιστολή του προς την Οικονομική Επιτροπή, ο δήμαρχος Καλύμνου Γιάννης Γαλουζής αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η διαδικασία πιστοποίησης του μελιού της Καλύμνου, θα του δώσει την απαραίτητη «υπόσταση», ούτως ώστε να σταθεί επάξια και με την αναγκαία αξιοπιστία στις αγορές, αποκτώντας την προστιθέμενη αξία που του αναλογεί και συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και κατ΄ επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας του νησιού μας».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.